Yhdysvallat ja Etelä-Korea aloittavat tänään vuosittaisen yhteisen sotaharjoituksensa Korean niemimaan jännitteistä huolimatta. Pohjois-Korea varoitti Yhdysvaltoja eilen ja sanoi sotaharjoituksen olevan kuin bensan kaatamista liekkeihin.
– Yhteisharjoitus on erittäin suora vihamielisyyden osoitus meitä kohtaan, eikä kukaan voi taata, ettei se johtaisi lopulta todellisiin taisteluihin. Sotaharjoitus on bensan kaatamista liekkeihin ja huonontaa niemimaan tilannetta, kirjoitti pohjoiskorealainen Rodong Sinmun -lehti.
Lehti lisäsi, että Yhdysvallat on erehtynyt luulleessaan, että ydinsota käytäisiin "jonkun muun kynnyksellä, kaukana Yhdysvalloista".
Eri näkemykset harjoituksen tarkoitusperästä
Yhdysvaltojen ja Etelä-Korean mukaan harjoitukset liittyvät puolustukseen, mutta Pohjois-Korea näkee ne provokaationa ja hyökkäyksen harjoitteluna.
BBC:n mukaan Kiina ja Venäjä ehdottivat heinäkuussa, että sotaharjoitukset lopetettaisiin vaihtokaupaksi siitä, että Pohjois-Korea jäädyttäisi ohjuskokeensa. Yhdysvallat ei kuitenkaan tarttunut ehdotukseen.
– Tällä harjoituksella todistamme, että olemme valmiita puolustamaan Etelä-Koreaa ja liittolaisiamme kyseisellä alueella, Yhdysvaltain puolustusministeri James Mattis kommentoi harjoituksia sunnuntaina.
Harjoitukset alkavat alle viikko sen jälkeen, kun Pohjois-Korean valtiollinen uutistoimisto ilmoitti maan johtajan Kim Jong-unin lykänneen ohjusiskua Guamin saarelle, jossa sijaitsee Yhdysvaltain sotilastukikohta.
Iskusuunnitelmasta kerrottiin pian sen jälkeen, kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump uhkasi Pohjois-Koreaa "tulella ja raivolla", jos valtio jatkaa Yhdysvaltojen uhkailua.
Kimin kuitenkin kerrottiin seuraavan tilanteen kehittymistä.
– Jos he välttämättä pitävät kiinni heidän erittäin vaarallisista ja piittaamattomista toimistaan Korean niemimaata kohtaan, Pohjois-Korea ryhtyy toimeen, kuten aiemmin on ilmoitettu, Kimin raportoidaan sanoneen.
Aiempaa vähemmän amerikkalaissotilaita
Ulchi Freedom Guardian -harjoitus pidettiin ensimmäisen kerran jo vuonna 1976. Etelä-Koreassa järjestettävään, pitkälti tietokonesimulaatioihin perustuvaan sotaharjoitukseen osallistuu tänä vuonna noin 17 500 amerikkalaissotilasta. Harjoituksiin osallistuu yleensä noin 50 000 eteläkorealaista sotilasta.
BBC:n mukaan harjoitukseen on aiemmin osallistunut noin 25 000–30 000 yhdysvaltalaissotilasta. Mattis kuitenkin kielsi sunnuntaina, että osallistujien määrää olisi pienennetty niemimaan kireän tilanteen vuoksi.
Etelä-Korean median mukaan harjoitukseen saattaa niemimaan kireän tilanteen vuoksi osallistua myös kaksi amerikkalaista lentotukialusta.