Viranomainen ei aina pysty tunnistamaan, koska vanhemman tapaaminen ei ole lapsen edun mukaista. Jotta Haagan puukotuksen kaltaisia tragedioita ei enää tapahtuisi, tätä järjestelmää on syytä kehittää, toteaa asiantuntija.
Helsingin Haagassa keväällä turvakodin tapaamisen yhteydessä sattunut puukotus on poikkeuksellinen tapaus Suomessa. Haagassa mies puukotti entistä puolisoaan, kolmea lastaan ja entisen puolison ystävää perhetapaamisen päätteeksi.
Turun Ensi- ja turvakoti ry:n toiminnanjohtaja Oona Ylönen sanoo, että tällä hetkellä viranomainen ei aina pysty tunnistamaan tapauksia, joissa vanhempien tapaaminen voi olla riski turvallisuudelle. Tämä on hänen mukaansa ensisijaisen tärkeä kehittämiskohde.
– Tapaamispaikkatoimintaa järjestetään sosiaalihuollon kautta, josta päättää viranomainen. Riskiarvioinnissa ei tällä hetkellä aina onnistuta riittävällä tasolla.
Läheltä piti -tilanteita tai riskitilanteita sattuu silloin tällöin turvakotien tapaamisten yhteydessä, mutta Ylönen uskoo, että järjestelmää kehittämällä näitä voidaan yhä enemmän estää. Ensi- ja turvakodit ovat halunneet kehittää korkean riskin perheille palveluja jo ennen Haagan tragediaa.
– Aina vanhemman tapaaminen ei ole lapsen edun mukaista. Tällaiset tapaukset ovat lukumäärällisesti pieniä, mutta vaatii viranomaisilta rohkeutta ja osaamista arvioida tilanteet, joissa vanhempien tapaamisia ei tule järjestää.