Häämatkan historia – tiedätkö, mistä syystä vastanaineet lähtevät perinteisesti reissuun?

häämatka
Vielä muutama sata vuotta sitten häämatka oli kaukana romatiikasta. Shutterstock
Julkaistu 06.07.2016 21:01
Toimittajan kuva

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Valkoisia hiekkarantoja ja palmujen huminaa. Häämatkojen historia ei ole niin romanttinen kuin moni nykypari ehkä ajattelee. 

Häämatka on monille pariskunnille yksi odotetuimmista hetkistä. Häästressi ja arki jäävät kauas taakse, ja tuore pari pääsee kunnolla rentoutumaan ja nauttimaan toistensa seurasta. Mutta oletko koskaan miettinyt, mistä tämä ihana perinne oikein on lähtöisin?

Häämatkat yleistyivät rakkausavioliittojen myötä

Vielä 1800-luvun alussa häämatka näytti aivan erilaiselta kuin nykyään. Tähän aikaan hääparit matkustivat häiden jälkeen pääasiassa vierailulle sukulaisten ja ystävien luokse, jotka eivät päässeet osallistumaan häihin.

Tähän aikaan hääparit eivät myöskään tunteneet toisiaan kovin, jolloin ystävien ja sukulaisten kanssa vietetty häämatka oli turvallista aikaa tutustua tuoreeseen aviopuolisoon. 

häämatkalla

Nykyisin häämatkoihin ollaan valmiita sijoittamaan suuriakin summia. 

Vähitellen tapa alkoi kuitenkin väistyä niin kutsuttujen rakkausavioliittojen yleistyttyä. Jo 1900-luvun alussa häämatkat olivat hyvinkin nykypäivän kaltaisia.

Nykypäivänä häämatka on erittäin tärkeä hengähdystauko stressin ja kiireen täyttämässä maailmassa. Useat hääparit säästävät unelmiensa häämatkaa varten kauan. Häämatkoihin erikoistuneen WeddingWire -liikkeen omistaja Kim Forrest kertoo useimpien parien toteuttavan lyhemmän häämatkan heti häiden jälkeen, ja lähtevänsä pidemmälle reissulle myöhemmin aikataulujen ja budjetin salliessa.  

Honeymoon -nimitykselle useita selityksiä

Häämatkasta käytetään usein myös englanninkielistä termiä honeymoon, jonka alkuperästä on useita selityksiä. 

Ensimmäinen kirjallinen selitys honeymoonista on peräisin 1500-luvulta kirjailija Samuel Johnsonin kynästä. Hänen mukaansa ensimmäinen kuukausi naimisiinmenon jälkeen on täynnä onnea ja nautintoa, joka täysikuun tavoin alkaa pikkuhiljaa pienentyä.

Yhden selityksen mukaan nimitys honeymoon juontaa juurensa hunajalla maistetusta juomasta, jota morsiamen tuli juoda kuukauden ajan häiden jälkeen. Tämän tavan uskottiin parantavan hedelmällisyyttä. 

Video: Niin häämatkoja kuin häitäkin voi viettää hyvin monella tapaa. Katso miltä näyttivät suomalaisparin extremehäät.

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Lähde: Countryliving

Tuoreimmat aiheesta

Häät