Sekä naisten että miesten on hyvä tietää muutamat perusasiat hedelmällisyydestä. Raskauden onnistumiseen vaikuttavista tekijöistä kirjoitti Cosmopolitan.
Noin 80 prosenttia alle 38-vuotiaista naisista tulee raskaaksi vuoden kuluessa ehkäisyn lopettamisesta. Hankaluudet lapsen saannissa eivät kuitenkaan ole tavattomia: arvioiden mukaan jopa 15 prosenttia kaikista pareista kärsii jossakin vaiheessa elämäänsä lapsettomuudesta. Syitä voi olla niin naisessa kuin miehessä.
1. Ikä
Ikä on merkittävimpiä naisten hedelmällisyyteen vaikuttavia tekijöitä. Naisen hedelmällisyys alkaa laskea 35. ikävuoden tienoilla, mihin vaikuttaa muun muassa munasolujen laadun heikkeneminen. Lopulta munasolut, heikkolaatuisetkin, loppuvat kokonaan.
Vaikka hedelmällisyyden heikkenemisestä puhutaan erityisesti naisten kohdalla, myös miehillä ikä heikentää hedelmällisyyttä, joskin pelivaraa on kauemmin kuin naisilla.
Lapsettomyyden syy löytyy...
- 25 prosentissa naisista
- 25 prosentissa miehistä
- 25 prosentissa molemmista
- 25 prosentissa syytä ei löydy
2. Paino
Sekä yli- että alipainon on todettu heikentävän hedelmällisyyttä miehillä ja naisilla.
Ylipaino voi lisätä naisilla ovulaatiohäiriöitä sekä keskenmenon, raskausdiabeteksen ja raskausmyrkytyksen riskejä. Jo pienelläkin painonpudotuksella voi olla suuri merkitys raskaaksi tulemisen kannalta.
Alipaino ja liian runsas liikunta huonontavat niin ikään mahdollisuuksia saada lapsi. Syömishäiriöitä sairastavat naiset kokevat enemmän kuukautishäiriöitä ja keskenmenoja.
3. Elintavat
Runsas tupakointi sekä päivittäinen runsas alkoholinkäyttö vaikuttavat naisen munasarjojen toimintaan sekä miehen sperman laatuun ja tuotantoon. Tuoreissa tutkimuksissa on osoitettu, että pienetkin määrät alkoholia vähentävät miehillä siittiöiden määrää.
Päihteiden käyttö tulisi lopettaa ja elämäntapoihin kiinnittää huomiota jo raskautta suunnitellessa. Terveellinen ja monipuolinen ruokavalio on tärkeä.
4. Hoitamattomat sukupuolitaudit
Osa sukupuolitaudeista voi aiheuttaa lapsettomuutta. Naisten hedelmällisyydelle vaarallinen on erityisesti klamydia, mutta myös tippuri. Taudit voivat aiheuttaa sisäsynnytinelintulehduksen, joka vaurioittaa munanjohtimia ja niiden toimintaa.
Sukupuolitautien hoidon kanssa tulee olla erityisen tarkkana, sillä taudit voivat olla oireettomia jopa vuosien ajan.
5. Krooniset sairaudet
Jos naisella on joitakin perussairauksia ja lääkityksiä niihin, on hyvä tarkistaa lääkäriltä jo raskautta suunnitellessa, miten tämä vaikuttaa tilanteeseen. Ovatko lääkkeet raskauden kannalta tarpeeksi tehokkaita ja turvallisia? Myös miesten on syytä tarkistaa, onko heidän sairauksistaan tai lääkkeistään jotakin haittaa siemennesteen tuotannon tai laadun kannalta.
Esimerkiksi diabetes, verenpainetauti, aiemmin sairastettu syöpä, epilepsia, MS-tauti, endometrioosi, keliakia, tulehdukselliset suolistosairaudet ja kilpirauhasen vajaatoiminta on hyvä ottaa esille lääkärin vastaanotolla.
6. Hormonihäiriöt
Hormonihäiriöön saattavat viitata esimerkiksi epäsäännölliset tai hyvin harvat kuukautiset. Tällöin ovulaatiota ei välttämättä tapahdu lainkaan tai sitten hyvin harvoin.
Tyypillisin naisten hormonihäiriö on munasarjojen monirakkulaoireyhtymä, jossa saattaa ilmetä epäsäännöllisten tai pitkittyneiden kuukautisten lisäksi esimerkiksi liiallista karvojen kasvua, aknea ja keskivartalolihavuutta. Joskus mitään oireita ei ole, vaan monirakkulaiset munasarjat nähdään sattumalta gynekologisessa ultraäänitutkimuksessa esimerkiksi juuri lapsettomuustutkimusten yhteydessä.
7. Perimä
Maalaisjärjellä jokainen ymmärtää, että lapsettomuus ei suoranaisesti periydy. Silti esimerkiksi alttius joihinkin hedelmällisyyteen heikentävästi vaikuttaviin sairauksiin voi periytyä.
Lisäksi jokaisen naisen kannattaisi olla tietoinen siitä, minkä ikäisenä omalla äidillä, isoäidillä tai siskoilla on alkanut vaihdevuodet: se voi antaa osviittaa omastakin munasolureservistä.
Lähteet: Cosmopolitan, Terveyskirjasto, Naistalo.fi, Extendfertility.com
***
Mitä tehdä, jos epäilee lapsettomuutta?
Simpukka ry:n toiminnanjohtaja Johanna Repo ja Felicitas-klinikan erikoislääkäri Merja Tuomi-Nikula keskustelivat Huomenta Suomessa tammikuussa 2017 lapsettomuudesta. Miten lapsettomuuden kanssa edetään? Miten sitä voidaan hoitaa?
Uusimmat
-
14:18
Suora lähetys juuri nyt: Teollisuusliitto jätti lakkovaroituksen
-
14:14
Bryan Adams kahdelle keikalle Suomeen
-
14:03
Suomen ja Saksan välinen merikaapeli on katkennut – tietoliikenneyhteydet poikki
-
14:00
Oliko Markku Kanervan jatkosopimus virhe? Ari Lahti vastaa kuumaan kysymykseen
-
13:47
Valioliiga-tähti herjasi rasistisesti joukkuekaveriaan – nyt tuli rangaistus
-
12:53
Ulkoministeri Valtonen: Kauppa Kiinan kanssa ei voi jatkua normaalisti, jos Kiina heikentää Euroopan turvallisuutta
-
12:43
Ei pelkkää makkaraa! Saara ja Sonja neuvovat parhaat nuotiolla valmistuvat ruoat
-
12:41
Aukesiko Valtteri Bottakselle mahdollisuus? Mystinen viesti julki
-
12:37
Maskimiehet tunkeutuivat kuninkaallisten tontille – William ja Catherine lapsineen nukkuivat muutaman minuutin ajomatkan päässä
-
11:59
Jari Isometsältä täystyrmäys Iivo Niskaselle
-
11:54
Venäjä kimmastui USA:n ohjuspäätöksestä: "Biden heitti bensaa liekkeihin"
-
11:51
Meteorologilta hurja tieto lähestyvästä lumimyrskystä – jopa puolen metrin kinoksia Etelä-Suomeen
-
11:24
Turvakotien turva ei riitä kaikille – ja vain kolmannes ottaa kaukaisen paikan vastaan
-
11:03
Siltarikko aiheutti hurjan ruuhkan Jyväskylässä – "Automäärä ihan tolkuton"
-
10:58
Kuningatar Silvia on sairastunut – peruu edustustehtäviään
-
10:27
Leijonien luottonimi: Kausi ohi
-
10:23
Viikkohoroskooppi
-
10:05
Älä käytä tätä led-lamppua
-
10:00
Tässä ovat Tanssii Tähtien Kanssa -finaalin kappaleet ja tanssilajit
-
09:58
Venäjä kertoo ampuneensa alas lähes 60 ukrainalaislennokkia
-
Lataa lisää