6 syytä, miksi kuukautisesi ovat myöhässä, vaikka et ole raskaana – ja milloin on syytä hakeutua lääkäriin

0:25img
PCOS on tavallisin hormonihäiriö lisääntymisikäisillä naisilla.
Julkaistu 10.06.2019 06:36

Petra Sundell

petra.sundell@mtv.fi

Kun kuukautiset ovat myöhässä, voi monilla ensimmäinen ajatus olla mahdollinen raskaus, mutta todellisuudessa monet muutkin syyt voivat myös vaikuttaa asiaan.

Katso yllä olevalta videolta tietoa POCS:ista!

Yleisin syy säännöllisten kuukautisten pois jäännille on raskaus. Siksi sen mahdollisuus onkin syytä sulkea pois ensimmäisenä raskaustestin avulla.

Jos raskaus ei kuitenkaan ole mahdollista tai testi näyttää negatiivista, on syytä pohtia muita vaihtoehtoja. Listasimme yleismmät syyt epäsäännöllisille tai pois jääneille kuukautisille.

Jos aiemmin säännölliset kuukautiset jäävät pois yli kolmeksi kuukaudeksi, on syytä hakeutua lääkärin tutkimuksiin.

1. Nopea laihduttaminen, liiallinen liikunta tai ylipaino

Suuret muutokset painossa ja liiallinen liikunta vaikuttavat kehon rasvan määrään ja voivat sekoittaa hormonitasapainon. Tavallisimmin tämä näkyy juuri epäsäännöllisenä kuukautiskiertona tai välivuotoina.

Jos kuukautisten poisjääminen johtuu alipainosta, ylipainosta tai liiallisesta liikkumisesta, on syytä panostaa painonhallintaan ja välttää ylenmääräistä liikuntaa, neuvotaan Terveyskirjaston sivuilla.

2. Stressi

shutterstock_591242858

Stressaava elämäntilanne näkyy nopeasti myös kehossa.

Voimakas stressitilanne, kuten läheisen kuolema, ero, työpaikan vaihto tai muutto, voivat heijastua kehon hormonitoimintaan, ja saada sen pois raiteilta. Seurauksena voivat olla niin myöhästyneet, epäsäännölliset kuin runsaatkin kuukautiset.

Kuukautiset palaavat yleensä, kun tilanne tasoittuu, joten sitä voi odotella rauhassa.

LUE MYÖS: Merkkaatko kuukautisten alkamispäivän väärin? Tämä naisen pitää tietää omasta kierrosta ja tiputtelusta

3. Ehkäisy

Erityisesti keltarauhashormonia sisältävät ehkäisymenetelmät, kuten minipillerit, hormonikierukka ja ehkäisykapseli, voivat joillakin käyttäjillä saada kuukautiset jäämään kokonaan pois. Tosin myös jotkin estrogeeniä sisältävät ehkäisyvalmisteet voivat vaikuttaa kuukautisiin saman suuntaisesti.

Myös estrogeeniä sisältävien ehkäisymenetelmien lopettamisen jälkeen voi kulua muutamia kuukausia ennen kuin kuukautiskierto palaa normaaliksi ja tasaantuu.

4. Munasarjojen monirakkulaoireyhtymä eli PCOS

kuukautiset (4)

Yksi yleisimpiä PCOS:in oireita on epäsäännölliset kuukautiset.

Yksi tavallisimpia naisten hormonihäiriöitä on munasarjojen monirakkulaoireyhtymä eli PCOS. Hormonihäiriö vaikuttaa noin 5–15 prosenttiin naisista, ja sen yleisimpiä oireita ovat epäsäännölliset ja poisjääneet kuukautiset, pitkittyneet vuodot sekä liiallinen karvojen kasvu.

Häiriö voi aiheuttaa lapsettomuutta sekä korkeampaa riskiä metabolisiin ongelmiin. Lue lisää sairauden tunnistamisesta ja hoidosta täältä.

5. Munasarjojen toiminnan ennenaikainen hiipuminen eli POI

Jos kuukautiset jäävät pois ennen 40-vuoden ikää, voi kyseessä olla myös munasarjojen toiminnan ennenaikainen hiipuminen eli POI. Tila on tunnettu aikaisemmin virheellisesti nimellä "ennenaikaiset vaihdevuodet".

Munasarjojen toiminnan hiipumisen oireet muistuttavat tavallisia vaihdevuosien oireita. Yleisin ensioire on juuri kuukautisten poisjääminen, jota ennen ne muuttuvat yleensä epäsäännöllisiksi ja niukoiksi. Syyt POI:hin ovat usein tuntemattomia.

6. Yleissairaudet

Jos kuukautiset puuttuvat, voi taustalla olla Terveyskirjaston mukaan myös jokin vaikea yleissairaus. Tällaisia sairauksia ovat esimerkiksi kilpirauhasen vajaantoiminta, hoitamaton keliakia ja lisämunuaisten liikatoiminta.

Näissä tapauksissa keskitytään hoitamaan taustalla vaikuttava sairaus.

Toisaalta myös lapsuudessa hoidetut vaikeat sairaudet, kuten syöpä ja sen hoidot, voivat aiheuttaa myöhemmin kuukautisten puuttumisen.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lähteet: Women's Health, Terveyskirjasto 1 & 2

Tuoreimmat aiheesta

Gynekologiset sairaudet