Viisi yllättävää merkkiä naisen hedelmällisyysongelmista – varhainen hoito voi parantaa raskauden mahdollisuuksia

Onko lapsettoman vanhuus surullinen ja yksinäinen? 3:37
Onko lapsettoman vanhuus surullinen ja yksinäinen? Videolla asiaan perehtynyt kirjailija kertoo, millaista on elämä ilman lapsia.

Lapsia ei noin vaan tehdä. Tämän saa todeta moni nainen sen jälkeen, kun on vuosia yrittänyt ehkäistä ei-toivottuja raskauksia. Arvioiden mukaan jopa 15 prosenttia kaikista pareista on kärsinyt tahattomasta lapsettomuudesta, kertoo Terveyskirjasto. Useimmat heistä ovat saaneet kuitenkin myöhemmin lapsen.

Suurin osa naisista ei tiedä kärsivänsä hedelmällisyysongelmista ennen kuin he yrittävät tulla raskaaksi. Jos raskaus ei säännöllisistä yhdynnöistä huolimatta ala vuoden kuluessa, puhutaan lapsettomuudesta.

Joskus pienet vihjeet kuitenkin kertovat, että nainen saattaa kärsiä hedelmällisyysongelmista. Huffington Post -sivuston haastattelemat asiantuntijat kertoivat, millaisia merkkejä keho voi antaa, jos naisella on vaikeuksia tulla raskaaksi.

Ongelmien varhainen hoito voi merkittävästi parantaa raskauden mahdollisuuksia myöhemmin.

1. Epäsäännölliset kuukautiset

Epäsäännöllinen kuukautiskierto on merkittävä vihje mahdollisista hedelmällisyysongelmista.

Kuukautiskierto voi olla epäsäännöllinen monilla eri tavoilla, mutta tyypillisesti hyvin harvoin, hyvin usein tai ei ollenkaan tulevat kuukautiset ovat merkki mahdollisista hedelmällisyysongelmista. Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri sekä lisääntymisen endokrinologi Evelyn Mok-Lin Kalifornian yliopistosta sanoo, että tämä merkitsee tyypillisesti epäsäännöllistä ovulaatiota, mikä tekee hedelmöittymisen vaikeaksi.

Myös epäsäännöllinen kuukautisvuoto voi olla aihe huolestua. Jos kuukautiset ovat säännölliset, mutta vuotoa tulee esimerkiksi yhdynnän aikana, voi se olla merkki rakenteellisista ongelmista. Lisäksi merkittävät muutokset veren määrässä ja laadussa voivat kieliä piilevästä ongelmasta.

2. Alavatsakivut

Alavatsakipu yhdynnän aikana tai vessassa käydessä voi olla endometrioosin eli kohdun limakalvon sirottumataudin oire. Endometrioosista kärsii noin 10 prosenttia naisista, ja se voi aiheuttaa lapsettomuusongelmia.

Ulostamis- ja virtsaamiskipujen sekä yhdyntäkipujen lisäksi endometrioosi voi oireilla tiputteluvuotoina.

Jos endometrioosia sairastava nainen ei voi taudin vuoksi saada lasta, voidaan ongelmaa hoitaa leikkauksella tai koeputkihedelmöityshoidolla. Endometrioosipotilas voi kuitenkin tulla raskaaksi myös ilman mitään hoitoja.

3. Karvoitus oudoissa paikoissa

Karkeat ja tummat karvat ylähuulessa, leuassa, rintojen välissä, alavatsassa tai selässä voivat olla merkki munasarjojen monirakkulaoireyhtymästä. Se on naisten tavallisin hormonihäiriö, jota esiintyy arvioiden mukaan 5–15 prosentilla naisista, kertoo Terveyskirjasto.

Liiallisen karvojen kasvun lisäksi oireyhtymä oireilee usein epäsäännöllisinä kuukautisina. Myös aknea voi esiintyä.

Yli puolet munasarjojen monirakkulaoireyhtymästä kärsivistä naisista on ylipainoisia. Heidän kohdallaan keskeisin hoito on laihduttaminen. Hormonihäiriötä voidaan hoitaa myös yhdistelmäehkäisypillereillä. Lapsettomuuden hoitoon on käytössä muita hormonihoitoja.

4. Maidon erittyminen rinnoista

Jos rinnoista erittyy maitomaista nestettä ilman, että nainen on raskaana, hänen prolaktiinitasonsa saattavat olla korkeat. Prolaktiini eli maitohormoni on yksi aivolisäkkeen tuottamista hormoneista

Maitohormonin liikatuottoon eli prolaktinoomaan liittyy naisilla maidon erityksen lisäksi usein kuukautishäiriöitä. Prolaktinooma voi heikentää seksuaalista halukkuutta ja aiheuttaa lapsettomuutta.

Prolaktinooma voi johtua lääkityksestä, kilpirauhasen voimakkaasta vajaatoiminnasta, aivojen alueiden vammoista tai pienistä kasvaimista. Maitohormonin liikatuotantoa hoidetaan sen mukaan, mikä sen juurisyy on.

5. Kuumat aallot ja kuukautisten hiipuminen

Jatkuvien kuumien aaltojen kokeminen voi olla merkki ennenaikaisista vaihdevuosista – tai oikeammin munasarjojen toiminnan ennenaikaisesta hiipumisesta. Tällöin kuukautiset jäävät pois jo ennen 40 vuoden ikää.

Munasarjojen toiminnan ennenaikaisen hiipumisen ensioireita ovat kuukautiskiertojen lyheneminen, kuukautisvuotojen niukentuminen tai puuttuminen sekä hikoilu.

Hormonivajausta voidaan korvata korvauslääkityksellä samaan tapaan kuin vaihdevuosien hoidossa, mutta tilasta aiheutuvan lapsettomuuden hoito on hankalampaa. 5–10 prosenttia potilaista voi tulla spontaanisti raskaaksi. Koeputkihedelmöityksessä luovutetut munasolut voivat auttaa raskaaksi tulemisessa.

Lue myös:

    Uusimmat