Haavisto ilmaisi pettymyksensä Venäjän kaksinaamaisuuteen: Rautaesirippu on laskeutunut Eurooppaan

2:16img
Katso video: Mihin uskotte Putinin pyrkivän, ulkoministeri Haavisto?
Julkaistu 24.02.2022 23:32
Toimittajan kuva
Kati Hyttinen

kati.hyttinen@mtv.fi

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) on pettynyt Venäjän tapaan toimia neuvottelukumppaneiden selän takana samaan aikaan, kun diplomatiaa on pidetty näennäisesti yllä. "Luottamukseen se jättää ison kolauksen", Haavisto totesi MTV:n Kymmenen uutisissa.

Pekka Haavisto arvoi Venäjän tehneen sotavalmisteluita selvästi samaan aikaan kuin diplomaattiset neuvottelut ovat olleet näennäisesti käynnissä. 

– On ollut varmasti suuri pettymys kansainväliselle yhteisölle, Saksan Olaf Scholzille ja Ranskan Emmanuel Macronille, että samaan aikaan kun on annettu ymmärtää, että ollaan valmiita etenemään diplomatian tietä, lähdetään etenemään sotaraidetta pitkin, Haavisto totesi.

Myös Haavisto itse sanoo olevansa pettynyt.

– Nyt mennään sodan ehdoilla. Toivottavasti palataan neuvottelupöytään, mutta tietysti luottamukseen tämä jättää ison kolauksen. 

Venäjän tavoitteena nukkehallitus

Haaviston mukaan näyttää siltä, että Venäjän sotilasoperaation tavoite on hallituksen vaihdos ja Venäjälle mieluisan hallituksen saaminen sen tilalle.

– Kyllä tässä sellainen olo tuli, että rautaesirippu on uudestaan laskeutunut Eurooppaan ja Venäjän pyrkimys saada satelliittivaltioita tai itselleen alisteisia valtioita on kasvanut. Etupiiriajattelu on tullut takaisin Valko-Venäjän osalta ja nyt Ukrainan osalta.

Nyt on pakotteiden voimaan panemisen aika

Euroopan unionin uudet pakotteet Venäjää vastaan ulottuvat finanssisektorille, energiaan, liikenteeseen, kaksikäyttötuotteisiin sekä vientiin ja viisumipolitiikkaan, käy ilmi EU-huippukokouksen päätelmistä.

EU-maiden johtajien kokous on edelleen käynnissä Brysselissä, mutta päätelmät on jo julkaistu.

Haaviston mukaan pakotteiden merkitystä ei ole syytä väheksyä.

– On tärkeää, että on voitu uhata pakotteilla. Nyt valitettavasti pahin on tapahtunut, ja nyt ne on pantava toimeen. 

– Tärkeintä on se, että EU on pakotteiden suhteen hyvin synkroniassa Yhdysvaltain ja Britannian kanssa. Näin niiden vaikuttavuus kasvaa. 

Lue myös: Suomalaiseversti: Venäjä ei kykene tällä hetkellä muihin sotaponnistuksiin – Ukraina aiheuttanut hyökkääjille tappioita

Tuoreimmat aiheesta

Ukrainan sota