Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) mukaan Turkki on kertonut Suomen täyttäneen Madridin kolmikantasopimuksen ehdot. Haavisto puhui asiasta medialle Münchenin perinteisessä turvallisuuskokouksessa Saksassa.
Haavisto sanoi keskustelleensa Turkin ulkoministerin Mevlüt Cavusoglun kanssa viimeksi tällä viikolla. Pääaiheena oli hänen mukaansa Suomen tuki maanjäristyksen uhreille. Samalla Turkki on kuitenkin tuonut esille Suomen täyttävän kolmikantasopimuksen ehdot ja Ruotsin kanssa olevan yhä kysymyksiä auki.
Madridin sopimus solmittiin Suomen, Ruotsin ja Turkin välillä viime kesänä Turkin huolien huomioimiseksi ennen maiden Nato-jäsenyyksien ratifiointeja. Mitään lopullista päätöstä Turkista ei ole Haaviston käsityksen mukaan Suomelle tiedotettu.
Haavisto kuvasi prosessin edenneen vaiheissa. Loppusyksystä alkoi hänen mukaansa tulla viestiä siitä, että Suomen kanssa on Ruotsia vähemmän asioita auki.
– Mutta tämän vuoden puolella vasta on tulleet nämä viestit Turkista, että kaikki asiat Suomen kanssa on ratkaistu, Haavisto sanoi.
Haaviston mukaan tämä tapahtui tammikuun aikana.
Aikataulu ei arvioitavissa
Vaikka Haavisto viesti kolmikantasopimuksen täyttyneen, Turkin aikatauluja ratifioinneista hän ei ryhtynyt arvioimaan. Siihen vaikuttaa muun muassa Turkin vaalitauko sekä se, vaikuttaako myös Turkin maanjäristys parlamentin aikatauluihin.
Haaviston mukaan Ruotsi on erittäin hyvin tietoinen tilanteesta, ja hän kertoo olevansa yhteydessä ruotsalaiskollegaansa Tobias Billströmiin päivittäin. Myös ulkoasiainvaliokunta vieraili hiljattain Ruotsissa.
– Me emme pidä mitään pimennossa Ruotsilta, ja Ruotsi ei pidä meiltä pimennossa, Haavisto sanoi.
Hän sanoi pitävänsä tärkeänä, että Ruotsi on satsannut paljon Turkin maanjäristyksen uhrien auttamiseen ja kertonut satsaavansa myös jälleenrakennukseen. Hän totesi kuitenkin, että humanitaarista apua ei ehdollisteta.
Leopard-koalitioista kilpailu
Ulkoministeri Haavisto avasi myös Ukrainalle kaavailtuihin Leopard-toimituksiin liittyviä asioita, joista on nähty osin keskenään eriäviä uutisia. Haaviston mukaan on hyvä ymmärtää, että sekä Saksa että Puola ovat koonneet ympärilleen Leopard-ekosysteemejä.
– Osa näistä viesteistä, Saksankin pettymyksestä, voi olla liittyen siihen, että osa tekee yhteistyötä Puolan kanssa ja osa Saksan kanssa.
Puolasta tihkui aiemmin median kautta tietoa, että Suomi olisi osallistumassa Puolan koalitioon panssaroidulla huoltovaunulla. Haaviston mukaan Suomessa ei ole toistaiseksi päätetty, mihin Suomi on menossa mukaan ja millä.
– Tässä on erilaisia variaatioita, ja tästä tulee sitten ulkopoliittiset päätökset, Haavisto sanoi.
Haavisto kertoi olevan lähiviikkojen kysymys, miten "ekosysteemi ratkeaa". Haavisto myös sanoi, että ammusten, huollon ja koulutusten osuutta kokonaisuudessa ei pidä vähätellä.