Turkin kommentit kiristivät Nato-tapaamisen tunnelmaa – Haavisto: "Tähän mennessä on saatu viestiä, ettei heillä ole mitään Suomen eikä Ruotsin jäsenyyttä vastaan"

2:22imgPresidentti Erdoganin mukaan Turkki ei suhtaudu Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyteen myönteisesti
Julkaistu 14.05.2022 05:16(Päivitetty 14.05.2022 20:30)

MTV UUTISET – STT

Saksan Berliinissä käynnistyi tänään Nato-maiden ulkoministerien epävirallinen tapaaminen yhteisellä illallisella ennen huomisen varsinaisia keskusteluja. Illallisvieraaksi saapuivat myös Nato-hakemuksiinsa postimerkkejä jo nuolaisevat Suomi ja Ruotsi.

Suomea edustavan ulkoministeri Pekka Haaviston ateriaan takasi kitkerän sivumaun jo etukäteen Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoganin eilinen kannanotto.

Erdogan kertoi, ettei näe Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä myönteisenä asiana. Erdogan perusteli tätä sillä, että maat olisivat terroristien turvapaikkoja.

– Meillä oli eilen puhelinkeskustelu Turkin ulkoministerin kanssa ja tapaan häntä tänään. Varmasti Turkki on paras kertomaan, mitkä ovat heidän huolensa. Meidän puolemme on huolehtia, ettei Nato-prosessia tarpeettomasti viivästytetä, Haavisto kertoi suomalaistoimittajille tänään alkuillasta saavuttuaan tilaisuuteen.

Turkin ulkoministeri Mevlüt Cavusoglun kanssa käydyn puhelinkeskustelun sisältöä Haavisto ei kommentoinut. 

– En mene yksityiskohtiin, mutta meillä on erittäin hyvä kommunikaatio.

Lue myös: Erdoganin tiedottaja: Turkki ei ole sulkemassa Naton ovea Suomelta ja Ruotsilta

"Tähän mennessä ollaan saatu heiltä viestiä, ettei mitään vastaan"

Haaviston mukaan Turkin kanssa on käyty keskusteluja jo pitkään Suomen puntaroidessa sotilasliiton jäsenhakemuksen jättämistä. Presidentti Erdoganin ulostulo on selvästi erilainen kuin aiemmissa keskusteluissa annettiin ymmärtää.

– Tähän mennessä ollaan saatu heiltä viestiä, ettei heillä ole mitään Suomen eikä Ruotsin Nato-jäsenyyttä vastaan.

Terrorismiväitteisiin Haavisto kommentoi toimittajille vain lyhyesti, että Suomelle terrorismin vastainen työ ja taistelu on "erittäin tärkeää". Haavisto korosti myös Suomen roolia äärijärjestö Isisin vastaisessa koalitiossa.

– Illallisilla käydään koko pöydässä läpi tätä Suomen jäsenyysprosessia ja kansalaismielipiteen muutosta. Varmasti on myös kahdenvälinen hetki (Turkin ulkoministerin kanssa).

Kansainvälisille toimittajille annetuissa kommenteissa Haavisto vakuutti uskovansa, että kiistaan löytyy ratkaisu ja Suomi sekä Ruotsi pääsevät Naton jäseniksi, kertoi uutistoimisto AFP.

Lue myös: Niinistö oikoi Ylellä väärää käsitystä Erdoganin yllättävästä Nato-lausunnosta: "Ei kapuloita lopullisesti rattaisiin"

Turkki "ei sulje ovea" Suomelta ja Ruotsilta

Berliinin keskustelut voivat kantaa hedelmää, sillä juuri ennen tämänpäivästä illallistilaisuuden alkua Turkki antoi signaalin siitä, ettei se ole sulkemassa ovea kokonaan Suomen ja Ruotsin nenän edestä.

Turkki haluaa neuvotteluja, joissa huomioidaan sen turvallisuushuolet, kertoi presidentin tiedottaja uutistoimisto Reutersille.

– Emme sulje ovea, mutta nostamme esiin tämän asian kansallisen turvallisuuden asiana Turkille, kertoi uutistoimistolle Istanbulissa haastattelun antanut Ibrahim Kalin, joka on myös Erdoganin johtava ulkopoliittinen neuvonantaja.

Turkki on antanut ymmärtää, että sen hampaankolossa olevat kysymykset liittyvät enemmänkin Ruotsiin kuin Suomeen. Erdoganin kommenteissa Pohjoismaista terroristien turvakotina hän mainitsi nimeltä vain Ruotsin ja Hollannin. 

Kiistan aiheena näyttää olevan kurdien sissijärjestö PKK, joka on julistettu terroristijärjestöksi EU:ssa. Ruotsia on syytelty PKK:n syyrialaisen haaran YPG:n tukemisesta. Ruotsin valtiopäivillä istuu myös useita kurdikansanedustajia.

Juttua päivitetty kauttaaltaan 14.5.2022 kello 20.31.

Tuoreimmat aiheesta

Nato