Stoltenberg taivutteli Turkkia Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksien kannalle, mukana tapaamisessa myös Stoltenbergin ja Erdoğanin puolisot

2:00imgNaton Stoltenbergin mukaan Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydet on toteutettava pikaisesti
Julkaistu 04.11.2022 05:15(Päivitetty 04.11.2022 20:42)

MTV UUTISET–STT

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan ja sotilasliitto Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg ovat tavanneet tänään perjantaina Istanbulissa ja jatkaneet keskusteluja Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksistä.

Recep Tayyip Erdoğan otti Jens Stoltenbergin vastaan Istanbulissa Dolmabahçen palatsissa. Tapaaminen oli lehdistöltä suljettu.

Turkin hallinnon tiedotusvirasto julkaisi illalla valokuvia ja erittäin lyhytsanaisen tiedotteen, jossa kerrottiin, että myös Erdoganin ja Stoltenbergin puolisot olivat olleet mukana tapaamisessa.

Eilen torstaina Turkkiin vierailulle saapunut Stoltenberg totesi Suomen ja Ruotsin pitäneen Turkille antamansa lupaukset terrorismin vastaisesta taistelusta. Pääsihteerin mukaan maiden Nato-jäsenyysprosessit olisi siksi syytä viedä loppuun pikaisesti.

– Näin vaarallisina aikoina on erityisen tärkeää viimeistellä jäsenyydet, jotta estetään väärinkäsitykset tai virhelaskelmat Moskovassa ja lähetetään selvä viesti Venäjälle siitä, että Naton ovi pysyy auki, Stoltenberg sanoi.

Lue myös: Haavisto ja Kaikkonen: Nato-jäsenyys aiheuttaa miljoonien eurojen kustannukset jo ensi vuonna, Suomi ei tavoittele ydinaseita

"Ruotsin hallitus edeltäjäänsä parempi"

Stoltenbergin eilen torstaina tavanneen Turkin ulkoministerin Mevlüt Çavuşoğlu mukaan hakijamailla on vielä tekemistä lupaustensa käytännön lunastamisessa. Erityisesti näin on Ruotsin osalta, jonka uusi hallitus on kuitenkin edeltäjäänsä päättäväisempi, Cavusoglu sanoi.

– Tiesimme, ettei edellinen hallitus voinut tehdä paljoa, Çavuşoğlu sanoi.

Ruotsin pääministerin Ulf Kristerssonin on määrä vierailla Turkissa ensi tiistaina. Mediatietojen mukaan Kristersson on kirjoittanut Erdoganille kirjeen, jossa hän on vakuutellut Ruotsin viranomaisten tekevän tiukemmin töitä kurdien sissijärjestö PKK:ta vastaan, jonka jäsenien "majoittamisesta" Turkki on Ruotsia syyttänyt. 

Kristersson on myös antanut ymmärtää, että maan uudella hallinnolla on käytettävissään enemmän keinoja Turkin vaatimuksien täyttämiseksi. 

Turkki ei kuitenkaan ole ainakaan toistaiseksi osoittanut lämpenemisen merkkejä Ruotsille.

– Haluan vielä sanoa, että meillä ei ole niinkään ongelmia Suomen asenteen kanssa, Çavuşoğlu lisäsi.

Lue myös: Naton Stoltenberg Turkissa: Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydet toteutettava pikaisesti

Hän kuitenkin lisäsi, että molemmat maat sekä Naton pääsihteeri Stoltenberg ovat toivoneet, että maat liittyvät yhdessä Natoon.

Uutistoimisto Bloomberg uutisoi torstaina nimettömiin lähteisiin pohjautuen, että Turkki tuskin on hyväksymässä Ruotsin hakemusta ennen vuoden loppua tai edes ennen ensi kesälle kaavailtuja vaaleja.

Çavuşoğlu kuittasi kysymyksen Nato-jäsenyyksien ratifiointien aikataulusta ja sen yhteydestä Turkin ensi vuoden vaaleihin toteamalla, että aikataulu riippuu ensi sijassa hakijamaiden toimista.

Jäsenyydet hyväksyvälle Turkin parlamentille on hänen mukaansa pystyttävä osoittamaan, että Suomi ja Ruotsi ovat ottaneet konkreettisia askeleita lupaamaansa suuntaan.

"Ihan kuin voisimme hylätä oikeusvaltioprosessimme"

Turkkiin erikoistunut Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Toni Alaranta sanoo Twitterissä, että ei näe suurta muutosta Turkin suhtautumisessa Suomen ja Ruotsin Nato-hakemuksiin.

– Samaa jankuttamista ”konkreettisista toimista”, mitä olemme kuulleet alusta alkaen – ihan kuin me voisimme tai olisimme valmiita hylkäämään omat oikeusvaltioprosessimme, Alaranta sanoo.

Turkki on pyytänyt esimerkiksi Suomea arvioimaan uudelleen tiettyjen henkilöiden luovutuspyyntöjä. Oikeusministeriön mukaan niitä ei kuitenkaan olla avaamassa, koska ratkaisut on jo tehty. 

Juttua päivitetty 4.11.2022 kello 17.17. ja 20.42.

Tuoreimmat aiheesta

Nato