Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) sanoi Ylen aamun haastattelussa, että Suomi voi ehkä joutua harkitsemaan uudelleen sitä, halutaanko Nato-jäsenhakemusta edistää yhtäaikaisesti Ruotsin kanssa.
Haavistolta kysyttiin, onko Suomen järkevää edelleen edetä samaa tahtia Ruotsin kanssa Nato-hakemusten kanssa.
– Varmasti molempien maiden turvallisuutta ajatellen se on ehdottomasti ykkösvaihtoehto, mutta täytyy tietysti arvioida tilannetta. Onko tapahtunut jotain sellaista, joka pidemmällä aikavälillä estäisi Ruotsin hankkeen etenemistä. Nyt on vielä liian aikaista siihen ottaa kantaa, Haavisto vastasi Ylellä.
Käytännössä tämä tarkoittaisi siis sitä, että Suomi jatkaisi Nato-prosessia, vaikka Ruotsi ei siihen pystyisi. Haaviston lausunnon voi tulkita niin, että tällainen tilanne voisi olla edessä, jos Ruotsin Nato-hakemuksen eteneminen pysähtyy pitkäaikaisesti.
Uutistoimisto Reutersillä hän kuitenkin toteaa, ettei näe tarvetta keskustella siitä, että Suomi jatkaisi Nato-prosessin edistämistä ilman Ruotsia. Naton tahtotilana on hänen mukaansa yhä saada Ruotsi ja Suomi jäseniksi yhtäaikaisesti, koska se muun muassa helpottaisi turvallisuussuunnitelmia.
Lue myös: Ruotsin ulkoministeri MTV Uutisille: Selvitämme, mitä Haaviston Nato-lausunto tarkoittaa
Haavisto: Asiaan liian varhaista ottaa kantaa
Ylen haastattelussa Haavisto toteaa, että on liian varhaista ottaa kantaa siihen, pitääkö suunnitelmaa Suomen ja Ruotsin Nato-hakemusten yhtäaikaisuudesta muuttaa.
Haavisto sanoi Reutersille, että Nato-keskusteluille on otettava muutaman viikon aikalisä. Hän kommentoikin, että keskusteluita on syytä jatkaa Ruotsin, Suomen ja Turkin kesken sen jälkeen, kun pöly on laskeutunut.
Hän myös arvioi, että Turkin aikaistuneet vaalit tietänevät Nato-prosessille viivettä. Haaviston mukaan Turkin kanssa ollaan yhtä mieltä siitä, että viestittelyä jatketaan kuten aikaisemminkin.
Haavisto totesi myös Ruotsin protesteista tuli este Suomen ja Ruotsin Nato-hakemuksille, ja syytti protestoijia maiden turvallisuudella leikkimisestä.
Suomi ollut varovainen puhumaan eritahtisuudesta
Suomi ja Ruotsi jättivät Nato-hakemuksensa toukokuussa yhtä aikaa ja ovat pyrkineet etenemään prosessissa samaa tahtia. Suomen valtionjohto on aikaisemmin ollut haluton spekuloimaan mahdollisuudella, että Suomi voisi päästä Naton jäseneksi ennen Ruotsia.
Esimerkiksi Sauli Niinistö torjui lokakuussa jälleen ajatuksen siitä, että Suomen ja Ruotsin Nato-prosessit erkanisivat toisistaan. Hän myös varoitti, että Suomen ja Ruotsin Nato-prosessien erkaantumista toivovat eniten ne, jotka haluavat muodostaa railon Natoon.
– On ollut arvokasta, että olemme kulkeneet yhdessä Ruotsin kanssa, ja jatkamme sitä, Niinistö sanoi.
Samassa kuussa pääministeri Sanna Marin (sd.) korosti yhdessä Ruotsin ulkoministeri Ulf Kristerssonin kanssa, kuinka oleellista on, että Ruotsin ja Suomen matka Nato-jäseniksi on samanaikaista.
Vielä sunnuntaina Haavisto korosti STT:n haastattelussa asiasta kysyttäessä sitä, että esimerkiksi Naton puolustussuunnittelun kannalta Suomen ja Ruotsin yhtäaikainen jäsenyys olisi äärimmäisen tärkeää.
Lue myös: Turkki-asiantuntija Erdoganin Ruotsi-lausunnosta Aftonbladetille: "Viimeinen naula arkkuun"
Ruotsin Nato-prosessi vastatuulessa
Ruotsin Nato-hakemuksen tilanne näyttää juuri nyt huonolle, sillä Ruotsin ja Turkin välit ovat poikkeuksellisen huonot. Viime viikolla Ruotsissa Turkin suurlähetystön edessä poltettu Koraani on aiheuttanut raivoa läpi muslimimaailman, ja Turkissa Ruotsin hallitusta on syytetty siitä, ettei se estänyt mielenilmausta, jonka yhteydessä muslimien pyhä kirja poltettiin.
Äärioikeistolaispoliitikko Rasmus Paludanin poltti Koraanin Turkin suurlähetystön edustalla viime lauantaina. Expressenille antamassaan haastattelussa hän totesi, etteivät polttotempauksen seuraukset olleet sellaisia, kuin hän oli ajatellut. Hän ei kuitenkaan sanomansa mukaan kadu tekoaan.
Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin mukaan Ruotsin ei pidä odottaa Turkin tukea jäsenyydelleen sotilasliitto Natossa viikonloppuna tapahtuneen muslimien pyhän kirjan, Koraanin, polttamisen jälkeen.
– Ruotsin ei pidä odottaa meiltä tukea Natoa varten. On selvää, että he, jotka aiheuttivat tällaisen häväistyksen maamme lähetystön edessä, eivät voi odottaa meiltä mitään hyväntahtoisuutta Nato-jäsenyyshakemuksensa suhteen, Erdogan sanoi.
video