Ruotsin ulkoministeri Billström: "Ei ole tehtäväni kommentoida Suomen Nato-jäsenyysprosessia"

31:48img
Pekka Haavisto tapasi tänään Ruotsin ulkoministerin Tobias Billströmin: katso tiedotustilaisuus tästä.
Julkaistu 07.02.2023 05:24(Päivitetty 07.02.2023 12:39)

MTV UUTISET – STT – INKA JURKKA

Ruotsin ulkoministeri vierailee tänään Helsingissä.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) tapasi tänään Ruotsin ulkoministerin Tobias Billströmin Helsingissä. Ministerien kahdenvälisessä tapaamisessa keskustelunaiheina ovat olleet Suomen ja Ruotsin Nato-prosessi sekä Venäjän pian vuoden jatkunut hyökkäyssota Ukrainassa.

Haavisto ja Billström pitivät yhteisen tiedotustilaisuuden Hanasaaressa järjestetyn ulko- ja turvallisuuspoliittisen seminaarin yhteydessä.

Nato-prosessin loppuunsaattamisen tiellä ovat yhä Turkki ja Unkari, jotka eivät ole ratifioineet Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksiä. Turkista on väläytetty, että maa voisi hyväksyä Suomen Natoon ilman Ruotsia. Haavisto on korostanut, että Suomen lähtökohta on se, että Suomi ja Ruotsi menevät yhdessä Natoon.

Billströmiltä kysyttiin, kuinka Ruotsi suhtautuisi, jos Suomen Nato-jäsenyys hyväksyttäisiin ennen Ruotsia.

– Ei ole tehtäväni ulkoministerinä kommentoida Suomen Nato-jäsenyyttä.

Hän sanoi Ruotsin kunnioittavan sitä, että Natoon liittyminen on lopulta kunkin maan kansallinen päätös.

Billströmin mukaan Itämeren alueesta tulee paljon turvallisempi molempien maiden päästessä Naton jäseniksi. 

– On myös tärkeää alleviivata, että silloin kaikista tällä alueella sijaitsevista Venäjän naapurimaista tulee Naton jäseniä. Se vaikuttaa paljon turvallisuuteen tässä osassa maailmaa.

Billström korosti Suomen ja Ruotsin hyviä välejä, jotka ovat tällä hetkellä erittäin tärkeät.

"Tämä on viestimme Turkille"

Haavisto kommentoi tiedotustilaisuudessa Suomen ja Ruotsin pyrkivän siihen, että maat hyväksytään Naton jäseniksi heinäkuussa Liettuan Vilnassa pidettävässä Naton huippukokouksessa. 

– Tämä on myös meidän viestimme Turkille, tämä on erittäin tärkeää, Haavisto sanoi.

Haavisto on aikaisemmin myös arvioinut, ettei Nato-prosessin suhteen ole odotettavissa merkittäviä edistysaskelia ennen Turkin vaaleja, jotka järjestetään toukokuun puolivälissä. Vaaleilla saattaa olla vaikutusta Nato-prosessin aikatauluun.

– Meillä on aika pieni aikaikkuna Turkin vaalien ja Naton huippukokouksen välissä. Kaikki mahdollinen aika tulisi käyttää ratifiointiin ja se on meidän suunnitelmamme, Haavisto kertoi.

Venäjän voitto ei voi tulla kyseeseen

Sotatilanne Ukrainassa on jämähtänyt viime aikoina enemmän tai vähemmän paikalleen eikä ole kääntynyt selvästi kummankaan osapuolen eduksi. Billströmin mukaan on kuitenkin aivan selvää, että Venäjän voitto sodassa ei voi tulla missään tapauksessa kyseeseen.

– Se merkitsisi sen hyväksymistä, että on oikeus loukata toisten valtioiden itsemääräämisoikeutta. Sehän oli alun perin syy tämän sodan syttymiselle Venäjän Ukrainalle esittämien uhkavaatimusten muodossa, Billström muistutti.

Molemmat ulkoministerit toistivat lehdistötilaisuudessa osanottonsa Turkille ja Syyrialle tuhoisan maanjäristyksen johdosta ja lupasivat apua. Murhenäytelmän sivuvaikutuksena Billström ja Haavisto olivat olleet pitkästä aikaa puhelinyhteydessä turkkilaisen kollegansa Mevlüt Cavusoglun kanssa, mutta Nato-asioista ei näissä keskusteluissa luonnollisestikaan puhuttu.

1:56img

Suomi ja Ruotsi jatkavat edelleen yhdessä Nato-prosessia vakuutttavat pääministerit.

Lue myös: Bloomberg: Turkin päätös Suomen Nato-jäsenyyden hyväksymisestä lähellä – Ruotsin tilanne voi olla heikompi

Yksi teema on ylitse muiden – MTV Uutisten kysely: Nämä aiheet ovat eduskuntavaaleissa suomalaisille tärkeitä

Tuoreimmat aiheesta

Nato