Turkin ulkoministeriltä tyrmäys keskustelulle Ruotsin ja Suomen kanssa: Maiden Nato-hakemuksia ei kuitenkaan olla erottamassa toisistaan

6:38img
Turkki perui kolmikantaneuvottelut Suomen ja Ruotsin kanssa toistaiseksi – asiantuntija kertoo, miten tämä vaikuttaa Nato-hakemuksiin.
Julkaistu 26.01.2023 14:02(Päivitetty 26.01.2023 18:58)

MTV UUTISET - Reuters –STT

Turkin ulkoministeri Mevlüt Çavuşoğlu toteaa, että Nato-kysymyksessä on merkityksetöntä pitää Ruotsin, Suomen ja Turkin välisiä keskusteluja.

Hän kertoo, että ei ole virallista tarjousta Ruotsin ja Suomen Nato-hakemusprosessien erottamisesta toisistaan.

Cavusoglu totesi, että Suomen kanssa on "vähemmän ongelmia", mutta sekä sotilasliitto Nato että Suomi ja Ruotsi itse haluavat edistää hakuprosessia yhdessä.

–  Meille ei ole tullut virallista ehdotusta Ruotsin ja Suomen jäsenyysprosessien erottamisesta toisistaan. Suomen kanssa ongelmia on vähemmän, mutta sekä Nato että nämä maat puoltavat jäsenyysprosessin edistämistä yhdessä. Meille ei ole tullut tällaista pyyntöä, Cavusoglu sanoi televisioidussa yhteisessä tiedotustilaisuudessa Serbian ulkoministerin Ivica Dacicin kanssa.

Torstain tiedotustilaisuudessa Cavusoglu otti kantaa myös koraanin polttamiseen Ruotsissa, kutsuen sitä viharikokseksi sekä alhaiseksi ja rasistiseksi teoksi, jolla ei ole mitään tekemistä sananvapauden kanssa.

Niinistö ja Stoltenberg puhelussa

Presidentti Sauli Niinistö ja Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg puhuivat torstaina puhelimessa Suomen Nato-jäsenyyden ratifioinnista sekä Venäjän hyökkäyssodan tämänhetkisestä tilanteesta ja tuesta Ukrainalle. Niinistö kävi tiistaina Ukrainassa, jossa hän tapasi Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin.

Niinistö kertoi keskustelustaan Stoltenbergin kanssa Twitter-tilillään.

Niinistö arvioi tiistaina, että Turkin ratifiointia voidaan odottaa vasta maan toukokuisten vaalien jälkeen. Hän kuitenkin sanoi uskovansa, että asia nousee viimeistään vaalien jälkeen vahvasti esille.

Suomen valtionjohto on vakuuttanut, että Suomi haluaa mennä Naton jäseneksi yhtä aikaa Ruotsin kanssa.

Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyshakemukset ovat toistaiseksi jumissa, sillä Unkari ja Turkki eivät ole vielä ratifioineet jäsenyyksiä. Etenkin Turkista on muodostunut murheenkryyni Suomen Nato-tielle. Turkki ilmoitti tiistaina keskeyttävänsä toistaiseksi kolmenväliset neuvottelut Suomen ja Ruotsin kanssa sen jälkeen, kun Turkki oli suuttunut Ruotsille Tukholmassa tapahtuneesta Koraanin polttamisesta.

Lue myös: Haavisto Virossa: Ukrainan avun on jatkuttava, Suomen ja Ruotsin Nato-prosessissa on "vain A-suunnitelma" 

Tutkija rauhoittelee "koville kierroksille" kiihtynyttä Nato-prosessia ja sivaltaa Erdogania pilkannutta pilapiirtäjää: "Ei edistä asiaa, jos heitämme lisää tulta pesään"

Tuoreimmat aiheesta

Nato