Puolustusministeri Carl Haglundin (r.) mukaan Suomi alkaa olla poikkeus siinä, ettei se harjoita verkkotiedustelua.
Hän huomauttaa, että Ruotsin suojelupoliisi on onnistunut estämään kaksi terrori-iskua verkkotiedustelunsa avulla.
Tiedonhankintalakityöryhmä luovutti mietintönsä tänään Haglundille. Ryhmä esittää, että viranomaiselle annettaisiin mahdollisuus rajat ylittävän tietoliikenteen tiedusteluun ja ulkomaantiedusteluun.
– Kysymys vaatii tarkkaa pohdintaa kansalaisten perusoikeuksista. Samalla on pohdittava sitä, miten se vaikuttaisi, jos siihen ei ryhdyttäisi, Haglund sanoi.
Haglund kommentoi mietinnön luovutustilaisuudessa, ettei hän pidä mahdottomana ajatusta siitä, että Suomi harjoittaisi monien muiden maiden tavoin ulkomaantiedustelua.
Tiedonhankintalakityöryhmän työ lähtee laajalle lausuntokierrokselle. Päätösten tekeminen jää Haglundin mukaan kevääseen, seuraavalle hallitukselle.
Liikenne- ja viestintäministeriö jätti muistioon eriävän mielipiteensä, koska se pelkää tietoliikennetiedustelun vaarantavan kansalaisten yksityisyyden suojan.
Työ- ja elinkeinoministeriö on puolestaan huolestunut siitä, että tietoliikennetiedustelu voisi vaikuttaa elinkeinoelämään kielteisesti.
Tiedonhankintalakityöryhmän puheenjohtaja Hanna Nordström uskoo, että selkeä lainsäädäntö voi olla myös hyöty, jotta yritykset tietävät miten menetellään. Työryhmän tekemän selvityksen mukaan Ruotsissa vastaavan lainsäädännön luominen ei olisi vaikuttanut yritysten investointihalukkuuteen.