Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho (ps.) kommentoi STT:lle perustavansa tiedot al-Holin leirillä olevien palautuksista "epämuodollisiin kanaviin".
– Perustan tietoni epämuodollisia kanavia pitkin liikkuviin tietoihin, joiden todenperäisyyttä en voi varmistaa, kuten Uutissuomalaiselle tänään kerroin. Lähteitäni suojellakseni en anna yhtään tämän enempää tietoa, hän sanoi.
Ulkoministeriö tyrmäsi STT:lle aiemmin Halla-ahon väitteet siitä, että al-Holin leiriltä oltaisiin tuomassa suomalaisia jo tällä viikolla takaisin Suomeen. Ulkoministeriön mukaan se selvittää eri skenaarioita osana virkamiesvalmisteluita kuten julkisuudessa on kerrottu. Mitään ei kuitenkaan ole nyt tapahtumassa, ministeriöstä sanotaan.
Yle taas kertoo, että sen haastatteleman nimettömän korkean virkamieslähteen mukaan al-Holin leiriläisten siirtäminen Suomeen charter- eli tilauslennolla tällä viikolla on ollut yksi vaihtoehdoista. Lähteen mukaan vaihtoehto ei kuitenkaan olisi enää todennäköinen. Lähde kertoi tietonsa tiistaina iltapäivällä.
Halla-ahon mukaan perussuomalaiset on valmiina jättämään al-Holiin liittyvistä asioista välikysymyksen todennäköisesti huomenna. Perussuomalaiset ja mahdolliset muut välikysymykseen osallistuvat puoleet järjestävät huomenna tiedotustilaisuuden välikysymyksestä.
Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen, joka oli tänään eduskunnan hallintovaliokunnan kuultavana muista asioista, kertoo, että hänellä ei ole tietoa siitä, että palautuksia oltaisiin tekemässä tällä viikolla.
– Halla-aho esitti minullekin tämän kysymyksen. Sanoin, että minulla ei ole tällaista tietoa, että joku tietty päivä olisi Suomeen tulossa, hän sanoo.
Kolehmaisen mukaan mahdollinen hakusuunnitelma olisi ulkoministeriön vastuulla.
– En ole itse nähnyt riviäkään tällaisesta suunnitelmasta, hän sanoi.
Taustalla kiista näkemyseroista
Syyrian al-Holin leiriin liittyvät asiat ovat aiheuttaneet paljon keskustelua viime päivinä. Oikeuskansleri on aloittanut tutkinnan ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) toimista al-Holin suhteen.
Taustalla ovat konsulipäällikkö Pasi Tuomisen ja ulkoministeri Haaviston väliset erimielisyydet, jotka liittyvät al-Holin leirillä olevien kotiuttamiseen. Erimielisyydet asiasta johtivat osaltaan siihen, että Tuominen siirrettiin pois al-Holin asioiden valmistelusta ja hänen tilalleen nimettiin erityisedustaja.
Tuomisen käsityksen mukaan Haaviston päätös nimetä erityisedustaja al-Holin pakolaisleirillä olevien suomalaisten auttamiseksi on lainvastainen. Hän olisi toivonut asiassa valtioneuvoston linjausta.
Ulkoministeriön (UM) alivaltiosihteeri Pekka Puustinen taas katsoo, että al-Holin pakolaisleirin suomalaisten asioita hoitavan erityisedustajan tehtävä on valmisteltu ulkoministeriön työjärjestyksen mukaisesti.
Alivaltiosihteerin mukaan Haaviston ja Tuomisen ongelmien taustalla on ollut näkemysero.
– Näkemykset erosivat siinä, odotetaanko valtioneuvostotason linjausta tässä hyvin vaikeassa kysymyksessä, vai tehdäänkö edes sitä, mihin UM voi toimivallallaan ryhtyä, Puustinen kirjoitti kirjeessään ulkoministeriön henkilökunnalle.
Pääministeri Marin: Tähän etsitään ratkaisuja
Uuden hallituksen ensimmäisessä tiedotustilaisuudessa ei saatu uutta tietoa Syyrian al-Holin leirin tilanteesta tai mahdollisista suunnitelmista tuoda suomalaisia Syyriasta Suomeen.
Sekä vastikään valittu pääministeri Sanna Marin (sd.) että valtiovarainministerin tehtävään siirtynyt Katri Kulmuni (kesk.) vastasivat asian kuuluvan ulkoministeri Pekka Haavistolle (vihr.).
Haavisto ei ollut itse paikalla lehdistötilaisuudessa. Ulkoministeri ei myöskään aiemmin päivällä kommentoinut tilannetta millään tavalla.
– Se on erittäin vakava. Se on erittäin vaikea, Marin kommentoi pakolaisleirin tilannetta.
– Tähän etsitään ratkaisuja, hän lisäsi.
Pääministeri ei ottanut tiedotustilaisuudessa kantaa, kun häneltä kysyttiin aikooko hallitus tehdä poliittisen ratkaisun leirillä olevien siirrosta.
Keskustan puheenjohtajalta Kulmunilta tiedusteltiin puolueen linjaa leirillä olevien suomalaisten tuomisesta Syyriasta Suomeen. Kysymys liittyi eduskunnan ulkoasiainvaliokunnassa istuvan Mikko Savolan (kesk.) tviittiin.
– Al-Holin Isis-leiriläisiä ei pidä hakea aktiivisesti Suomeen. Tästä ei ole myöskään hallituksen päätöstä tehty, Savola kirjoittaa Twitterissä.
Kulmuni muistutti tiedotustilaisuudessa Savolan tavoin, ettei poliittista päätöstä ole tehty.
– Se, että aktiivisesti haetaan ihmisiä leiriltä, sellaista päätöstä ei ole, Kulmuni kertoo.
Kulmuni ei kuitenkaan vastannut alkuperäiseen kysymykseen keskustan linjasta.