Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoo, että hallituspuolueet käyvät varmasti keskenään keskustelun siitä, pitääkö al-Hol-asiasta tehdä joitain uudelleenarviointeja suhteessa aiemmin tehtyihin linjauksiin.
Marin sanoi eduskunnassa tiedotusvälineille, että hänen käsityksensä mukaan ulkoministeri Pekka Haavistolla (vihr.) on asiasta toimintalinja. Marin sanoi, että Haavistolla on erityisedustaja selvittämässä al-Holin leirin tilannetta ja vaihtoehtoja, joita voidaan tehdä.
Marinin käsityksen mukaan edellinen hallitus antoi iltakoulussa hiljaisen hyväksynnän tälle linjalle, eikä linjamuutoksesta ole keskusteltu.
Ulkoministeri Haavisto pitää myöhemmin tänään tiedotustilaisuuden al-Holin tilanteesta.
Marinilla ei ole tiedossa, että käynnissä olisi jonkinlainen viranomaisoperaatio al-Holilla olevien lasten ja naisten tuomiseksi Suomeen.
– Sen tiedän, että ulkoministeriön erityisedustaja tätä tilannetta selvittää, nojaa omaa harkintaansa oikeuskanslerin kannanottoihin ja perkaa asiaa huolella lävitse.
Marinin mukaan Suomessa on varauduttu siihen, että jos Suomeen tulee ihmisiä, tilanne pitää ottaa hallintaan.
– Mutta mitään tietoja operaatioista, päivämääristä, henkilöistä, kuljetuksista ei minulla tässä vaiheessa ole, Marin sanoi.
Presidentti Sauli Niinistö toivoi eilen Helsingin Sanomissa, että uusi hallitus tekisi selkeän poliittisen päätöksen siitä, kotiutetaanko al-Holin leirin suomalaiset.
– Viime päivinä on esitetty kiihtyvään tahtiin erilaisia olettamia. Uuden hallituksen olisi hyvä saada hetken työrauha ja pohtia selkeän poliittisen päätöksen tekemistä, Niinistö viestitti lehdelle.
Oppositio jätti tänään asiasta välikysymyksen
Oppositiopuolueet jättivät tänään välikysymyksen al-Holista. Koko opposition muotoilemassa välikysymyksessä sanotaan, että kesäkuun lopulla hallitus linjasi pääministeri Antti Rinteen (sd.) johdolla, että hallitus ei hae al-Holin leirillä olevia Isis-taistelijoiden vaimoja ja lapsia Suomeen eikä harkitse evakuointitoimenpiteitä, jotka perustuisivat konsulilainsäädäntöön.
– Myöhemmin lokakuussa myös ulkoministeri Haavisto vakuutti ulkoasiainvaliokunnalle, ettei ministeriö ole ryhtymässä mihinkään toimiin saattaakseen Isis-taistelijoiden perheitä Suomeen, välikysymyksessä sanotaan.
Oppositio haluaa välikysymyksessään vastauksia muun muassa siihen, onko Isis-taistelijoiden perheitä tulossa Suomeen ja milloin kotiuttamisen olisi tarkoitus tapahtua.
– Kauanko hallitus ja asianosaiset ministeriöt ovat tienneet kotiuttamissuunnitelmista? oppositio lisäksi kysyy.
Lisäksi oppositio haluaa kuulla, ovatko kaikki hallituspuolueet hyväksyneet tulkinnan, että oikeuskanslerin vastauksen nojalla ulkoministeriö voi toteuttaa lasten ja tarvittaessa aikuisten palaamiseen tähtäävän operaation ilman valtioneuvoston yleisistunnon nimenomaista päätöstä.
– Ketkä olivat paikalla hallituksen iltakoulussa ja mikä on hallituksen Haavistolle antama mandaatti toimia asiassa? oppositiopuolueet lisäksi kysyvät.
Jutun otstikkoa korjattu kello 14.49.