Kuka sanoi mitä ja milloin – joko menit sekaisin al-Hol-vyyhdin kiemuroista? Tässä umpisolmun merkittävimmät käänteet

3:01imgSuomalaisten Isis-vaimojen ja näiden lasten kohtalo on puhuttanut paljon. Aikajana kertoo, miten kaikki tapahtui.
Julkaistu 13.12.2019 06:24
Toimittajan kuva
Laura Pylvänäinen

laura.pylvanainen@mtv.fi

@laurapylv

Al-Holin leirillä sijaitsevien suomalaisnaisten ja -lasten kohtalo on ollut kuuma poliittinen keskustelunaihe keväästä lähtien, kun selvisi, että leirillä Syyriassa on kymmeniä suomalaisia. Viime päivinä keskustelu on vain kiihtynyt. Kertaa tästä jutusta, mitä tähän mennessä on tapahtunut.

Al-Holin oloja on kuvattu vankilamaisiksi ja epäinhimilliksi. Silti mahdollinen lasten tai äitien hakeminen olisi kaikkea muuta kuin yksinkertaista. Esimerkiksi lastenoikeuksia puolustavan Unicefin mukaan Lapsen oikeuksien sopimus velvoittaa Suomen tuomaan suomalaiset lapset turvaan oloista, jotka uhkaavat heidän henkeään.

Samanaikaisesti lapsia ei voi erottaa äideistään, sillä suomalaisviranomaisten toimivalta ei ulotu ulkomaille. Huostaanotto ei siis ole vaihtoehto.

Suomessa kuitenkin pelätään Isisin kalifaatissa mahdollisesti radikalisoituneita ja rikoksiin syyllistyneitä äitejä, minkä vuoksi heidän tuomisensa Suomeen herättää runsaasti vastustusta. Oikeudenkäyntien järjestäminen Syyriassa on maan nykytilanteessa mahdotonta. 

Mutta kuka sanoi mitä ja milloin – ja mistä kaikki oikeastaan sai alkunsa? Koostimme al-Hol-keskustelun avaintapahtumat tähän artikkeliin. 

Maaliskuu: 

CNN uutisoi suomalaisesta "Sannasta", joka toivoo pääsevänsä Suomeen. Al-Holin leiristä ei vielä Suomessa saakka juuri puhuta, mutta "Isis-morsianten" tulevaisuus nousee keskustelunaiheeksi. 

Lue lisää: CNN löysi suomalaisen Isis-vaimon: Vuosia Syyriassa viettänyt Sanna haluaa takaisin Suomeen – "Sota tuhosi sen elämän, ei Isis"

Alkuvuodesta tuhannet ihmiset pakenivat Isisin hallussa olleilta alueilta Baghuzissa Syyrian itäosissa. Pakenijoiden joukossa oli runsaasti Isis-taistelijoiden vaimoja ja lapsia.

Toukokuu: 

Isis-taistelijoiden vaimot ja lapset nousevat keskusteluareenoille rytinällä toukokuussa, kun Yle kertoo al-Holin leirillä olevan tarkalleen ottaen 44 suomalaista. Heistä 11 on äitejä ja 33 lapsia.

Poliittinen kiista alkaa. Julkisuudessa väännetään erityisesti siitä, ovatko Syyriaan lähteneet suomalaiset oikeutettuja palaamaan Suomeen. 

Antti Rinne (sd) yhtenä pääministeriehdokkaana joutuu tentattavaksi aiheesta ollessaan kampanjoimassa Lohjalla. Hänen lausuntonsa tuovat ilmi aiheen vaikeuden. Tuolloin Rinne painotti, että Syyriaan lähteneet aikuiset tulee saada tuomioistuimen eteen. Lapset eivät ole syyllisiä tilanteeseensa, ja siksi heitä tulee auttaa, sanoi Rinne.

Mutta voidaanko lapset erottaa äideistään?

– En sanonut, että lapset täytyy tuoda Suomeen, vaan lapset ovat täysin syyttömiä tilanteeseensa ja heitä pitää auttaa, Rinne kiertelee.

2:40imgAntti Rinne (sd) joutui vastailemaan Isis-naisiin liittyviin kysymyksiin vaalitilaisuudessa Lohjalla.

Kesäkuu:

Keskustelu velloo yhä ja uudelta hallitukselta aletaan vaatia vastauksia. Kesäkuun lopulla MTV:n Huomenta Suomessa vieraillut tuore ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) tiedostaa tilanteen ongelmallisuuden.

Suomen kanta tuntuu kuitenkin olevan vahvasti se, että lapsia autetaan paikan päällä, ja odotetaan vielä muiden maiden toimia. Haavisto kertoo muiden Pohjoismaiden katsovan tapauksia perhekohtaisesti, eikä hänen puheistaan käy ilmi, että Suomella olisi aikeita tuoda ketään al-Holista Suomeen. 

– Lasten osalta on pyritty varmistamaan, että leirille on saatu humanitääristä apua. – – Samalla selvitetään, mitä muuta on mahdollista tehdä, mutta me emme ole siellä toimivaltainen viranomainen, Haavisto sanoo viitaten siihen, että lapsia ei voi erottaa äideistään. 

9:31imgNäin kaksi viikkoa ulkoministerin salkkua hallussaan pitänyt Pekka Haavisto (vihr) kertoi Suomen aikeista al-Holin naisten ja lasten suhteen Huomenta Suomessa 25. kesäkuuta.

Seuraavana päivänä tasavallan presidentti Sauli Niinistö ottaa kantaa tilanteeseen maakuntavierailullaan Pälkäneellä. 

– Olen sitä mieltä, että lasten kohdalla pitää löytää ratkaisuja, joita nyt haetaan yhdessä muiden pohjoismaiden kanssa. Tilanne on aikuisten kohdalla ongelmallisempi, Niinistö kommentoi. 

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Samana päivänä myös eduskunnan kyselytunnilla käydään kiivas keskustelu aiheesta. Oppositio tivaa hallitukselta, aikooko se tuoda suomalaisia Suomeen al-Holilta. 

Tuore pääministeri Antti Rinne sanoo, että Suomi ei suunnittele al-Holin lasten ja äitien evakuointia. Samalla hän korostaa, ettei Suomi voi estää leiriltä Suomeen itse palaavien saapumista. Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr) puolestaan korostaa kansainvälisiä sopimuksia.

– Suomella on kansainväliset velvoitteet, ihmisoikeussopimukset. Lapsen oikeuksien sopimus velvoittaa Suomea ihan kaikkien lasten osalta laittamaan lapsen edun edelle, ja sitä kautta nyt selvitetään yhdessä hallituksena ratkaisuja, miten toimitaan, Ohisalo sanoo kyselytunnilla.

2:11imgTällaisia kommentteja eduskunnassa kuultiin kesäkuun lopulla.

Loppukesästä eduskunta jää kesätauolle, minkä myötä keskustelu al-Holista vaimenee.

Syyskuu:

Ulkoministeri Pekka Haavisto keskustelee al-Holin tilanteesta pääministeri Antti Rinteen kanssa. Rinne antaa toimeksiannon Haavistolle, kertoo ulkoministeri.

– Silloin keskustelimme siitä, että alueelle olisi hyvä lähettää delegaatio hankkimaan parempia tietoja tilanteesta, koska muut Pohjoismaat olivat myös luoneet yhteyden kurdihallintoon, Haavisto kertoo Helsingin Sanomille joulukuussa.

Tämän jälkeen Haavisto kävi keskustelun al-Holista ulkoministeriön virkamiesten kanssa. Haavisto saa käsityksen, että Suomella ei ole valmiutta aloittaa samankaltaista selvitystyötä kuin muilla Pohjoismailla.

Ilta-Sanomien mukaan tämä johtaa Haaviston raivostumiseen, mikä osaltaan vaikuttaa konsulipäällikkö Pasi Tuomisen syrjäyttämiseen myöhemmin. Haavisto kieltää suuttuneensa. 

Lokakuu:

9. lokakuuta

Paine al-Holin tilanteen ratkaisemiseksi kasvaa, kun Turkki hyökkää Pohjois-Syyrian kurdialueille ja kurdien mahdollisuudet valvoa ja suojella leiriä heikkenevät.

10. lokakuuta

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti  linjaa ratkaisussaan, että hallitus ja ministerit noudattivat lakia naisten ja lasten kotiuttamiseen liittyen. Pöysti kertoo näkevänsä perusteita, jotka puoltaisivat ainakin lasten tuomista Suomeen.

Samalla Pöysti toteaa ymmärtävänsä, että viranomaisten tulee toimia Syyriassa toimivien viranomaisten ehtojen mukaisesti. 

– Tässä tilanteessa oikeudellisesti selkeä toimintatapa olisi pyrkiä kotiuttamaan sekä lapset että heidän huoltajansa. Kotiuttamisen jälkeen ryhdyttäisiin Suomen lainsäädännön mahdollisesti edellyttämiin toimenpiteisiin, kuten huostaanottoihin, Pöysti toteaa.

18. lokakuuta

Ilta-Sanomien vasta joulukuussa haltuunsa saamien sähköpostien perusteella ulkoministeriön konsulipäällikkö Pasi Tuominen vaatii hallituksen tai ministerin päätöstä, jotta virkamiehillä olisi mahdollisuuksia toimia Syyriassa. 

– Näen nyt ongelmaksi, että ministerin kanslia vyöryttää tämän hoidettavaksi konsulipalvelulain mukaisesti ja lähtökohtaisesti niin, että avustamme vain lapsia.

– Tällaisen päätöksen tekeminen virkamiestyönä on sellainen päätös, että sen tekijän on syytä varautua siihen, että hän saa päätöksestään vankeustuomion, josta tulee sen verran pitkä, ettei sitä voi ehdollisena suorittaa, Tuominen kirjoittaa ulkoministeriön alivaltiosihteerille Pekka Puustiselle

IS:n mukaan samana päivänä Haaviston erityisavustaja Joel Linnainmäki kertoo toisessa sähköpostissa, että ulkoministeriö suosittelee virkamiehen lähettämistä Erbiliin valmistautumaan tilanteeseen, jossa rajan yli Syyriasta tulee Suomen kansalaisia.

Ihmetystä aiheutti oheen liitetyn muistion kolmas kohta. Sen mukaan "lähtökohtana on, että ainakin lapset al-Holin leiriltä saadaan turvaan kohtuullisen ajan kuluessa ja tarvittaessa nopeasti, jos turvaollisuusriskit alueella kasvavat." Erityisavustajan viestin sisältö poikkeaa siitä, mitä Haavisto itse on viestinyt. 

23. lokakuuta

Ulkoministeri Haavisto nimittää erityisedustajan, kokeneen diplomaatin, selvittämään, miten al-Holissa olevat lapset kyettäisiin tuomaan pois. Todennäköisesti mukana tulisi myös äitejä. Nimittämispäätös on salainen. 

Joulukuu:

2. joulukuuta

Jälleen keskusteluun nousee, onko ulkoministeriössä ollut vireillä operaatio suomalaisten evakuoimiseksi al-Holista.

Ilta-Sanomat uutisoi ulkoministeri Haaviston painostaneen virkamiestä, ulkoministeriön konsulipäällikkö Pasi Tuomista, tuomaan al-Holin lapset Suomeen.

IS:n toimittajan Timo Haapalan saamien tietojen mukaan Tuominen syrjäytettiin tehtävästään, kun tämä kieltäytyi tehtävästä vedoten siihen, ettei vastuuta näin polttavasta poliittisesta kysymyksestä voi jättää yhden virkamiehen harteille. Haavisto kiistää, että olisi painostanut Tuomista siirtymään syrjään, ja että lasten palauttamiseksi olisi laadittu suunnitelma. 

Presidentti Sauli Niinistö kommentoi Verkkouutisille, ettei ole ollut tietoinen minkäänlaisesta suunnitelmasta tuoda suomalaisia pois al-Holin leiriltä. 

Kristillisdemokraatit tekee kirjallisen kysymyksen hallitukselle koskien Pekka Haaviston toimintaa. 

– Erikoista tässä on se, että hallituksella ei ole ollut tästä julkisuudessa päätöstä. Näyttää siltä, että ulkoministeri on toiminut yksin ja on todellakin halunnut vierittää vastuun yksittäiselle virkamiehelle ja pestä omat kätensä asiasta, kommentoi kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah MTV Uutisille. 

3:20imgMTV Uutisissa käsiteltiin Haavistoon kohdistunutta kritiikkiä. Uutisjutussa kommentoivat Essayahin lisäksi ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Mika Niikko (ps) ja sisäministeriön kehittämispäällikkö Tarja Mankkinen.

20:46imgSamana iltana Haavisto piti tiedotustilaisuuden al-Holin lapsiin liittyen.

3. joulukuuta

Presidentti Sauli Niinistö täsmentää Helsingin Sanomille, että hänen ja ulkoministeri Haaviston välillä tieto on kulkenut, toisin kuin Verkkouutisten lausunnosta saattoi käsittää.

Niinistö on ollut tietoinen esimerkiksi ulkoministeriön nimittämästä virkamiehestä ja muista ministeriön suunnitelmista al-Holin suhteen. Verkkouutisten lausunnolla NIinistö tarkoitti sitä, että hänen tietojensa mukaan hallitus ei ole tehnyt poliittista päätöstä suomalaisten palauttamiseksi.

Haavisto käy ulkoasiainvaliokunnan kuultavana. Haavisto kiistää, että hänellä olisi ollut minkäänlaista suunnitelmaa tuoda al-Holin leirin Isis-perheiden suomalaislapsia Suomeen ilman vanhempiaan.

Kuulemiseen osallistuu myös oikeuskansleri Tuomas Pöysti. Enemmistö valiokunnan jäsenistä tukee Haavistoa ja on tyytyväinen ulkoministerin selvitykseen.

– Tässä on ilmeisesti jonkinlainen tietokatkos toimittajien ja ulkoministeriön välillä, Haavisto kommentoi medialle. 

2:09imgKatso miten Haaviston selvitykseen suhtautuvat esimerkiksi Eva Biaudet (r.) ja Mika Niikko (ps.).

6. joulukuuta

Konsulipäällikkö Pasi Tuominen astuu julkisuuteen Helsingin Sanomien haastattelussa, jossa hän syyttää ulkoministeri Pekka Haavistoa pelolla johtamisesta. 

Ulkoministeri Haavisto kiistää julkisessa kirjoituksessaan jälleen kaikki uutiset siitä, että minkäänlaista salaista operaatiota tai virkamiehien painostusta suomalaisnaisten ja -lasten hakemiseen olisi esiintynyt.

– Tällaista hanketta lasten erottamiseksi äideistään ei ole vireillä, ja ulkoministeriö on jo mm. 18.9.2019 vastauksessaan oikeuskanslerille kertonut, mitä oikeudellisia ongelmia tällaiseen ratkaisuun sisältyisi, Haavisto kirjoittaa. 

Samassa kirjoituksessa hän sanoo kantavansa kaiken vastuun ulkoministeriön sisällä vallitsevasta ongelmallisesta työilmapiiristä. 

10. joulukuuta

MTV Uutisten haastatteleman Helsingin lastensuojelun johtajan Saila Nummikosken mukaan Helsinki on viime keväästä asti ollut varautunut al-Holin alueelta mahdollisesti palaaviin lapsiin ja äiteihin. 

– Me olemme valmistautuneet erilaisiin vaihtoehtoihin paluussa, eli joko sieltä tulee lapsia yksin tai lapsia äitiensä kanssa tai sieltä tulee lapsia yksitellen tai isompana ryhmänä, Nummikoski kertoo.

4:34imgNäin Nummikoski kertoo lastensuojelun valmistautuneen mahdolliseen lasten paluuseen.

11. joulukuuta

Ilta-Sanomat uutisoi heti aamulla lähteisiinsä vedoten, että Helsingin terveydenhuoltoviranomaiset olisivat valmistautumassa al-Holilta palaavien suomalaisten saapumiseen seuraavalla viikolla, 19. joulukuuta. Virallista vahvistusta tiedolla ei ole.  

Oppositiopuolueet jättävät välikysymyksen al-Holin leiriläisistä. Koko opposition muotoilemassa välikysymyksessä sanotaan, että kesäkuun lopulla hallitus linjasi pääministeri Antti Rinteen johdolla, että hallitus ei hae al-Holin leirillä olevia Isis-taistelijoiden vaimoja ja lapsia Suomeen eikä harkitse evakuointitoimenpiteitä, jotka perustuisivat konsulilainsäädäntöön.

36:04imgKatso oppositiopuolueiden tiedotustilaisuus välikysymyksen jättämisen jälkeen yllä olevalta videolta.

Lue lisää: Koko oppositio mukaan al-Hol-välikysymykseen – Halla-aho: "Haaviston toiminta ollut epämääräistä ja salakähmäistä"

Helsingin Sanomat ja Yle uutisoivat asiakirjasta, jonka mukaan ulkoministeriössä oli jo tarkka suunnitelma suomalaisten kotiuttamiseksi jo kuluvan viikon aikana. Dokumentin mukaan tarkoitus oli tuoda suomalaiset eri tilauslennoilla, mahdollisesti muille kuin Helsinki-Vantaan lentokentille.

Yksi allekirjoittajista on poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen, joka jälkeenpäin tiedottaa poliisin olleen mukana suunnittelussa liittyen ihmisten paluuseen al-Holista. Monta kuukautta tekeillä ollut suunnittelma liittyy Kolehmaisen mukaan poliisin omaan toimintaan, eikä hän tiedä ulkoministeriön aikeista enempää, tai ole vastaanottanut virka-apupyyntöä.

Lue lisää: Poliisi on varautunut al-Holin leririltä palaajiin jo useamman kuukauden ajan: "Poliisihallitus ei ole saanut virallista ulkoministeriön virka-apupyyntöä"

Pekka Haavisto pitää tiedotustilaisuuden, jossa hän kiistää tiukasti, että suunnitelma suomalaisten tuomiseksi al-Holin leiriltä olisi olemassa. Haaviston mukaan suunnitelmia on valmisteltu jo kesällä. 

– Jos jokin konkreettinen operaatio olisi mahdollista toteuttaa, siitä tulisi minulle ensimmäisenä tieto. Tällä hetkellä sellaista ei ole, Haavisto sanoo tiedotustilaisuudessa.

16:12imgUlkoministeri Haavisto piti keskiviikkona 11. joulukuuta tiedotustilaisuuden al-Holin tilanteesta.

Samana päivänä Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni ottaa hallituskumppaneitaan jyrkemmän kannan vaatimalla, että pitäisi etsiä oikeudellinen perusta sille, että al-Holin leirin äidit ja lapset voitaisiin tarvittaessa erottaa toisistaan. Näin ainakin leirin lapsia voitaisiin auttaa. 

12. joulukuuta

Huomenta Suomessa vierailleen Pelastakaa lapset -järjestön pääsihteeri Hanna Markkula-Kivisillan mukaan lapset pitää tuoda leiriltä äitiensä kanssa, jos se ei muuten onnistu.

– Meidän tehtävämme on ensisijaisesti huolehtia, että lasten oikeus turvalliseen elämään toteutuu. Jos se edellyttää sitä, että he tulevat sieltä äitiensä kanssa, sitten se tarkoittaa sitä, Markkula-Kivisilta vaatii.

Kansainvälinen Pelastakaa lapset -järjestö on Punaisen ristin kanssa ainoa kansainvälinen kansalaisjärjestö, joka saa toimia al-Holin leirillä.

14:44img

Ulkoministeri Haavisto käy kaikkien hallituspuolueiden eduskuntaryhmissä vastaamassa kysymyksiin al-Holin leirin suomalaisista.

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman sanoo, että SDP antaa tuen sille, että hallitus tekee poliittisen linjauksen al-Holin leiriläisistä. Lindtmanin mukaan linjaus pitää tehdä mahdollisimman pian.

Eduskunnan kyselytunnilla asiasta käydään kiivas keskustelu. Varmaa on, että vääntö aiheesta jatkuu.

Lue lisää: Eduskunta kuumeni al-Holista: Syytöksiä pelkuruudesta ja vastuun pakoilusta sekä vaatimuksia lisätiedosta – Haavisto: "On asioita, jotka ovat erittäin luottamuksellisia"

Pelastakaa lapset vetoaa hallitusta tekemään päätöksen: Suomen velvollisuus on hakea al-Holin leirillä olevat lapset Suomeen – "Lapset ovat aidosti hengenvaarassa"​​​​​​​

Isis-vaimot Sanna ja Fatima, 2-vuotias taapero ja 13-vuotias lapsivaimo Sumeya – Tämän tiedämme al-Holin leirin suomalaisista naisista ja lapsista

CNN löysi suomalaisen Isis-vaimon: Vuosia Syyriassa viettänyt Sanna haluaa takaisin Suomeen – "Sota tuhosi sen elämän, ei Isis"

Tuoreimmat aiheesta

Isis