Halla-aho sai vähemmän ääniä kuin vuosi sitten – he johtavat puhetta eduskunnassa

MTV Uutiset näytti eduskunnan puhemiehistön tiedotustilaisuuden suorana tässä artikkelissa.

Jussi Halla-aho (ps.) on valittu jatkamaan eduskunnan puhemiehenä. Hän sai eduskunnassa järjestetyssä puhemiehen vaalissa 91 ääntä.

Juho Eerola (ps.) sai puhemiehen vaalissa 17 ääntä ja Sakari Puisto (ps.) neljä ääntä. Lisäksi yksittäisiä ääniä saivat Eva Biaudet (r.), Timo Heinonen (kok.), Teemu Keskisarja (ps.), Anna Kontula (vas.) ja Juha Mäenpää (ps.).

Vaalissa annettiin 36 tyhjää ääntä. Kuusi äänestyslippua hylättiin puutteellisen tai väärän nimen vuoksi. Äänestys suoritettiin suljettuna lippuäänestyksenä.

Koska Halla-aho sai enemmän kuin puolet annetuista äänistä, valittiin hänet eduskunnan puhemieheksi vuoden 2024 valtiopäivillä.

Puhemies johtaa eduskunnan toimintaa yhdessä puhemiesneuvoston kanssa. Puhemiesneuvoston muodostavat eduskunnan puhemies, varapuhemiehet ja valiokuntien puheenjohtajat.

Selvästi vähemmän ääniä kuin viime vuonna

Eduskunta kokoontui tiistaina kevätistuntokauden ensimmäiseen täysistuntoonsa. Valtiopäivien avajaiset järjestetään keskiviikkona.

Halla-aho sai puhemiehen vaalissa selvästi vähemmän ääniä kuin viime kesäkuussa järjestetyssä vastaavassa äänestyksessä. Silloin Halla-aho sai 134 ääntä. Nyt perussuomalaisten kansanedustajat saivat puhemiehen vaalissa yhteensä 114 ääntä.

Paula Risikko ensimmäinen varapuhemies, Filatov toinen

Paula Risikko (kok.) on valittu jatkamaan eduskunnan ensimmäisenä varapuhemiehenä. Hän sai eduskunnassa järjestetyssä vaalissa 152 ääntä.

Yksittäisiä ääniä ensimmäisen varapuhemiehen vaalissa saivat myös Tarja Filatov (sd.), Timo Heinonen (kok.), Tuomas Kettunen (kesk.) ja Sari Tanus (kd.).

Risikko valittiin ensimmäiseksi varapuhemieheksi myös viime kesäkuussa järjestetyssä vastaavassa äänestyksessä. Tuolloin hän sai 177 ääntä.

Risikko toimi eduskunnan puhemiehenä vuosina 2018–2019.

Tarja Filatov (sd.) on valittu jatkamaan eduskunnan toisena varapuhemiehenä. Hän sai eduskunnassa järjestetyssä vaalissa 131 ääntä.

Lue myös:

    Uusimmat