Hallintarekisterilainsäädäntö hiertää edelleen hallituspuolueiden välejä. Hallituspuolueiden eduskuntaryhmien puheenjohtajat neuvottelivat asiasta maanantaina puhelimitse, ja keskustelujen on määrä jatkua tiistaina ennen lakiesityksen toista käsittelyä eduskunnassa.
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtajan Toimi Kankaanniemen mukaan keskeinen kysymys neuvotteluissa on tunnistamatta jääneiltä osingonsaajilta perittävän lähdeveron suuruus.
Eduskunnan talousvaliokunnan puheenjohtaja Kaj Turunen (ps.) kertoi viime viikolla tiedotteessaan, että perussuomalaiset vaatii 60 prosentin lähdeveroa. Korkealla lähdeverolla halutaan kannustaa osingonsaajat toimittamaan tietonsa verohallinnolle.
Kankaanniemen mukaan perussuomalaiset ajaa neuvotteluissa edelleen korkeaa lähdeveroa, mutta hän ei suostunut avaamaan tarkemmin puolueen kantaa.
– En nyt ota prosenttilukuun kantaa, neuvotellaan asiasta, Kankaanniemi sanoi STT:lle.
Perussuomalaisten eduskuntaryhmällä on asiasta tiistaina ylimääräinen kokous ennen täysistuntoa. Asiasta on tarkoitus äänestää keskiviikkona.
Puolue muutti kantaansa
Perussuomalaisten eduskuntaryhmässä on ollut jyrkkää hallintarekisterin vastustusta. Esimerkiksi poliisikansanedustaja Mika Raatikainen ilmoitti viime viikolla vastustavansa jyrkästi hallituksen esitystä, koska se sotii hänen poliisina antamaansa virkavalaa vastaan ja helpottaa talousrikollisuutta ja veronkiertoa.
Perussuomalaiset vastusti aiemmin hallintarekisteriä, mutta parin viikon takaisen kehysriihen jälkeen puolue muutti kantaansa.
Hallituksen esitys mahdollistaisi suomalaisomistajalle omistusten piilottamisen hallintarekisteriin, jos suomalaisyhtiö laskee osakkeita liikkeelle toisessa EU-maassa.
Raatikaisen ohella myös muut perussuomalaisten poliisikansanedustajat Kari Kulmala, Tom Packalén ja Veera Ruoho suhtautuivat maanantaina hyvin kriittisesti hallituksen esitykseen. Ruoho arvioi, että esityksen vastustus on laajaa muidenkin eduskuntaryhmän jäsenten keskuudessa.
"Taistelu olisi pitänyt käydä 2014"
Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajan Kalle Jokisen mukaan hallituksen esityksen vastustaminen on turhaa, sillä se perustuu vuonna 2014 voimaan tulleeseen EU-asetukseen, joka on jäsenmaita velvoittava.
– Tämä taistelu olisi pitänyt käydä vuonna 2014 EU-tasolla, Jokinen sanoi STT:lle.
Jokisen mukaan myös kokoomus kannattaa lähdeveron säätämistä, jos sen avulla voidaan estää harmaata taloutta ja veronkiertoa. Lähdeveron suuruuteen hän ei halua ottaa kantaa, vaan haluaa nähdä ensin asiaa koskevan virkamiesvalmistelun.
– Tavoitteiden tasolla tässä ei ole mitään erimielisyyttä. Tavoitteiden tasolla kaikkien yhteinen intressi on, että verottajan saatavat turvataan ja veronkierto ja harmaa talous estetään. Kysymys on, että mitkä keinot sen parhaiten toteuttavat, Jokinen sanoo.