Hallituksen lakiesitys, joka sallii osakeomistusten hallintarekisteröinnin ulkomailla, on edelleen täysin jumissa. Hallituspuolueet riitelevät siitä, voiko Suomi edellyttää omistusten avoimuutta myös ulkomailla.
Talousvaliokunnan puheenjohtaja Kaj Turunen (ps.) on pyytänyt asiasta näkemystä EU-komissiolta. Hänen tulkintansa mukaan komissio katsoo vastauksessaan, ettei Suomen tarvitse hyväksyä suomalaisten hallintarekisteröintiä ulkomailla.
– Tähän asti on sanottu, että komissio vaatii meitä hyväksymään sen, mutta näin ei siis ole, Turunen sanoo.
Hallituskumppanien ja valtiovarainministeriön tulkinta on kuitenkin toinen. Niiden mukaan komissio ei ota asiaan suoraan kantaa.
Valtiovarainministeriön lainsäädäntöneuvoksen Armi Taipaleen mukaan komissio toistaa vastauksessaan EU-asetuksen sisällön, mutta ei tulkitse Suomen tilannetta.
– Me virkamiehet emme yleensä kysy komissiolta kantaa, koska he vetoavat aina siihen, että se on EU-tuomioistuimen tehtävä, Taipale sanoo.
Turusen komissiolta saamasta vastauksesta kertoi maanantaina myös Helsingin Sanomat.
Suomi ei voi velvoittaa muita
EU:n arvopaperikeskusasetus tuli voimaan jo reilut kaksi vuotta sitten, mutta Suomi on vasta toimeenpanemassa muutoksia. Lain käsittely on ollut kesästä lähtien täysin jumissa, eikä sitä ole käsitelty talousvaliokunnassa lähes lainkaan.
Asetuksen myötä suomalaiset sijoittajat voisivat käyttää hallintarekisteriä ulkomaalaisen arvopaperikeskuksen kautta. Sen sijaan kotimaassa hallintarekisteröinti ei olisi mahdollista. Suomi on jo aiemmin neuvotellut EU:n kanssa poikkeussäännön, jonka mukaan se voi pitää kiinni osakeomistusten nykyisestä julkisuudesta ja kieltää hallintarekisteröinnin kotimaassa.
Osakeomistusten piilottamista ovat arvostelleet niin poliisi kuin verottajakin.
Taipale valtiovarainministeriöstä sanoo, että Suomi ei voi velvoittaa muita maita muuttamaan niiden säädöksiä arvopaperien säilytyksestä. Esimerkiksi Saksassa ei hänen mukaansa tunneta Suomen kaltaista suoran hallinnan järjestelmää, vaan maassa käytetään hallintarekisteriä.
Hallituskumppanit ovat ehdottaneet perussuomalaisille ratkaisuksi lähdeveron korottamista. Yhtiö joutuisi maksamaan korotetun lähdeveron, jos se ei kerro kaikkien omistajien tietoja. Turunen kuitenkin sanoo, ettei lähdeveron korotus "missään nimessä riitä". Ratkaisuyrityksestä kertoi perjantaina Talouselämä.
Talousvaliokunnan varapuheenjohtaja Harri Jaskari (kok.) myöntää, että kaikkien hallituspuolueiden hyväksymää keinoa alkaa olla vaikea löytää. Hän toivoo, että perussuomalaiset hyväksyisi vielä kompromissiehdotuksen.
– Osinkoja jakavan yrityksen täytyy tietää kenelle osinko jaetaan. Jos ei tätä tiedä, maksettaisiin 30 prosentin lähdevero, Jaskari esittää.
Uhkana tuntuvat sakot
Hallituksella on vielä joitakin viikkoja aikaa riitansa ratkaisemiseen. Arvopaperikeskusasetus pitää viedä kansallisiin lainsäädäntöihin helmikuun loppuun mennessä. Jos Suomi myöhästyy useamman kuukauden, voi komissio määrätä Suomelle seuraamuksia. Sakko on suuruudeltaan 20000-60000 euroa päivässä.
Talousvaliokunnan keskustalainen jäsen Arto Pirttilahti sanoo olevansa huolissaan ajan loppumisesta.
– Pitäisi päästä eteenpäin, jotta emme saa sakkoja ja saisimme Arvopaperikeskukselle luvat aikaiseksi.