Hallinto-oikeuden professori koulutuspaikkasotkusta: "Yliopisto ei voi suoralta kädeltä kertoa, että ähäkutti, eipäs otetakaan"

Virheen vuoksi Itä-Suomen yliopiston Joensuun kampuksen opettajaopiskelijoiksi hyväksyttiin ensin 71 ylimääräistä opiskelijaa. Jälkikäteen yliopisto perui hyväksynnät. Asiaa käsitellään mahdollisesti vielä hallinto-oikeudessa.

Itä-Suomen yliopisto aikoo pitäytyä ratkaisussaan, koska katsoo, että opiskelijavalintapäätös ei ollut virheellinen, vaan kyseessä on näppäilyvirhe, jonka takia hyväksymispäätös lähti "ylimääräisille" henkilöille.

– Keskustelimme asiasta tänään, ja emme ole muuttamassa kantaa. Lähdemme siitä tulkinnasta, että päätös on oikea, koska se oli kirjoitusvirhe tai näppäilyvirhe, kommentoi Itä-Suomen yliopiston opinto- ja hakijapalveluiden päällikkö Erja Widgren-Sallinen.

"Viranomaisen päätökseen tulee voida luottaa"

Hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpää Helsingin yliopistosta ei suoralta kädeltä ota kantaa, onko yliopiston päätös oikea, mutta korostaa hakijan etua.

– Lähtökohta on se, että kun viranomainen tekee myönteisen päätöksen, niin siihen pitää voida luottaa. Ei voi suoralta kädeltä sanoa, että ähäkutti, eipäs otetakaan.

Valinnan korjaamista ei Mäenpään mukaan voi kuitenkaan sulkea pois, mutta se pitää olla hallintolain mukaan perusteltu.

Opetus ja kulttuuriministeriö ei ota kantaa asiaan.

– Yliopistot vastaavat virheen korjauksesta. Hallintolaissa on sanottu virheen korjaamisesta, että se voidaan ja pitää korjata. Yliopisto sitten katsoo, että onko tämä sellainen virhe, joka voidaan korjata, kertoo ylitarkastaja Ilmari Hyvönen opetus- ja kulttuuriministeriöstä.

"Lähtökohta on se, että kun viranomainen tekee myönteisen päätöksen, niin siihen pitää voida luottaa."

Ylitarkastaja Hyvösen mukaan hyväksytyt, mutta myöhemmin perutut valinnat voi selvityttää yliopiston muutoksenhakulautakunnassa ja halutessaan sen jälkeen viedä asian hallinto-oikeuden päätettäväksi.

Oikaisupyyntöjä tullut

Widgren-Sallinen Itä-Suomen yliopistosta kertoo, että oikaisupyyntöjä on jo tullut.

Professori Mäenpää sanoo, että muutoksenhakulautakunnan ratkaisut voivat hallintolain mukaan vaihdella.

– Pitää arvioida jokaisen hakijan kohdalta erikseen, millaisia vaikutuksia päätöksen perumisella on ollut hakijan kannalta.

Lue myös:

    Uusimmat