Käännytyslakimietintö ei valmistunut – SDP:n vaatimus saattaa vielä mutkistaa matkaa

Eduskunnan hallintovaliokunnan käännytyslakimietintöä on hierottu eduskunnassa pitkän kaavan mukaan.

Valiokunta aloitti kokouksensa torstaina pian puolenpäivän jälkeen, mutta jo muutaman tunnin neuvottelujen jälkeen kokous keskeytettiin ja ratkaisua lähdettiin hakemaan viiden puolueen supistetulla kokoonpanolla, jossa olivat mukana kokoomus, perussuomalaiset, SDP, keskusta ja RKP.

Supistettu kokoonpano jatkoi työtään iltaseitsemään, jolloin valiokunnan kokouksen kerrottiin jatkuvan.

Mietinnön käsittelyn arvioitiin torstaina olevan loppusuorallaan. Hallintovaliokunnan puheenjohtaja Mauri Peltokangas (ps.) ei suostunut illalla arvioimaan mietinnön valmistumisajankohtaa. 

Hän piti mahdollisena, että mietintö valmistuu vasta hallintovaliokunnan perjantaiaamun kokouksessa.

– Nuija kopsahtaa pöytään kello yhdeksän nolla nolla, Peltokangas sanoi toimittajille.

SDP vaa'ankieliasemassa

Hallintovaliokunta valmistelee mietintöä vilkasta keskustelua herättäneestä käännytyslaista, jolla halutaan torjua Venäjän Suomen itärajalla harjoittamaa välineellistettyä maahantuloa.

Lakiasiantuntijoiden, perustuslakivaliokunnan ja myös hallituksen pohjaesityksen mukaan laki on ristiriidassa Suomen perustuslain ja kansainvälisiin ihmisoikeussopimuksiin kirjatun ehdottoman palautuskiellon kanssa. 

Siksi perustuslakivaliokunta arvioi lausunnossaan, että laki pitää säätää perustuslain mukaisessa säätämisjärjestyksessä, minkä vuoksi se vaatii eduskunnan viiden kuudesosan hyväksynnän.

Torstain neuvottelujen sisällöstä ei tihkunut julkisuuteen tietoja, mutta oletettavasti mietintöä sorvattiin SDP:n eduskuntaryhmälle paremmin sopivaan muotoon. 

SDP:n ryhmä on ollut asiassa jakautunut. Ainakin puolueen varapuheenjohtaja Nasima Razmyar ja kansanedustaja Elisa Gebhard ovat vastustaneet hallituksen esitystä.

SDP:n eduskuntaryhmä on lain käsittelyssä vaa'ankieliasemassa, sillä jos riittävän moni demariedustaja päätyy vihreiden ja vasemmistoliiton edustajien tavoin vastustamaan esitystä, se ei saavuta poikkeuslain tarvitsemaa viiden kuudesosan enemmistöä eduskunnan äänestyksessä.

Vasemmistoliitto ja vihreät ovat mahdollisesti saamassa tukea myös yhden hallituspuolueen riveistä, sillä Suomen Kuvalehden mukaan RKP:n Eva Biaudet on äänestämässä lakiesitystä vastaan.

Mutkia matkassa

Lainsäädäntöprosessin loppumetrejä saattaa mutkistaa SDP:n vaatimus siitä, että lakiesitykseen hallintovaliokunnassa tehdyt muutokset menevät vielä perustuslakivaliokunnan käsittelyyn.

Peltokangas ei torstai-iltana kommentoinut kysymystä siitä, menevätkö muutokset vielä perustuslakivaliokunnan käsittelyyn.

– Se on spekulaatiota. Tällaisesta asiasta ei ole sovittu mitään, Peltokangas sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat