MTV Uutisten tieto: Keskusta yllätti hallituskumppanit, äänestää translain hylkäämistä jo valiokunnassa

Keskustan kolme edustajaa eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnassa aikovat äänestää translain hylkäämisen puolesta jo valiokunnassa. 

Keskustan valiokuntaedustajat ovat valiokunnan puheenjohtaja Markus Lohi, Pekka Aittakumpu ja Hanna-Leena Mattila. Hallituksen sisällä on sovittu siitä, että keskustalaiset saavat äänestää  lakiesitystä vastaan eduskunnan istuntosalissa. Äänestäminen hylkäämisen puolesta jo valiokuntavaiheessa, tuli kuitenkin muille hallituspuolueille yllätyksenä tänään.

– Oletimme, että lakiesitystä vastustavat edustajat jäisivät pois itse valiokuntaäänestyksestä ja että muiden hallituspuolueiden varajäseniä tulisi tilalle, sanoi erään hallituspuolueen sote-valiokunnan jäsen MTV Uutisille.

Kokoomuslaiset uhanneet hylätä

Tämä tarkoittaa, että kokoomuksella on ratkaiseva asema valiokunnassa. Kolmen keskustalaisen lisäksi kolme perussuomalaista aikoo äänestää hylkäämisen puolesta. Hallituspuolueilla SDP:llä, vihreillä, vasemmistoliitolla ja RKP:llä on yhteensä kahdeksan edustajaa valiokunnassa.

Kokoomuksella on kolme edustajaa ja on siten vaankieliasemassa. Kokoomuksen edustajat ilmoittivat keskiviikon kokouksessa, että he äänestävät hylkäämisen puolesta elleivät heidän muutosvaatimuksensa mene läpi. 

Mikäli sosiaali- ja terveysvaliokunnan enemmistö äänestää hylkäämisen puolesta, translain käsittely päättyy siihen.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja Mia Laiho (kok.) sanoi aamupäivän kokouksen jälkeen, että kokoomus kannattaa translain muutosta, mutta haluaa hallituksen esitykseen täsmennyksiä sukupuolen vaihdon aikarajaan.

Uudistuksessa henkilö voisi vaihtaa virallisen sukupuolimerkintänsä henkilötietoihinsa omalla ilmoituksella. Kokoomus on pitänyt esillä vähintään vuoden aikarajaa sukupuolivaihdosten välillä ja perustellut asiaa väärinkäytösten riskin vähentämisellä. Kokoomusedustajat haluaisivat muutokset translain pykäliin, eikä vain mietintöön.

Vihreät ei hyväksy pykälämutoksia, koska heidän näkemyksensä mukaan tämä olisi vastaan hallitusohjelmaa. Muut hallituspuolueet suhtautuvat myönteisemmin kokoomuksen haluamiin muutoksiin. 

Kokoomuksen puoluekokous on myös linjannut, että translakia pitää muuttaa ja siksi pattitilanne tuntuu olevan joidenkin kokoomuslaisten mielestä kiusallinen. 

Jos sote-valiokunnan mietintö ei menisi läpi eduskunnan istuntosalissa, tämä tarkoittaisi, että mietintö siirtyisi suureen valiokuntaan. Suuri valiokunta tekisi uuden mietinnön hallituksen esityksestä uudeksi translaiksi. Suuren valiokunnan mietintö palaisi sitten jälleen äänestykseen eduskunnan istuntosaliin. Tämä voisi tarkoittaa paria ylimääräistä viikkoa trainslain valmistelussa. Eduskunta jää vaalitauolle maaliskuun alussa.   

MTV Uutisten tietojen mukaan eduskuntaryhmien puheenjohtajat ovat keskiviikkona  kokoustaneet löytääkseen ratkaisun translakikiistassa. 

Sosiaali- ja terveysvaliokunta kokoustaa jälleen heti aamusta torstaina.

Katso myös: Transmies Dakota Robin potkittiin 13-vuotiaana pois poikien jalkapallojoukkueesta – kritisoi nyt translain uudistusta (MTV Uutiset Live 5. lokakuuta 2022)

Lue myös:

    Uusimmat