Sään ääri-ilmiöt yleistyvät – voiko loman perua kuumuuden vuoksi ja korvaako vakuutus?

9:12img
Sään ääri-ilmiöt yleistyvät, mutta voiko loman perua kuluitta kuumuuden vuoksi?
Julkaistu 16.07.2024 19:01

Maria Aarnio

maria.aarnio@mtv.fi

Pelkkä helle ei ole syy perua lomaa kuluitta.

Kesäkuussa 2024 Kreikassa koettiin kuumin kesäkuu yli kuuteen vuosikymmeneen. Helleaalto runteli suomalaisten suosimia lomakohteita: Kreikka sulki Akropoliin kukkulan iltapäiviksi helleaallon takia, ja Kyproksella on ollut maastopaloja.

Jos helteet ovat karmeat, voiko loman perua?

– Matkat tietysti aina voi perua, jos itse on vaikka huolissaan omasta terveydestään, johtaja Heli Lehtinen Aurinkomatkoilta kuvaa Huomenta Suomessa.

– Se, meneekö siitä kulua, on se suurempi kysymys. Helle ei tällä hetkellä ole syy, jolla matkan voisi perua kuluitta.

"Hellevakuutustakaan" ei ole tarjolla.

– Yksinomaan helle ei ole riittävä korvausperuste peruuntumiselle, korvausasiantuntija Robert Lagerström LähiTapiolasta kuvaa.

Yleisin sään aiheuttama korvattava lomaongelma on myöhästyminen. Lento voi myöhästyä liian kuuman sään vuoksi, jolloin jatkolennolle ei enää ehdi.

– Siitä korvataan ylimääräisiä matka- ja majoituskuluja enintään 2 000 euroon asti, Lagerström sanoo.

Matkan peruuntumisen maksimikorvaus on 5 000 euroa.

Lue myös: Matkatoimistot eivät pidä Kreikan helteitä poikkeuksellisina – meteorologin mukaan voidaan puhua ääri-ilmiöstä

Entä, jos sää aiheuttaa metsäpalon tai maanvyörymän?

Lehtisen mukaan kuumuudesta ja sen vaikutuksista tulee yksittäisiä tiedusteluja. Sääolosuhde ei itsessään ole kuluttoman perumisen syy, mutta mikäli sää aiheuttaa poikkeustilanteen, kuten metsäpalon tai maanvyörymän, tilannetta arvioidaan erikseen.

Omatoimimatkalla matkatoimiston tarjoamaa tukea ei ole tarjolla. Matkavakuutuksessa on Lagerströmin mukaan kriisiturvan osuus, jolla katetaan esimerkiksi hirmumyrskyjä.

– Se on osana sitä kokonaisuutta, eli sitä ei tarvitse erikseen ostaa, Lagerström kuvailee.

Pitäisikö lomat siirtää eri ajankohtaan?

Jäänee nähtäväksi, pitäisikö lomasesonkia pidentää tai siirtää erilaiseen ajankohtaan muuttuvien säiden vuoksi. Lehtisen mukaan suuomalainen matkustaa edelleen mieluiten niin sanottujen koululomien aikaan.

– Toki kyllä nähdään, että on pieni kiinnostuksen kasvu matkustaa myös muina ajankohtina, aikaisemmin keväällä tai myöhemmin syksyllä, Lehtinen sanoo.

Asiakkaille lähtevässä lomanjälkeisessä asiakaskyselyssä kysytäänkin nyt myös säästä.

– Suurin osa vastasi, että sää oli kuuma tai tosi kuuma, [ja samalla] kuitenkin suurin osa vastasi, että loma oli onnistunut, Lehtinen kuvaa.

15 prosenttia vastanneista kuvasi säätä todella kuumaksi.

– Heistä noin puolet oli sitä mieltä, että kun seuraavaa lomaa suunnittelee, mielellään samaan suuntaan ja maahan, mutta toiseen ajankohtaan, Lehtinen sanoo.

Entä, jos on sairaus, jonka vuoksi helteessä on vaarallista? Entä, jos loman vietto muuttuu olosuhteiden vuoksi mahdottomaksi? Katso koko keskustelu videolta jutun alussa! 

Aiemmin Kuluttajaliiton pääsihteeri Juha Beurling-Pomoell kertoi, että pakettimatkan voi turvallisin mielin perua milloin tahansa ennen matkan alkamista, eikä perumisen syytä tarvitse kertoa matkanjärjestäjälle. Perumiseen liittynee kuitenkin ehtoja.

Lue myös: Näin suomalaisturistit varautuivat Välimeren hellehelvettiin Helsinki-Vantaalla

Lue myös: Helle voi viedä ruokahalun – poimi ravitsemusterapeutin vinkit ruokahaluttomuuteen: "En yleensä suosittele..."

Katso myös: Onko kivennäisvesi helteellä parempaa kuin hanavesi?

1:33img

Ravitsemusterapeutti Jonna Heinonen kertoo, pitäisikö helteellä juoda kivennäisvettä.

Tuoreimmat aiheesta

Kesäloma