Suomi lähettää pelastushenkilöstöä Portugaliin auttamaan maastopalojen hallinnassa

Suomi lähettää Portugaliin 48 kansainvälisen pelastustoiminnan asiantuntijaa, joiden tehtävänä on tukea paikallisia viranomaisia maastopalojen hallinnassa, sisäministeriö tiedottaa.

Suomi lähettää sisäministeriön päätöksellä Portugaliin pelastajia kahdessa ryhmässä. Ensimmäinen ryhmä lähtee 1. elokuuta ja toinen 16. elokuuta. Molemmat ryhmät työskentelevät Portugalissa noin kahden viikon ajan.

Portugali on pyytänyt ennakoiden apua maastopalojen hallintaan EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta. Pyyntöön vastataan sisäministeriön mukaan valmiussiirroilla, joihin osallistuu pelastajia useista EU-maista.

Pelastushenkilöstön tehtävänä on tukea paikallisia viranomaisia, jos alueella syttyy maastopaloja.

Valmiussiirtoon Portugalissa osallistuu pelastajia Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Savon, Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson pelastuslaitoksilta sekä neljä kansainvälisen pelastustoiminnan asiantuntijaa asiantuntijarooleissa.

Ryhmiä johtavat pelastusjohtaja Jani Kareinen Etelä-Karjalan pelastuslaitokselta ja pelastuspäällikkö Teemu Veneskari Kymenlaakson pelastuslaitokselta.

Apua annetaan EU-tasolla

EU toteuttaa tänä vuonna valmiussiirtoja Portugalin lisäksi Espanjaan, Kreikkaan ja Ranskaan. Kaikkiaan valmiussiirtoihin osallistuu jäsenmaista yli 500 pelastajaa.

Suomi on aiempina vuosina osallistunut valmiussiirtoihin Portugalissa ja Kreikassa, sisäministeriö kertoo tiedotteessaan.

Suomi osallistuu kansainväliseen pelastustoimintaan Euroopan unionin ja kansainvälisten järjestöjen kautta.

EU:n pelastuspalvelumekanismi on yksi keskeisimmistä kansainvälisen avunannon välineistä. Maat voivat pyytää sen kautta apua muilta mailta onnettomuus- tai häiriötilanteista selviämiseen.

Maastopalojen määrä lisääntyy ilmaston lämpenemisen myötä. Kuukausittaisen keskilämpötilan nousu on jo nyt aiheuttanut maailmalla pulaa vedestä, maastopaloja, Alppien jäätiköiden sulamista, ongelmia maataloudessa sekä hellekuolemia.

EU:n ilmastopalvelu Copernicuksen mukaan kesäkuu oli globaalisti mittaushistorian kuumin. Viime vuoden kesäkuusta lähtien jokainen kuukausi on rikkonut lämpöennätyksiä, ilmastopalvelu kertoo. Myös Suomessa kesäkuu oli tavanomaista lämpimämpi.

Lue myös:

    Uusimmat