Oman suosikkijääkiekkojoukkueen raviliigahevosen valmentaminen on Jonna Irrille ennemminkin unelmaduuni kuin stressitekijä.
Raviliiga 2017 on rakennettu yhteistyössä SM-liigaseurojen kanssa. Kaksitoista liigajoukkuetta hankkii yhteistyössä raviratojen kanssa oman raurivarsansa, jonka omistus on jaettu tuhanteen osuuteen.
Tampereen ravirata Teivo ja jääkiekon hallitseva Suomen mestari Tampereen Tappara luottavat syksyllä Ypäjän varsahuutokaupasta hankittavan kultakimpaleensa Tuija Irrin ja hänen tyttärensä Jonna Irrin käsiin.
– Veljeni Joni-Petteri on Ilves-fani ja minä olen Tappara-henkinen, joten otan mielelläni isompaa roolia tässä projektissa. Äiti on yhä meidän tallin päävalmentaja, 28-vuotias Jonna Irri kuvailee työnjakoa Tapparan ravitiimissä.
– Tosi hyvä fiilis päästä mukaan näin isoon projektiin. Kyseessä on kuitenkin yksi isoimmista jutuista mitä raviurheilussa tällä hetkellä tapahtuu. Samalla omakin talli saa positiivista näkyvyyttä.
Kunniatehtävästä ja seuraavien silmäparien suuresta määrästä huolimatta Irri ei myönnä stressaavansa.
– Perushomma hevosen kanssa on kuitenkin samaa arkea kuin kaikkien muidenkin kohdalla. Tottakai tällainen aiheuttaa pieniä paineita, mutta jos ottaa niitä liikaa niin ei siitäkään mitään hyvää seuraa.
Tässä vaiheessa kevättä SM-liigan ja raviratojen raviliigajoukkueet on perustettu, ja sadan euron kertamaksulla lunastettavat osuudet ovat myynnissä. Seuraava etappi on puolitoistavuotiaan varsan hankkiminen.
– Lähinnä jännittää se että miten huutokaupassa onnistutaan. Joukkueita on kuitenkin aika monta, joten on vain toivottava että kasvattajat innostuisivat ilmoittamaan paljon ja hyviä varsoja myyntiin Ypäjälle, Irri toivoo.
– Se ei ole ihan yksinkertaista että miten sieltä saisi huudettua juuri oman suosikkinsa mukaan, vaikka rahaa onkin budjetoitu ihan kohtuullinen summa. On vain toivottava parasta, koska hyvä hevonen on kuitenkin koko valmennusprojektin onnistumisen perusta.
Tuttua kauraa
Itse huutokauppatilanne on Irrin perheelle tuttu ja turvallinen.
– Me on käyty Ypäjän varsahuutokaupassa jo vuosikaudet, ja melkein joka kerta ostettukin jotain. Toistaiseksi paras löytö taitaa olla Stone Capes Nougat. Sen uran tähänastiset tienestit ovat yli 43 000 euroa, vaikka ostohinta oli muistaakseni alle kolmentuhannen, Jonna Irri paljastaa.
Myöskään uusien raviharrastajien kanssa asioiminen ei hirvitä tai ärsytä. Päin vastoin hän toivoo hartaasti mahdollisimman monen keltanokan innostuvan hevosenomistajaksi johonkin joukkueeseen.
– Mielestäni asiakaspalvelu on oleellinen ja erottamaton osa ravivalmentamista. Etenkin tällaisessa jättiprojektissa pitää tietenkin ottaa huomioon, että uudet harrastajat ja heidän huomioimisensa kuuluvat asiaan, hän toteaa.
– Muutenkin se on tätä päivää, että hevosia on kimppaomistuksessa ja porukassa on myös raviurheiluun vasta tutustuvia ihmisiä. Se on hirveän iso mahdollisuus saada lisää ihmisiä tiiviimmin lajin pariin, eikä sitä kannata yhtään halveksia.
Irri on huomannut kaikenkokoisissa hevoskimpoissa yhden yhteisen piirteen: hevosen hyvinvointi kiinnostaa entistä enemmän. Sosiaalinen media on yksi helppo ja hyvä tapa välittää treenattavan tunnelmia omistajilleen.
– Ihmiset ovat nykyään tosi kiinnostuneita hevosensa hyvinvoinnista, vaikka eivät vielä osaisi tarkemmin kysyä tai miettiä mitä se käytännössä tarkoittaa. Mutta se että hevonen on iloinen, rento ja hyvinvoiva tuntuu olevan tosi tärkeää, hän pohtii.
– Se on vähintä mitä ravivalmentaja voi asiakkaalle rahojen vastineeksi tehdä: pitää hevosen terveenä ja onnellisena sekä raportoida nämä kuulumiset omistajille.
Raviliigajoukkueiden osuudet ovat myynnissä sadan euron kertamaksulla – mitään muita kuluja ei tule koko projektin aikana. Lisätietoa vuoden 2017 raviliigasta ja omistusosuuksien nettikauppa on osoitteessa www.raviliiga.fi.
Ravit live 5 kpl