Ypäjän Hevosopiston pyörittämä Vermon ravikoulu on ollut toiminnassa noin vuoden verran. Maaliskuussa aloittanut vetäjä on yhä innoissaan projektista.
Nyt 24-vuotias Hanna Lepistö otti vetovastuun Vermon ravikoulusta, kun vuoden 2016 lopulla valittu ensimmäinen vetäjä Kaisa Kähö siirtyi muihin tehtäviin maaliskuussa. Lepistö on työskennellyt aiemmin hevosenhoitajana ja meritoitunut muun muassa Derby-finalisti One Directionin valmentajana.
– Olen aina ajatellut että tällainen ravikoulu pääkaupunkiseudulla on mahtava juttu koko lajille. Jo vuoden toiminnan jälkeen meillä on paljon asiakkaita, jotka ovat alkaneet käydä raveissa ja vieneet kaverinsakin mukanaan, hän iloitsee.
– Jotkut ostaneet hevosia ja kasanneet ympärille kimppaomistusporukoita. Hevoseen ei kuitenkaan pääse samalla tavalla kosketuksiin vain katsojana tai kimppaomistajana. Niiden lisäksi tarvitaan ravikoulutoimintaa.
Raviurheilun kilpailuhenkisestä ilmapiiristä huolimatta ei ole tavatonta, että ravitunneilla käydään siinä missä vaikkapa ratsastustunneilla – nauttimassa hevosen läheisyydestä ja karistamassa työhuolet harrastuksen parissa.
– Moni tykkää säännöllisesti puuhata hevosen kanssa ja käydä ajamassa ilman että haaveilee vastuuvalmentajan tai kilpaohjastajan urasta. Olemme kuulleet paljon kehuja, kuinka ihanaa on kun hevosen kanssa saa oikeasti tehdä itse monenlaisia asioita. Ravikoululla hevosen kanssa vietetään paljon aikaa ja se hoidetaan perusteellisesti, eikä vain käydä ajamassa tai ratsastamassa, Lepistö painottaa.
Asiakkaat vaikuttavat tyytyväisiltä, mutta vetäjän mukaan Vermon ravikoulun tunnettuus ei ole vieläkään parhaalla mahdollisella tasolla.
– Ponien kanssa on kyllä kierretty tapahtumia ja messuja. Mainostettu on lähinnä sosiaalisen median kanavissa kustannustehokkuuden takia. Lisäksi on ostettu silloin tällöin loimilähtöjä raveista, hän luettelee viestintätoimenpiteitä.
– Silläkin on suuri merkitys mitä ihmiset keskenään puhuvat ja asiakkaat kertovat eteenpäin. Moni onkin kertonut tulleensa tuttavan suosituksesta. Mutta jotainhan tässä on markkinoinnin ja mainostuksen suhteen sellaista mitä ei olla vielä keksitty.
Ravikoulun kurssitarjonnasta löytyvä monté on yhdistelmä raveja, ratsastusta ja rankkaa fitness-treeniä. Kuvassa nähdään kurssin ohjaaja Anna Heikkisen tyylinäyte Vermon Toto65-raveista marraskuulta. Kuva: Risto Silvola
Ravikoululla on ollut tasaisesti kävijöitä ja kursseja, mutta enemmänkin asiakkaita voidaan toivottaa huoletta tervetulleiksi.
– Kursseja on kyllä varaa lisätä. Viikonloput ovat olleet aika täysiä etenkin näin pimeään vuodenaikaan, mutta arki-iltoihin mahtuisi enemmänkin toimintaa. Myös arkipäivisin voidaan pitää kursseja, jos vain tulijoita on, Lepistö kuvailee.
Laajaa kurssitarjontaa järjestetään sekä poneilla että hevosilla eri tasoisille hevos- ja raviharrastajille. Myös keppihevos- ja monté-toimintaan on tarkoitus panostaa entistä enemmän.
– Jos lajin pariin saadaan uusia ihmisiä, niin se on ihan yhtä hieno juttu, tulivatpa he sitten mitä tahansa kautta. Montéssa yhdistyy hyvin ratsastusnäkökulman lisäksi nykypäivänä trendikäs fitness- ja kuntoilunäkökulma, sillä se on oikeasti kovaa hommaa myös kuskille.
Ensimmäinen monté-kurssi keräsi kehuja innostuneilta ratsastajilta. Kuvassa myös ohjaaja Anna Heikkinen (oik.) ja kilpailuissakin menestynyt raviratsu Timbal Lake.
Hoosianna kaikuu
29-vuotias monté-ratsastaja Anna Heikkinen on meritoitunut jockeynä kotimaan lisäksi Ruotsissa ja Ranskassa sekä ravi- että laukkaurheilun parissa. Tänä talvena hän debytoi monté-kurssin ohjaajana Vermon ravikoululla.
– Muutaman harjoituskerran jälkeen päästiin jo kokeilemaan monté-ohjastamista oikean raviradan puolelle. Osallistujat toivoivat jatkokurssia, jonka myötä voitaisi miettiä esimerkiksi ratsastajien omaa treeniohjelmaa kotona toteutettavaksi ja kenties päästä kokeilemaan kilpailuasetelmaa harjoituslähdön myötä, Heikkinen suunnittelee.
Kurssiporukan fiilikset tiivisti Suvi Hakkarainen:
– Ihan mielettömän hienoa! Oma kehittyminen näinkin lyhyessä ajassa tuli iloisena yllätyksenä. Ensimmäisen ratsastuskerran jälkeen jalat menivät ihan spagetiksi, mutta nyt ei tunnu oikeastaan edes kovin hirveältä.
– Olin kyllä tiennyt että monté on rankka laji, mutta en silti osannut aavistaa kuinka mielettömästi kuntoa se vaatii. Tosi erilainen ja jännittävä laji verrattuna ratsastukseen. Ehdottomasti kannattaa kokeilla, Satu Rouhiainen suosittelee.
Vaikka kurssilaisten aktiivinen hevosharrastus on toistaiseksi painottunut ratsastamiseen, monella oli jonkinlaista kosketuspintaa raviurheiluun jo entuudestaan. Heillekin aukeni raviratsastuksesta oman kokemuksen kautta aivan uusia puolia.
– Olen ollut mukana omistajana hevoskimpoissa ja kaverillani on ravihevonen, mutta montésta minulla ei ollut mitään tietoa etukäteen. Vaikka olen ratsastanut paljon, niin reisilihakset huusivat kyllä hoosiannaa. Arvostus lajia kohtaan nousi huimasti, Pia Tanskanen vakuuttaa.
– Tämä oli ensimmäinen monté-kokeiluni. Ravikoulun hevoset olivat oikein kivoja ja hyviä opetusmestareita, jotka antoivat anteeksi vaikka satunnaisratsastajakin hyppäsi vähän kylmiltään kyytiin. Toki vauhtiakin saatiin maistaa, Tarja Palosaari naurahtaa.
Koko monté-kurssin kasaan saamisesta on kiitettävä Tiia Virtasta.
– Taisin olla ensimmäinen joka ilmoittautui mukaan. Näin netistä että pitkään aikaan uusia osallistujia ei tullut, jotain aloin puhua ratsastuskavereitani mukaan. Pääsin testaamaan raviratsastusta jo kesällä Kaustisen ravileirillä, ja innostuin kovasti. En epäröinyt hetkeäkään lähteä Vermoon tälle kurssille, vaikka asunkin Turussa asti, hän paljastaa.
– Tykkään muutenkin harrastaa hevosten kanssa monipuolisesti ja kokeilla eri lajeja. Pakko sano silti että ravipuolella on poikkeuksellisen rentoja tyyppejä. Olen parissa kimppahevosessa mukana ja porukka on super mukavaa!
Tv-lähetykset ravit