Hallituksen ensi viikot ovat olleet kaukana sujuvasta. Miten työ jatkuu eteenpäin, pitäisikö hallituksen erota? Hallituksen ja opposition edustajat vastaavat.
Pääministeri Petteri Orpon (kok.) kokoaman hallituksen alkutaival on ollut sanalla sanoen kivikkoinen. Entisen elinkeinoministerin Vilhelm Junnilan kohu ja ero ja vaihto Wille Rydmaniin, sisäministeri Mari Rantasen väestönvaihtoon viittaavia kirjoituksia koskeva keskustelu ja viimeisimpänä valtiovarainministeri Riikka Purran (ps.) ympärillä käyty keskustelu epäillyistä, rasistisista kirjoituksista puhemies Jussi Halla-ahon Scripta-blogiin melkeinpä hautasivat alleen sen kritiikkivyöryn, mikä uuden hallitusohjelman päälle kaadettiin kesäkuun puolella.
– Kyllä täytyy sanoa, että vähän huolestuneena tätä meidän sisäistä tilannetta tällä hetkellä seuraan, kokoomuksen kansanedustaja Jarno Limnéll kommentoi Huomenta Suomessa.
– Kun tässä turvallisuuspolitiikkaa on koko työuransa ja elämänsä tehnyt ja näkee ja ymmärtää sen, mitä meidän ympärillä tapahtuu – miten turbulentissa turvallisuusympäristössä ja epävakaassa maailmassa me tällä hetkellä elämme, niin jotenkin sitä toivoisi, että meillä sisäpolitiikassa olisi vähän rauhallisempaa.
Limnéllin mukaan aikaa hukkaantuu nyt käytäviin selvityksiin ja keskusteluihin.
Vihreiden kansanedustaja Atte Harjanne kertoo seuranneensa Purrasta ilmenneitä epäilyjä maanantaina hämmästyneenä.
– Ei sitä voi ohittaa, että valtionvarainministeriin on liitetty näin synkkiä tekstejä, ja että hän tuntuu olevan kyvytön tai haluton suoraan tai yksinkertaisesti irtisanoutumaan siitä rasistisesta sisällöstä. Kyllähän se on erikoinen tilanne.
Lue lisää: Purra kommentoi somea kohauttaneita kirjoituksia: "Olen varmasti kirjoittanut ja sanonut asioita, jotka ovat tyhmiä tai mielettömiä"
Purra maahanmuuttoteksteistään: "Olen ilmaissut itseäni tavoilla, joita en nykyään hyväksyisi"
Huomenta Suomessa puhututtaa se, mitä kiihtyvässä hallitusta koskevassa keskustelussa moni on aiemminkin kysynyt: milloin kokoomuksella tulee raja vastaan?
Limnéll ei halua lähteä Orpon "tontille", mutta hän myöntää, että viimeisimmät tiedot ja epäilyt ovat herättäneet keskustelua myös puolueen sisällä.
– Ilman muuta. Kyllä itsekin saan paljon monenlaista palautetta, mutta kyllä se liittyy vahvasti siihen, ettei näitä asioita voi villaisella painaa, ja kyllä nämä asiat pitää myöskin ihan reilusti nostaa esille. Ja kyllä, pitää selkeästi sanoa ja linjata, että nollatoleranssi rasismille, nollatoleranssi ääriliikkeille, väkivallalle.
Limnéll kuitenkin kertoo, että puoleelle on viestitty kiitoksia hyvästä hallitusohjelmasta.
– Kyllä se vahvin viesti samanaikaisesti tuntuu kokoomuskentältä olevan, että keskittykää tekemiseen, hallitusohjelman edistämiseen, löytäkää nyt se luottamus, ja viedään Suomea eteenpäin.
Voiko yhteistyö jatkua?
Oppositiosta on ruodittu kovinkin sanankääntein hallituksen uskottavuutta, etenkin nyt perussuomalaisten ministerien kohujen ympärillä, ja hallituksen eroakin on joidenkin kansalaisten suunnalta toivottu.
Huomenta Suomen sohvalla oppositiopuolue vihreiden Harjanne muistuttaa, että opposition rooliin kuuluu hallituksen haastaminen. Suoran kysymyksen siitä, pitäisikö hallituksen nyt erota, Harjanne kuitenkin väistää.
– Kyllä tämä maa ansaitsee ja tarvitsee itselleen toimintakykyisen hallituksen, joka on kansallisesti ja kansainvälisesti uskottava, ja kyllä tässä seurataan tarkasti, onko se sitä.
Harjanne huomauttaa, että vaikka joidenkin perussuomalaisten kansanedustajien kohdalla ilmenneet kirjoitukset ja epäilyttävät yhteydet ovat vanhoja, kaipaisi hän suoraselkäistä tilanteen myöntämistä.
– Olkoonkin vanhoja – ja kaikki varmasti ymmärtävät sen kyllä –, niin kyse on siitä, miten suhtaudutaan nykyisessä asemassa todella synkkiin sisältöihin.
Limnéll kaipaisi keskustelukulttuurin malttia ja kansaa yhdistävää otetta.
– En tarkoita, että tässä pitäisi millekään sensuurilinjalle lähteä, ei toki, mutta samanaikaisesti tuntuu siinä vähän lähtevän laukalle, että kaikki mahdollinen kaikenlaisesta menneisyydestä kaivetaan esille. Kyllä minä tässä peräänkuuluttaisin sellaista malttia – ei tämäkään toiminta vie Suomen asioita eteenpäin tai edistä tämän kansakunnan yhtenäisyyttä.
– Ja nyt ihan tarkoituksella toistan – me eletään epävakaassa maailmassa, jossa tapahtuu nopeitakin käänteitä, ja kun tämä viikko on turvallisuuspolitiikan suurviikko, paljon historiallisia asioita tapahtuu. Kyllä nämä sisäiset asiat pitää hoitaa.
Lue lisää: MTV seuraa tiiviisti: Näin iso uutisviikko etenee – katso tästä uusimmat tiedot Bidenin Helsingin-vierailusta ja Nato-kokouksen jännitteistä
Entä hallitusohjelma?
Tiivistetysti, mitä mieltä vihreät on hallitusohjelmasta? Harjanne toteaa, että hyviä tavoitteita ohjelmassa toki on, mutta keinot eivät hänestä välttämättä vastaa niitä.
Lopulta Harjanne pitää toteuttamissuunnitelmaa epäoikeudenmukaisena ja ristiriitaisena muun muassa maahanmuuttopolitiikkaan liittyen.
– Kokonaisuutta vaivaa nähdäkseni epäjohdonmukaisuus.
Limnéll vastaa:
– Kaikkinensa tämä on mielestäni eteenpäin katsova hallitusohjelma, ja kyllä täytyy sanoa, että jos jotain elämä on opettanut, niin sitä, että erilaiset näkökulmat ja haastaminenkin, se on rikkaus.
Limnéll peräänkuuluttaa ”keskustelukulttuurin ryhtiliikettä” Suomeen – taitoa keskustella toisia kuunnellen ja eteenpäin katsoen.
– Energia menee toisten haukkumiseen, sättimiseen ja arvosteluun.
Katso koko keskustelu:
11:00