Hallituksen puheenjohtajan ehdotusta ei kuunneltu: Väärin mitoitettu maalämpöjärjestelmä toi jättilaskun karkkilalaiselle taloyhtiölle

5:58imgKari Balkin yritys suoritti loppuun Markku Virtasen taloyhtiön energiaremontin.
Julkaistu 07.05.2023 07:15

Anna Tenhu – MTV UUTISET

Yhä useampi kotitalous valitsee tänä päivänä omakotitalonsa lämmitysjärjestelmäksi maalämmön. Maalämpöä on yleisesti ottaen pidetty takuuvarmana ja pitkäikäisenä lämmitysmuotona, mutta siihenkin sisältyy riskejä, mikäli se mitoitetaan väärin. Näin kävi Karkkilassa, kun energiaremontin tekijäksi valittiin väärä yritys.

Karkkilassa sijaitsevassa vuonna 1975 valmistuneessa taloyhtiössä päätettiin vaihtaa vanha öljylämmitys energiatehokkaaseen maalämpöön vuonna 2016.

Taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Markku Virtanen kertoo, että korkeat lämmityskustannukset saivat taloyhtiön pohtimaan lämmitysjärjestelmän uusimista.

– Karkkilan kaupunki ei kuitenkaan antanut lupaa maalämpökaivojen poraamiseen pohjaveden vuoksi. Jos taloyhtiön noin hehtaarin kokoinen tontti olisi sijainnut 50 metriä edempänä, lupa maalämpökaivojen poraamiseen olisi tullut.

Virtanen manailee, että vastoin hänen ehdotuksiaan, päätti taloyhtiö valita energiaremontin tekijäksi yrityksen, jolla ei hänen näkemyksensä mukaan ollut kompetenssia tehdä niin mittavaa urakkaa.

– Urakoitsijaksi valittu yritys oli jo alussa 10 000 euroa kalliimpi kuin toisen tarjouksen jättänyt firma, joka olisi tehnyt urakan oikein heti.

Ja niinhän siinä kävikin, että maalämmön asentaminen Virtasen taloyhtiöön ei mennyt aivan kuten alun perin toivottiin.

Lue myös: Maalämmön suosio kotitalouksissa on kasvussa

Teho ei riittänyt

Koska lupaa poraamiselle ei saatu, oli hehtaarin tontille piti rakentaa maalämpöpiiri, joka kerää talteen maassa olevaa lämpöenergiaa.

Putkistoa tontille mahtui 3 000 metriä.  Taloyhtiön lämmitystarpeen kattamiseksi maalämpöpiirin putkiston pitäisi olla vähintään 4 000 metriä pitkä.

Tämä määrä putkia ei kuitenkaan mahtunut tontille, eikä lämmitysteho tulisi riittämään, mutta urakoitsijaksi valittu yritys ei tätä kertonut.

Markku Virtasen mukaan tieto olisi kuitenkin ollut ensisijaisen tärkeää, jolloin taloyhtiö olisi voinut valita urakoitsijaksi heti alkuun sellaisen yrityksen, joka olisi ymmärtänyt heti alussa rakentaa riittävän lämmitysjärjestelmän.

– Taloyhtiöiden kannattaa kartoittaa monta eri urakoitsijaa, vaatia ennakkoon kaikki paperit ja selvittää takuu, se on tärkeää. Firman vastuulla sitten on, jos takuu ei täyty.

Väärän urakoitsijan valinta toi taloyhtiölle lopulta yli kymmenien tuhansien eurojen lisäkustannukset.

–  Kokonaiskustannuset olivat lopulta 120 000 euroa, mutta halvemmalla olisi päästy, jos olisi alun perin valittu edullisemman tarjouksen jättänyt yritys, Virtanen kertoo.

Lue myös: Löytyykö kotoasi lämpöpumppu? Varo nyt todella kallista virhettä

Aurinkokeräimet apuun

Muutaman vuoden vajaatehoisen maalämmön kanssa kamppaillut taloyhtiö sai lopulta apua energia-asiantuntija Kari Balkin yritykseltä.

Balkin yritys Ekolämmöx Oy asensi taloyhtiön huoltorakennuksen katolle aurinkokeräinjärjestelmän.

Aurinkokeräimien avulla pystyttiin paikkaamaan lämpöenergiavajetta, jonka vajaatehoinen maalämpöjärjestelmä jätti.

Balkin mukaan ongelmaa ei olisi tullut, jos alkukartoitus olisi alun perinkin tehty huolellisesti, ja mietitty tarkemmin urakoitsijan valintaa.

– Lisälämmönlähteeksi jätettyä öljylämmitystä jouduttiin edelleen käyttämään varsin paljon, kun  lämpöpumpun vaakakeruu liuosputkistoa oli asennettu kilometrin verran liian vähän.

– Selvitysten jälkeen ainoa mahdollinen ratkaisu oli hyödyntää aurinkoenergiaa liuospiirin lataamiseen ja lämpimän käyttöveden tuottamiseen.

Balk kuitenkin vakuuttaa, että vaikka lisälaskua taloyhtiölle tulikin, jää se lämmityskustannuksilla lopulta kuitenkin voiton puolelle, kun kallista öljylämmitystä ei tarvitse käyttää kuin huippupakkasilla.

Laatu on parantunut

Vaikka Karkkilassa energiaremontin tekijäksi valikoitui väärä toimija, ei Kari Balkin mukaan onneksi alalla enää nykyisin ole niin paljon huonoja toimijoita, kuin vielä vuosikymmen sitten.

– Harvemmin niihin enää törmää, mutta vielä vuosikymmen sitten osa maalämpöjärjestelmistä tehtiin osatehomitoituksella, jossa ajan saatossa voi tulla ongelmia lämmitystehon suhteen.

– Karmein kuulemani tapaus on, että maalämpöpumppu vaihdettiin tehokkaampaan, kuin mitä kaivon mitoitus kesti, joten parin vuoden päästä maalämpökaivo jäätyi ja lämpökaivossa ollut liuosputki tuli ulos talon pihalle. Se tarkoittaa sitä, että siihen täytyy porata uusi kaivo viereen.

Tuoreimmat aiheesta

Ura