Tuleva talvi voi tulla mökin lämmittäjälle kalliiksi – näillä ohjeilla voi säästää sähköä mökin kärsimättä

1:50imgKatso myös: Myytävien mökkien keskihinta on noussut selvästi - tämä sijainti on asiantuntijan mukaan täysin yliarvostettu
Julkaistu 21.08.2022 16:30

KAUPPALEHTI – MTV LIFESTYLE

Mökin lämmittäminen talvella voi tulla kalliiksi nykyisillä sähkön hinnoilla. Olisiko järkevämpää jättää mökki kylmilleen, vai aiheutuuko siitä enemmän haittaa?

Asiantuntijan mukaan peruslämpö ja mökin kylmilleen jättäminen eivät ole ainoat vaihtoehdot vapaa-ajan asunnon talvehtimisessa. Osassa mökeistä on mahdollista sekä lämmittää että säästää sähkölaskuissa.

Sähkön hinnan raju nousu painaa erityisen paljon niitä suomalaisia, joilla on oman kodin lisäksi vapaa-ajanasunto. Heitä on paljon, sillä Suomessa on yli puoli miljoonaa kesämökkiä.

Mökin talvehtiminen riippuu sekä rakennusmateriaalista että varustetasosta. Jos mökkiin tulee vesijohto tai mökki on lämpöeristetty, sisälämmön pitää olla kovimmillakin pakkasilla niin korkea, ettei jäätymisen vaaraa ole.

Lue myös: Polttopuita kysellään jo talven ja sähkökatkosten varalle – "Pari kuukautta ollaan aikaisemmassa kysyntäpiikin kanssa”

Mikä on kuivanapitolämmitys?

Mutta jos hirsimökkiä ei ole lämpöeristetty eikä siinä ole vesivaraajaa tai vesijohtoa, sähkölaskussa on mahdollisuus säästää tuntuvastikin ilman kosteusvaurioiden vaaraa.

Ratkaisu on nimeltään kuivanapitolämmitys.

– Kuivanapitolämmityksessä mökin sisälämpötilaa pidetään ainakin muutama aste ulkolämpötilaa korkeampana, mikä riittää pitämään liiallisen kosteuden pois rakenteista. Pakkaskausina myös mökin sisällä voi olla pakkasta, kunhan sitä on vähemmän kuin ulkona, Ekokumppanit Oy:n energia-asiantuntija ja Kanta-Hämeen alueellinen energianeuvoja Sami Seuna sanoo.

– Jos ilmalämpöpumppua ei ole, mökkiin sijoitetaan keskeiselle paikalle pieni sähköpatteri ja siihen alhainen termostaattilukema. Yksi noin 500–600 watin lämmitin voi jo riittää keskikokoisen, noin 30–70 neliön mökin kuivanapitolämmitykseen. Lämmitin laitetaan suunnilleen keskelle mökkiä. 

– Suuremmissa mökeissä tarvitaan usein 2–3 lämmitintä, Seuna sanoo.

Lue myös: Vältä mökkikauppojen sudenkuopat – yksi seikka erityisen tärkeä

Ilmalämpöpumppu on paras vaihtoehto

Seuna suosittaa kuivanapitolämmitykseenkin mieluiten ilmalämpöpumppua. Se on selvästi kustannustehokkaampi lämmitystapa kuin suora sähkölämmitys siitäkin huolimatta, ettei sitä pysty säätämään kovin alhaisille sisälämpötiloille.

Jos ilmalämpöpumppua ei ole eikä sellaista ehdi hankkia ensi talveksi, Seuna kehottaa hankkimaan kannettavan pienen sähköpatterin. Näin siinäkin tapauksessa, että mökissä on kiinteät sähköpatterit.

Ikkunoiden alle sijoitetut kiinteät sähköpatterit ovat kätevät asumismukavuuden kannalta, mutta tyhjää mökkiä lämmitettäessä ne ovat energiatehoton ja kallis ratkaisu muun muassa suurten lämpöhäviöiden vuoksi. 

– Käyttäisin kiinteitä sähköpattereita talvisaikaan erittäin harkitusti, sillä niillä saa jo alhaisilla lämpötiloilla huomattavan suuren sähkölaskun, Seuna sanoo.

Lue myös: Ilmalämpöpumppukuume valtasi Suomen – kokenut tuhansien pumppuasennusten huippuasentaja paljastaa, mistä tunnistaa laadukkaan pumpun, ja paljonko siitä on maksettava

Tutkittua tietoa

Kuivanapitolämmityksen idea pohjautuu Teknologian tutkimuskeskuksessa VTT:ssä tehtyihin tutkimuksiin.

Seuna muistuttaa, että lämpötilan lisäksi on huolehdittava mökin ilmanvaihdosta, ja siksi huoneiden väliset ovat on pidettävä aina talvikautena auki.

Toinen tärkeä huomio koskee niin sanottua kesävettä, eli vain kesäkautena käytössä olevaa juoksevaa vettä. Veden katkaisun lisäksi on huolehdittava siitä, ettei vesijohtoon tai mahdolliseen vesivaraajaan jää vettä.

On hyvä muistaa, että vesivaraajan tyhjentäminen on kaikkea muuta kuin helppoa, Seuna sanoo.

Energiansäästöä jo muutaman euron budjetilla

Jos vapaa-ajanasunto on niin hyvin varusteltu, että siellä on vesivessa ja astianpesukone, kuivanapitolämmitys ei yleensä tule kyseeseen. 

Näissäkin mökeissä peruslämmöksi kutsuttu ylläpitolämmitys talvikaudella poissaolon aikana säästää merkittävästi, kun sisälämpötila säädetään noin 10 asteeseen.

Jotta vesijohdot ja -kalusteet eivät jäädy, niissä tiloissa on varmistettava se, ettei sisälämpötila kovimmillakaan pakkasilla putoa alle 10 plusasteen. Muissa tiloissa sisälämpötila voi olla alhaisempi, kunhan se on ulkolämpötilaa korkeampi.

Seuna suosittaa kaikkiin sähköllä varustettuihin mökkeihin ilmalämpöpumpun hankkimista. Erityisen paikallaan se on juuri ylläpitolämmityksen pidossa. Lämpötilan nostokin käy vauhdikkaasti.

– Mallista riippuen ilmalämpöpumpun alhaisimmat lämpötilat ovat 8–12 astetta. Tämän lisäksi lämmitystehoa pystyy hieman rajaamaan puhalluksen voimakkuussäädöllä, Seuna muistuttaa.

Ilmalämpöpumppua ei saa jättää pälle koko talveksi

Ilmalämpöpumpun merkkikohtaisten käyttöohjeiden lisäksi on syytä perehtyä vakuutusyhtiön vaatimuksiin, sillä vakuutus voi sisältää ehtoja siitä, millaisissa oloissa ilmalämpöpumppua käytetään.

Missään tapauksessa ilmalämpöpumppua ei saa jättää koko talvikaudeksi päälle kokonaan ilman valvontaa.

Jos säännöllinen piipahtaminen vapaa-ajanasunnolla on etäisyyksien vuoksi mahdotonta, Sami Seuna kehottaa ottamaan käyttöön kännykkäkäyttöisen etäohjauksen. Useampiin uusiin ilmalämpöpumppumalleihin sen saa pienellä lisäkustannuksella.

– Myös monia kotikäyttöön suunniteltuja valvontakameroita voi myös hyödyntää sisälämpötilankin etävalvonnassa. Niihin voidaan myös asettaa hälytysraja, jos sisälämpötila mökillä laskee tietyn rajan yli tai on liian korkea, Seuna sanoo.

Mökin ilmalämpöpumppuun on kiinnitettävä jo asennusvaiheessa erityistä huomiota.

– Mökkikäytössä ilmalämpöpumpun yksikön paikka on mietittävä todella tarkkaan. Jos on kovat pakkaset ja rajut lumisateet, riskinä on ulkoyksikön ilmanoton muurautuminen umpeen, Seuna sanoo.

Lue myös: Moni pientaloasuja saisi energialaskunsa kuriin yhdellä kertainvestoinnilla – säästö yli 200 e kk: "Erityisen järkevä ratkaisu"

Ennaltaehkäisevää apua ulkoyksiköille saa sopivilla katoksilla ja suojakehikoilla.

Kaikkein halvin säästöniksi edellyttää kuitenkin vain muutaman euron investoinnin.

– Kesämökin jokaiseen huoneeseen kannattaa myös hankkia oma lämpömittari, se helpottaa lämpötila-asetusten hienosäätöä. Nyt niitä on mökissä yleensä vain yksi. Mökissä lämpötila vaihtelee huomattavasti eri huoneissa ja tiloissa, Seuna sanoo.

Maksutonta neuvontaa eri puolilla Suomea

Niin mökkien kuin omakotitalojen lämmitysratkaisut mietityttävät nyt kansalaisia.

Sami Seuna sanoo, että yhteydenottojen määrä Kanta-Hämeen alueen energianeuvontaan on tänä vuonna 2–3 -kertaistunut viime vuoden vastaavaan jaksoon verrattuna.

Energiaviraston rahoittamaa palvelua on saatavana koko maassa, ja se on kuluttajille maksutonta. 

– Neuvomme lähinnä puhelimitse ja sähköpostilla, mutta tarvittaessa tulemme myös paikan päälle. Me autamme myös sähkösopimusten vertailun kanssa tuskailevia, Sami Seuna sanoo.

Lue myös: Pienennä saunomisen sähkökustannuksia – tämä tapa tulee kalliiksi: "Lisää kulutusta merkittävästi"

Tuoreimmat aiheesta

Mökkeily