Ilmalämpöpumppuja kielletään taloyhtiöissä meluhaitan vuoksi – asentaja Erkki: ”On se kumma, että näitä vastustetaan”

7:43img
Minne ilmalämpöpumpun saa asentaa? Isännöintiliitto kertoo, millä perusteilla taloyhtiö voi sen kieltää.
Julkaistu 07.07.2022 19:42

MTV UUTISET – KAUPPALEHTI

Ilmalämpöpumppujen suosio kasvaa. Joissakin taloyhtiöissä niiden asentaminen kuitenkin jakaa mielipiteitä. Suurimmat syyt vastustamiselle ovat meluhaitat ja pumppujen ulkonäkö.

Asukkaan kannattaa ottaa kuitenkin huomioon omat oikeutensa, sillä yhtiökokouksen päätös ei välttämättä ole lainvoimainen.

Vuonna 2021 korkeimmassa oikeudessa loppuun käsitelty tapaus (KKO 2021:32) linjasi, että taloyhtiö ei voi puuttua asentamiseen, mikäli se on tehty oikeaoppisesti parvekkeen ja asunnon väliseen seinään.

Helsingin yliopiston yksityisoikeuden professorin Ville Pönkän mukaan päätös ei ole kuitenkaan mustavalkoinen. Kyseisessä säädöksessä oikeus tehdä muutoksia asunnon ulkoseinään voidaan evätä, jos työn suorittaminen olisi kohtuutonta aiheutuvan haitan määrään nähden.

– Muutostyöoikeutta ei voida korkeimman oikeuden ratkaisun perusteella rajoittamattomana, eli joissakin tapauksissa asennus voidaan kieltää tai sille voidaan asettaa rajoituksia, hän kertoo sähköpostitse.

Pönkä ei ota kantaa siihen, millä perustein lämpöpumpun asennus voitaisiin kieltää.

Lue myös: "Mindy kuolee!" huusi porvoolainen koiranomistaja kauhuissaan – lemmikin lämpöhalvaus on pahimmillaan hengenvaarallinen

Äänihaittaa moottoritien vieressä

Ilmalämpöpumppuja vuosikymmenen asentanut Erkki Liehu, 73 kertoo tällaista vastustusta tapahtuneen oikeuden päätöksestä huolimatta useissa kohteissa viime vuosina.

– Mieleen tulee ainakin sellainen kohde moottoritien vieressä, missä pelättiin pumpun aiheuttamaa meluhaittaa. Moottoritien ääni kuului sisälle 70 dB voimakkuudella, eikä pumpun vaikutus ollut viittä desibeliä enempää.

Liehun mukaan äänihaitta on naapureille minimaalinen, koska maksimiäänenvoimakkuus (tyypillisesti noin 50 dB) mitataan suoraan laitteen edestä. Häntä tapaukset turhauttavat.

– On se kumma, että tällaisia tehokkaita viilennyskeinoja vastustetaan, kun vuonna 2018 300 ihmistä kuoli kotonaan kuumuuteen. Pitää muistaa, että taloyhtiöllä on vastuu tarjota viilennystä, kun asunnon lämpötila ylittää 32 astetta.

Pumpun hinta kasvaa, mutta lämmityskustannuksissa säästää

Ilmalämpöpumppujen hinta on kohonnut tänä vuonna etenkin osien hinnan ja kuljetuksen kustannusten vuoksi sekä korkean kysynnän takia. Nyt tilatun pumpun asennus menee todennäköisesti elokuun puolelle.

Liehu kertoo kasvaneiden kustannusten siirtyvän suoraan kuluttajahintoihin.

– Kustannukset on pakko siirtää hintoihin, kun merikonttien hinnat ovat moninkertaistuneet ja kupariputket ja sähköjohdot ovat 30 prosenttia kalliimpia, hän kertoo.

Laadukkaaseen ilmalämpöpumppuun investoiminen kuitenkin kannattaa sähkön hinnan kallistuessa. Hyvän SCOP-arvon (kuinka paljon lämpöenergiaa yhdellä kilowatilla sähköä saa) pumppu saattaa säästää lämmityskuluista ensi talvena 40–50 prosenttia.

Nykyiset sähkön hinnat ovat laskeneet ennustetta siitä, kuinka nopeasti ilmalämpöpumppu maksaa itsensä takaisin. Korkean SCOP-arvon pumput ovat ennen maksaneet itsensä takaisin 6–7 vuodessa, mutta nyt ennuste on laskenut 5 vuoteen.

Erkki Liehu ennustaa ilmalämpöpumppujen suosion kasvavan myös ilmastonmuutoksen aiheuttamien helleaaltoja vuoksi. Tilaukset kesäksi on tänä vuonna pitänyt tehdä kuukausia etukäteen.

– Jos kesät jatkuvat tähän malliin, niin 10 vuoden sisään pumppuja on jokaisessa kesäasunnossa ja mökissä. 30 asteen kuumuudessa ei voi nukkua.

10:47img

Miltä Espanjan 40 asteen helteet ovat tuntuneet? Espanjassa asuva Antti "Pizza" Pekkarinen kertoo

Lue myös: Näin voi saada paremman ilmalämpöpumpun halvemmalla: "Voi olla, että saadaan laadukkaampaa ja edullisemmin"

Tuoreimmat aiheesta

Helle