Ylen tuoreen kuntavaalimittauksen mukaan perussuomalaiset on nyt suosituin puolue, kun kokoomus ja SDP laahaavat kannoilla. Korona on saanut politiikan kuohumaan ja MTV:n Uutisaamun Pöllöraadissa ruodittiin syitä tähän.
– Kiinnostavaa on se, että SDP:n käyrä on alaspäin. Selvästi alkaa Sanna Marinin kilpeen tulla lommoja ja tähti alkaa himmetä, mutta aika näyttää miten pysyvä tämä asia on, pohtii Talouselämän päätoimittaja Jussi Kärki.
– Kiirastorstai ja kiirastuli on kyllä muille puolueille nyt. Perussuomalaisten nousu on ollut nähtävissä ja he ovat todennäköisesti tuplaamassa kannatuksensa kuntavaaleissa verrattuna edellisiin kuntavaaleihin. Kyllä tämä enteilee jännittäviä aikoja, huikkaa MustRead:n päätoimittaja Anne Moilanen.
– Tässä rupeaa miettimään, oliko hallitukselta ylipäätään hyvä päätös siirtää kuntavaaleja. Jos puhutaan rokotusjärjestyksestä ja mennään Helsingin maahanmuuttajavaltaisiin lähiöihin, niin ei tiedä mitä tässä vielä tapahtuu, toteaa MTV Uutisten päätoimittaja Ilkka Ahtiainen.
Lue myös: Ylen kuntavaalimittaus: Perussuomalaiset suosituin puolue, kokoomus ja SDP kannoilla
"Eikö lain valmistelijoilla ole perustuslaillista asiantuntemusta?"
Perustuslakivaliokunta torppasi lakiesityksen liikkumisrajoituksista ja hallitus veti esityksen eilen pois eduskunnasta.
Juontaja Ivan Puopolo pohtii, miksi lakiehdotuksen törmääminen valiokuntaan kuohuttaa juuri nyt, sillä näinhän käy silloin tällöin muutoinkin.
– Tämä oli tärkeä "iso leka", mitä pääministeri Sanna Marin halusi käyttää. Tämän varaan he laskivat koronarajoituksensa, Kärki sanoo.
– Vaikuttaa ihmeelliseltä, jos tämä kerran oli niin selvä, että ehdotus on perustuslain vastainen, miten se edes pääsi näin pitkälle? Eikö lain valmistelijoilla ole perustuslaillista asiantuntemusta? Moilanen kysyy.
Liikkumisrajoitusten lakiesitys oli myös vaikeaselkoinen tavallisille kansalaisille.
– Nyt kun tuli näin surkea lakiesitys, jossa piti miettiä Prisma vai Stockmann, vuokramökki vai oma mökki, kansalaiset asetettiin asemaan, jossa he eivät voi enää ymmärtää näitä rajoituksia. Silloin sitä ei voi noudattaakaan. Kun perustuslakivaliokunta otti siihen vielä kriittisen kannan, tätä voi kutsua länsimaiseksi demokratiaksi, Kärki tokaisee.