Tällainen talousvuosi suomalaisia odottaa – asiantuntijalla erikoinen toive: "Anteeksi kun näin sanon"

8:55img
Katso video: Etlan Aki Kangasharju esittää erikoisen toiseen työttyömyydestä ensi vuodelle.
Julkaistu 23.12.2022 06:39
Toimittajan kuva
Kati Hyttinen

kati.hyttinen@mtv.fi

MTV:n Uutisaamussa vierailleiden asiantuntijoiden mukaan kansalaisille tarjottava sähkötuki on välttämätön, vaikka se voi pitää yllä inflaatiota. Muuten tulevan vuoden taloustilanne ja ennustetun taantuman syvyys ovat vielä osittain hämärän peitossa.

Sanna Marinin hallitus linjasi eilen illalla kertakorvauksesta neljälle talvikuukaudelle. Hallitus tukee alustavan arvion mukaan suomalaisten sähkölaskuja enintään noin 400 miljoonalla eurolla.

Laskennallinen kuukausittainen tukikatto on 700 euroa ja omavastuu 100 euroa kuukaudessa. Korvausprosentti tarkentuu myöhemmin.

Lue lisää: Hallitus linjasi sähkötuesta – Hintakatto 700 euroa, omavastuu 100 euroa

Talousasiantuntijat: Paketti välttämätön tässä tilanteessa

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan toimitusjohtaja Aki Kangasharju pitää nyt julkaistua tukea hyvänä asiana, vaikka hänen mukaansa valtio jakaakin nyt rahaa kansalaisille monina eri tukina.

– Kyllä se tietysti nettona hyvä on, koska meillä on 300 000 ihmistä sähkölämmitteisissä omakotitaloissa ja niissä on aika paljon ihmisiä, joilla on oikea pula, Kangasharju totesi MTV:n Uutisaamun haastattelussa.

Ammattiliittojen keskusjärjestön STTK:n yhteiskuntavaikuttamisen johtaja Taina Vallander pitää pakettia "välttämättömänä tässä tilanteessa".

– Jos ensi vuoden taloustilannetta pohtii palkansaajan näkökulmasta, ostovoima on 70-luvun tasolla ja ruuan hinta on noussut nopeasti. Inflaatiokin on tietysti mukana eikä ole mitään selkää näkymää siitä, milloin energiakriisi lähtee tästä helpottamaan. 

Kaikki sähkön säästötalkoisiin

02mtv uutiset_huomenta suomi_maaliskuu2023_16x9

Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12. 

Ohjelma on katsottavissa myös  MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä

Talousasiantuntijat korostavat myös sähkön säästämisen merkitystä.

– Siksi kriisipakettikin pitää tehdä niin, että se kannustaa säästämään, Kangasharju toteaa.

Vallander perää säästöä myös muilta kuin kotitalouksilta.

– Vain viidennes sähköstä on kotitalouksien kuluttamaa. Säästettävää on, mutta en usko, että esimerkiksi niillä ihmisillä, jotka sähkölämmitteisissä kotitalouksissa asuvat, on enää hirveästi nipistettävää sähkön käytöstä. 

Hän toteaa, että esimerkiksi Helsingin keskustan katuja lämmitetään edelleen ihan turhaan. 

Kangasharju muistuttaa teollisuuden tekevän jo nyt oman osuutensa. 

– Jotkut ajavat tuotantoaan jo alas, toiset siirtävät yöhön. 

1:14img

Katso myös: Nämä ovat tehokkaimmat keinot säästää sähköä – asiantuntija varoittaa virheestä

Sähkön hintakatto jakaa mielipiteet

Ensi vuoden talousnäkymät ovat Kangasharjun mukaan muuten vielä osittain arvoitus.

– Kyllä me taantumaan mennään ja työttömyys varmaan lisääntyy, mutta paljon riippuu siitä, miten näin vaalien alla hallitus innostuu jakamaan rahaa, Kangasharju sanoo.

– Se on toisaalta tarpeellista sähkökriisin takia, mutta kyllä tässä myös inflaatiota ylläpitävä elvytys on menossa. Se vaikuttaa siihen, kuinka paljon ihmisillä riittää rahaa, ja rahan riittävyys vaikuttaa paljolti siihen, miten pahaksi taantuma menee.

Sähkön hintakatto jakaa asiantuntijoiden mielipiteet.

Kangasharjun mielestä sähkökriisi "yllätti hallituksen housut kintuissa" ja hintakatto olisi liian hidas keino vaikuttaa mihinkään, jos se tulisi voimaan joka tapauksessa vasta vuoden päästä.

– On hyvä, että tulevia kriisejä varten varaudutaan, mutta luulen, että me emme sitä tarvitse.

Vallander on toista mieltä.

– Uskon, että meillä on sama tilanne edessä ensi talvenakin, jos meillä ei jonkinlaista hintakattomekanismia ole. Tämä on pitkän aikavälin keino, jolla sähkön hintaa pysytään pitämään kurissa. EU-maista seitsemäntoista on jo jonkinlaisen hintakattojärjestelmän ottanut käyttöön.

Katso koko haastattelu jutun alussa olevalta videolta. 

Lue myös: Valtiovarainministeriö ennustaa Suomen talouden supistuvan ensi vuonna

"Kärsimyssuhteella se tehdään"

Kangasharjulla on myös erikoinen toive tulevalle vuodelle.

– Anteeksi kun näin sanon, mutta meidän pitää toivoa, että työttömyys lisääntyy. Ja minkä takia? Koko keskuspankkipolitiikka perustuu siihen, että saisimme inflaation alas. Ja miten se saataisiin? Kärsimyssuhteellahan se tehdään, Kangasharju sanoo.

–  Nostetaan korkoja, mikä lisää työttömyyttä, joka tuo inflaation alas. Sitä keskuspankit yrittävät tehdä. Ja pitää toivoa, että se onnistuu. Koska jos se ei onnistu, inflaation kurimuksesta tulee paljon pidempi. Tällaista iskua vain täytyy nyt ottaa vastaan.

STTK:n Vallander sanoo, että jos näin tapahtuu, seuraava hallitus ei pysty leikkaamaan ainakaan työttömyysturvasta.

Tuoreimmat aiheesta

Energiakriisi