"Hallituksen työlinja ei ole uskottava" – oppositio kritisoi työttömien kepillä kannustamista

orpo petteri kokoomus
Ministeri Orpo puolustautui opposition syytöksiltä toteamalla, että vain saavuttamalla tarpeeksi korkea työllisyysaste voidaan auttaa myös heikommassa taloudellisessa asemassa olevia. Lehtikuva
Julkaistu 27.09.2016 19:05

MTV UUTISET – STT

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) sai jälleen puolustella hallituksen verotuslinjaa. Eduskunta sai tiistaina hallitukselta useita verolakeja, jotka perustuvat hallituksen ensi vuoden budjettiesitykseen.

Opposition mukaan hallituksen niin sanottu "työlinja", jolla hallitus pyrkii eri veroratkaisuin kasvattamaan työnteon ja yrittäjyyden edellytyksiä, ei ole uskottava eikä oikeudenmukainen.

– Täällä on puhuttu työlinjasta. Se ei kuitenkaan ole uskottava. Työttömille tarjotaan keppiä ja ajatellaan, että sillä tavalla työtä saadaan työttömille, että työttömyysturvaa leikataan, sanoi Riitta Myller SDP:stä.

Oppositiota myös sieppasi keskustelussa se, että samaan aikaan kun leikataan työttömiltä, esimerkiksi suurituloisten palkansaajien verotusta ja miljoonaperintöjen verotusta on varaa keventää.

– Täällä on paljon hyväosaisia suosivia kevennyksiä, sanoi Pia Viitanen (sd.).

2:10img

Orpo: Työllisyyden nousu auttaa kaikkia 

Ministeri Orpo puolustautui opposition syytöksiltä toteamalla, että vain saavuttamalla tarpeeksi korkea työllisyysaste voidaan auttaa myös heikommassa taloudellisessa asemassa olevia.

– Tässä budjetissa hallitus on valinnut tämän työllisyyslinjan. Kyllä, se on meidän arvovalinta.

Oppositio kritisoi myös yrittäjävähennystä, koska se sataa opposition mukaan enimmäkseen parhaiten tienaavien laariin. Yrittäjävähennyksessä henkilöyhtiöiden ja elinkeinonharjoittajien verotusta kevennetään vähentämällä heidän tekemästään tuloksesta viisi prosenttia.

Lisäksi kotitalousvähennyksen korotuksen nähtiin olevan epäreilu pienituloisia kohtaan, kun he eivät sitä voi hyödyntää kuten paremmin ansaitsevat.

Orpon mukaan uudet työpaikat voivat syntyä vain pieniin ja keskisuuriin yrityksiin. Muun muassa yrittäjävähennyksellä ja kotitalousvähennyksen korotuksella voidaan avittaa niiden syntymistä.

Budjettia käsitellään koko syksy eduskunnassa. 

1:53img

Tuoreimmat aiheesta

Sipilän hallitus