Hallitus aikoo kieltää sovittelun lähisuhdeväkivallassa – pelkkä anteeksipyyntö ei enää riitä, kertoo ministeri Grahn-Laasonen MTV:n Uutisextrassa

1:25img
Ei voi olla tilannetta, että sovittelun avulla lähisuhdeväkivallantekijä voi selvitä jopa ilman rangaistusta, sanoi Sanni Grahn-Laasonen Uutisextran haastattelussa
Julkaistu 25.05.2024 11:15
Toimittajan kuva

Antonia Berg

antonia.berg@mtv.fi

MTV:n Uutisextrassa vierailleen sosiaaliturvaministeri Sanni Grahn-Laasosen (kok.) mukaan Suomi on toistuvasti saanut moitteita kansainvälisesti lähisuhdeväkivallan sovittelun sallimisesta.

Sovittelussa on tähän asti usein riittänyt, että tekijä on pyytänyt anteeksi uhrilta ja luvannut lopettaa väkivallan.

– Lähisuhdeväkivalta on Suomessa liian yleistä. Hallitus tuo nyt lainsäädännön, joka tämän estää ja kieltää. Ei voi olla tilannetta, että sovittelun avulla lähisuhdeväkivallantekijä voi selvitä jopa ilman rangaistusta, sanoi Sanni Grahn-Laasonen Uutisextran haastattelussa.

– Tämä suoja uhria siinä, ettei kukaan joudu asemaan, jossa häntä painostetaan sopimaan.

Koko Uutisextran haastattelu on katsottavissa MTV Katsomossa.

Hallituksen lakiesitys lähetetään lausuntokierrokselle kesäksi ja tavoitteena on, että uusi laki astuisi voimaan ensi vuoden alussa. Sovittelu muissa kuin lähisuhdevakivaltatapauksissa sallitaan jatkossakin.

– Sovittelu voi toimia hyvin pienissä rikoksissa, eli asioissa, joista voidaan sopia. Mutta kun lähisuhdeväkivallasta on kyse niin osapuolet, uhri ja tekijä, eivät ole samassa tasapainoisessa sopimisen asemassa, vaan taustalla voi olla erittäin kipeää, jopa toistuvaa lähisuhdeväkivaltaa.

– On tärkeää, että yhteiskunta lähettää viestin, ettei siitä voi selvitä sopimalla vaan se rikos, josta tarvitaan rangaistus.

Sosiaaliturvan yleistuki

Hallitus aikoo myös yksinkertaistaa sosiaaliturvaa ”yleistueksi” vaiheittain. Työmarkkinatuen ja peruspäivärahan yhdistäminen saa parlamentaarista hyväksyntää. Opposition mukaan hallituksen aikeet yhdistää asumis- ja toimeentulotuki voivat sen sijaan johtaa lapsiperheköyhyyden ja asunnottomuuden lisääntymiseen. Grahn-Laasosen mukaan tämä on turha huoli.

– Ei ole sellaista tavoitetta tälle isolle sosiaaliturvauudistukselle, että sillä merkittäviä lisäsäästöjä suoraan tulisi tai että se muuttaisi ihmisten oikeutta sosiaaliturvaan ja turvaverkkoihin. Vaan kyse on siitä että sinne tuodaan työhön kannustavia elementtejä se on kannustava ja samalla velvoittava.

Tuoreimmat aiheesta

Politiikka