Poliisitarkastaja toivoo, että hallitus sallisi lähisuhdeväkivallan sovittelun myös jatkossa

Yhdenvertaisuusvaltuutettu on kritisoinut lähisuhdeväkivallan sovittelemista.

Perhe- ja lähisuhdeväkivallan sovittelusta olisi hyötyä jatkossakin, kirjoittaa poliisitarkastaja Pekka Heikkinen Poliisihallituksesta. Hän kritisoi Petteri Orpon (kok.) hallituksen hallitusohjelman kirjausta siitä, että sovittelusta näissä tapauksissa pääsääntöisesti luovuttaisiin.

Heikkisen mukaan sovittelusta luopumisessa on vaarana se, että osapuolten ohjaaminen tarvittaviin palveluihin vaikeutuu. Myös lähisuhteen tarkka määrittely voi olla vaikeaa.

– Viranomaiset ja toimijat, jotka ovat käytännön tekemisissä lähisuhdeväkivallan molempien osallisten kanssa, näkevät sovittelussa enemmän mahdollisuuksia kuin uhkia, Heikkinen kertoo.

Lähisuhdeväkivaltaan liittyvää sovittelua on aiemmin kritisoinut esimerkiksi yhdenvertaisuusvaltuutettu. Valtuutetun mukaan ongelma on muun muassa se, että vaikka sovittelu ei automaattisesti vapauta väkivaltarikoksen tekijää rikosoikeudellisesta vastuusta, usein siihen osallistuminen on poliisin ja syyttäjän silmissä syy rajoittaa esitutkintaa tai tehdä syyttämättäjättämispäätös. Väkivallan uhreja on myös voitu painostaa osallistumaan sovitteluun.

Poliisitarkastaja Heikkinen sinällään pitää lähisuhdeväkivallan rajaamista sovittelun ulkopuolelle ymmärrettävänä pyrkimyksenä etenkin alisteisessa asemassa olevan uhrin ja naisiin kohdistuvan sukupuolittuneen väkivallan vakavan ongelmallisuuden näkökulmasta. Heikkisestä sovittelupalveluita tulisi kuitenkin mieluummin kehittää niiden rajoittamisen sijaan.

Sovittelulla voisi ehkäistä ennalta

Heikkisen mukaan palveluihin ohjaavalla sovittelulla voitaisiin saada hyviä tuloksia myös ennen rikoksen tapahtumista. Erityisesti nuorten kohdalla olisi tärkeää puuttua epäasialliseen käytökseen jo varhaisessa vaiheessa.

Poliisi toivoo nuorten parissa työskentelyyn rikoksia ennalta estävää sovittelua, joka voisi auttaa nuoria ymmärtämään tekojen seurauksia ja vähentämään vastakkainasettelua.

Nuorten rikoksia edeltää usein epäasiallinen käytös. Näihin lieveilmiöihin puuttumiseen tarvitaan Heikkisen mukaan eri viranomaisten ja toimijoiden yhteistyötä, osaamista ja sitoutumista.

Lue myös:

    Uusimmat