Hallitus piti tiedotustilaisuuden ajankohtaisesta koronatilanteesta ja sen herättämistä kysymyksistä. MTV Uutiset seurasi tiedotustilaisuuden antia hetki hetkeltä.
11.04: Tiedotustilaisuuden loppuun on esitetty kysymys, kuinka monta hengityskonetta Suomessa on.
– Palataan tähän kokonaisuuteen huomenna, vastaa perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru.
10.58: Hallitukselta kysytään, kuinka monta suomalaista on parhaillaan tehohoidossa.
– Niiden tietojen perusteella, joita meillä tällä hetkellä on, jotka eivät ole varmaan ihan täydellisiä, tilanne tietysti muuttuu koko ajan, puhutaan ehkä yhden tai kahden käden sormilla laskettavissa olevasta määrästä, THL-johtaja Mika Salminen sanoo.
10.56: Ministeri Krista Kiurun mukaan huomenna on luvassa lisää yksityiskohtia siitä, miten sosiaali- ja terveydenhuollon resursseja tullaan jatkossa käyttämään esimerkiksi tehohoidon osalta.
– Valmiuslain käyttöönotolla tulee joustoa. Lähdemme siitä, että Suomen terveydenhuollon kapasiteetti on kaikkina aikoina hyvä.
10.51: – Nyt pitää välttää sosiaalisia kontakteja. Nuorten ja lasten ei pidä hakeutua porukoihin. Ei pidä mennä joukolla pelaamaan palloa eikä mihinkään muuhunkaan paikkaan viettämään aikaan, pääministeri Marin ohjeistaa nuorta väkeä ja heidän vanhempiaan.
10.49: THL-johtaja Mika Salminen arvioi, että vasta kuukausien päästä nähdään, missä vaiheessa koronaepidemian huippu on saavutettu.
10.46: Moni suomalainen on lähtenyt koronakaranteeniin mökeilleen, esimerkiksi Lappiin tai muualle harvaan asuttuun Suomeen. Tässä vaiheessa Suomen sisällä liikkuminen ei ole kiellettyä, muistuttaa pääministeri Sanna Marin.
– Mökkiolosuhteet ovat todennäköisesti olosuhteet, joissa voidaan välttää sosiaalista kontaktia, kansliapäällikkö Varhila sanoo. Tilannearvioita vaaditaan silti: koronaviruksen ei haluta leviävän esimerkiksi kaupungeista harvemmin asutuille alueille.
10.43: Jos yli 70-vuotiaiden henkilöiden on aivan välttämätöntä käydä kaupassa, apteekissa tai terveyskeskuksessa, eivätkä esimerkiksi läheiset voi auttaa puhelimitseja, käynti voidaan toteuttaa viruksen tartuntariskiä vältellen.
10.38: – Jokaiseen kotiin tulee kirje toimintaohjeista. Tämä kirje on ajastettu niin, että huhtikuun ensimmäisen viikon loppuun mennessä kirjeen pitäisi olla jokaisen kotitalon saavuttanut, sanoo Varhila.
10.37: Puhujana on sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsti Varhila. Hänen mukaansa ministeriö antaa vielä tarkempia ohjeita hallituksen linjauksien toteuttamiseen. Tarkempia ohjeita tullaan antamaan esimerkiksi ensihoitoon, sairaanhoitoon, lääkkeiden myyntiin ja yli 70-vuotiaiden toimintaohjeisiin liittyen.
Lisää ohjeistusta yli 70-vuotiaiden osalta on tulossa huomenna.
10.31: – Tällä hetkellä testauskapasiteettia on yli 1 500 per päivä. Kaikkia ei suinkaan joka päivä tehdä, koska se [testi] tehdään tarpeen mukaan. Esimerkiksi eilen tehtiin 1 100 testiä, THL:n Salminen kertoo.
10.30: Kun epidemia leviää maassa kotoperäisesti, tärkeää on testata sairaalahoitoa tarvitsevat potilaat sekä terveydenhuollon henkilökunta. Ulkomailta saapuvia testataan mahdollisuuksien mukaan.
10.26: THL:n terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen puhuu. Hänen mukaansa Suomi on tapausmäärissä ja epidemian kehittymisessä "hieman jäljessä esimerkiksi muita Pohjoismaita".
10.24: Peruspalveluministeri Kiuru käy läpi koti- ja laitoshoitoon liittyviä toimintaohjeita. Käytännössä ohjeet eivät ole muuttuneet alkuviikosta annetuista linjauksista.
10.19: Erittäin välttämättömät syyt – apteekki tai ruokakauppakäynnit – saattavat Kiurun mukaan ajaa yli 70-vuotiaitakin liikkeelle.
10.17: Hallitus linjasi maanantaina, että yli 70-vuotiaiden on hakeuduttava karanteenia vastaaviin olosuhteiisin. Aiheesta on Kiurun mukaan tullut kysymyksiä, ja ikäihmisiä tullaan ohjeistamaan aiheesta lisää.
– Sosiaali- ja terveysministeriö tulee tarkasti ohjeistamaan alueen kuntatoimijat, mutta myös yli 70-vuotiaat siitä, mitä toimintaohje tarkoittaa käytännössä.
10.14: Koronaviruksen testauskapasiteetti kasvaa Suomessa päivä päivältä, kertoo ministeri Kiuru.
10.13: Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru vetoaa suomalaisiin, että hallituksen ja THL:n antamat ohjeet otettaisiin vakavasti.
10.10: – Ihmiset ovat olleet huolissaan lääkkeiden saavutettavuudesta, mikä on näkynyt epänormaalina kulutuspiikkinä apteekeissa. Lääkkeiden tarpeeton ostaminen voi aiheuttaa ongelmia apteekkien varastojen riittävyydelle. Lääkkeiden saatavuudessa ei kuitenkaan ole Suomessa akuuttia ongelmaa, Pekonen sanoo.
Lääketukuissa on silti ilmennyt toimitusvaikeuksia, ja lääkkeiden hamstrausta tulee välttää.
10.08: THL:n ohjeistuksia on yhä noudatettava. Erityisen tärkeää on suojata riskiryhmiä, kuten ikääntyneitä ihmisiä, sekä terveydenhuollon työntekijöitä.
10.06: Tiedotustilaisuus alkaa. Koronaviruksen testaaminen on joillakin alueilla ruuhkautunut, mutta terveydenhuollon resursseja pyritään lisäämään, kertoo sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen.
10.03: Tiedotustilaisuus ei ole toistaiseksi alkanut. Lievät myöhästykset ovat olleet viime päivien tiedotustilaisuuksissa tyypillisiä: ministerit toimivat nyt tiukoissa aikatauluissa ja kovien paineiden alaisina.
9.55: Aloitetaan seuranta! Tiedotustilaisuuden alkuun on muutama minuutti. Viruksen leviämisen ehkäisemiseksi media ei pääse tilaisuuteen lainkaan; sen sijaan kysymyksiä on saanut lähettää etukäteen WhatsApp-palvelun kautta.
Suomessa on tällä hetkellä todettu kaikkiaan ainakin 359 koronavirustartuntaa, joista suurin osa on todettu Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Husin alueella. Kaikkia tartunnan saaneita ei enää testata, joten luku voi todellisuudessa olla suurempikin.
Tiedotustilaisuudesta odotetaan tietoa koronatilanteesta ja erinäisistä käytännön kysymyksistä. Paikalla ovat ainakin pääministeri Sanna Marin (sd.), sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.) ja perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.).
Ylimääräiset uutislähetykset tänään MTV3-kanavalla ja MTV Uutiset Livessä kello 10 ja kello 13.
Juttua korjattu kello 12.58: Poistettu maininnat "kansliapäällikkö Pimiästä". Tiedotustilaisuudessa puhui STM:n kansliapäällikkö Kirsti Varhila.