THL ja STM varoittavat seurauksista, jos koronarajoituksia ei jakseta noudattaa – seuraavat viikot ratkaisevia: "Veitsenterällä tässä ollaan"

AOP kasvomaski venttiilillä kumihanskat korona
Julkaistu 28.01.2021 09:37(Päivitetty 28.01.2021 11:11)

MTV UUTISET

Sosiaali- ja terveysministeriö sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos pitivät tänään viikoittaisen tilannekatsauksen koronavirustilanteesta.

Paikalla olivat STM:n strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki ja osastopäällikkö Tuija Kumpulainen sekä terveysturvallisuusjohtaja Mika Salminen THL:stä.

MTV seurasi tilaisuuden etenemistä suorana:

11.03: Tiedotustilaisuus päättyy. Lopuksi muistutetaan menemään testiin, jos saat pieniäkin oireita. Pidä kahden metrin turvaväli ja yski hygieenisesti. Käytä maskia, kun et voi pitää etäisyyttä. Lataa koronavilkku-sovellus.

11.02: Voipio-Pulkki ennakoi, että lähempänä kesää tilanne helpottuu, riippuen siitä, miten hyvin ohjeita noudatetaan.

11.00: IS kysyy rajoilla testaamisesta. Pasi Pohjolan mukaan paikallisesti tehdään riskiarviot, keihin pakolliset tarkastukset kohdennetaan.

10.57: Uusi Suomi kysyy, onko maskisuositusta tarpeen päivittää esimerkiksi FFP2-maskien osalta tai asettaa maskipakko. Kumpulaisen mukaan maskipakkoa ei olla valmistelemassa. Etänä tilaisuuteen osallistuva STM:n Pasi Pohjola sanoo, että nykyisen maskisuosituksen noudattaminen on parantunut. FFP2-suositusta selvitetään. 

10.54: IL kysyy, ovatko STM ja THL suosittamassa hallitukselle tiukempia rajoitustoimia. Voipio-Pulkin mukaan tilannetta viikottain ja jopa päivittäin. "Jälleen kerran sanoisin, että seuraavat 2-3 viikkoa ovat ratkaisevia", Voipio-Pulkki sanoo. Suunnitelma on hänen mukaansa olemassa, jos tilanne vaikeutuu niiden aikana.

10.49: Voipio-Pulkki sanoo olevansa huolissaan katsoessaan Helsingin tartuntalukuja. Hän kiittää aktiivista jäljitystyötä.

10.43: Yle kysyy pääkaupunkiseudun harrastusrajoitusten lieventämisestä. Salminen sanoo, että olisi tärkeää kaikin keinoin estää epidemian leviämistä. Hän sanoo ymmärtävänsä asian tietyllä tavalla, kun katsoo, miten lapset ja nuoret ovat kärsineet rajoitustoimista. Hän muistuttaa, että erityisesti aikuisten välisiä kontakteja tulisi vähentää. Voipio-Pulkki muistuttaa, että päätöksentekovastuu on nyt alueellisilla viranomaisilla, vaikka valtioneuvosto voi antaa vakavia suosituksia.

10.38: HS kysyy virusnäytteiden sekvenoinnista, eli virusmuunnosten tunnistamisesta. Salmisen mukaan kaikki näytteet maahantulopisteissä tutkitaan muunnosten varalta. Myös sellaisissa tapauksissa, joissa leviäminen näyttää nopeammalta kuin muualla, tutkitaan virusmuunnosten mahdollisuus. Näin on Salmisen mukaan myös löydetty niitä. Tulossa on myös tekniikoita, joilla muunnosten tunnistaminen olisi helpompaa ja nopeampaa. 

10.35: Uusi Suomi kysyy, minkälaisia arvioita on viruksen todellisesta tapausmäärästä, sillä kaikki eivät oletettavasti käy testeissä. Salminen sanoo, että arvioita voidaan tehdä vasta myöhemmin tutkimusten perusteella, kun tiedetään osan viruksen kantajista olevan oireettomia.

10.32: Sitten kysyy IS virusmuunnosten oireista. Salmisen mukaan toistaiseksi tiedetään, että oireet ovat samanlaisia yleisempien viruskantojen kanssa. 

10.28: Media saa nyt kysymysvuoron. Ensin Yle kysyy muuntuneen viruksen vakavuudesta. Salmisen mukaan näyttäisi siltä, että brittimuunnos voi mahdollisesti olla kuolettavuuden suhteen hieman nykyisiä viruskantoja vakavampi. Tätä ei kuitenkaan ole osoitettu sairaalapotilaiden kuolleisuudessa. Hän korostaa, ettei vielä ole varmaa tietoa.

10.27: "Keskeinen rajoittava tekijä on rokotteiden saatavuus, ei toimeenpano", Kumpulainen sanoo.

10.23: Kumpulainen esittää useampia erilaisia arvioita rokotusvauhdista. Vauhti riippuu rokotteiden EU-hyväksynnästä ja tuotantomääristä.

10.22: Aiemmin arvioitiin, että kesään mennessä olisi saatu 5–7 miljoonaa rokotetta. Sittemmin on tullut tietoa rokotevalmistajien vähentyneistä tuotantomääristä.

10.21: "Veitsenterällä tässä ollaan", Voipio-Pulkki päättää. Puheenvuoro siirtyy osastopäällikkö Tuija Kumpulaiselle.

10.20: "Epidemia on valtakunnallisesti epävakaassa tilassa", Voipio-Pulkki sanoo. Alueellinen tilanne voi vaihdella nopeastikin.

10.18: Vuodeosastojen kuormitus laski joulusta alkaen, mutta se on kääntynyt nyt nousuun.

10.17: Karanteeniin asetettujen ihmisten määrä on nousussa. Viikolla 3 asetettiin karanteeniin yli 10 000 ihmistä. 

10.16: Yleisimpien tartuntapaikkojen lista on pysynyt ennallaan. Sama kotitalous ja muut sosiaaliset kontaktit ovat kärjessä. Voipio-Pulkki sanoo, että työpaikkojen osuus on hieman korostunut viime aikoina. Hän kehottaa kiinnittämään lisähuomiota terveysturvallisuuteen etenkin taukotiloissa.

10.15: Seuraavaksi puhuu strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki.

10.14: Salminen kehottaa kansalaisia kannustamaan toisiaan suositusten noudattamisessa, jotta talvesta selvitään ilman, että epidemia tilanne pahenee.

10.13: "Meillä ei toistaiseksi, ja korostaen sanaa toistaiseksi, ole selvää näyttöä muunnosten kotoperäisestä väestöleviämisestä, mutta se riski on huomattava", Salminen sanoo.

10.11: Salminen kertoo uusista virusmuunnoksista, jotka ovat herättäneet huolen epidemian nopeasta kiihtymisestä. Suomessa on todettu 96 Iso-Britannian muunnosta ja kymmenen Etelä-Afrikan muunnosta. Suurin osa niistä liittyy matkailuun. 

10.09: Kuolleisuus on syksyllä ollut pienempi kuin keväällä, mutta huomattava iäkkäissä ihmisissä. Salminen myös muistuttaa nuorempien ikäryhmien riskistä joutua sairaalahoitoon.  

10.07: Salminen varoittaa seurauksista, jos ihmiset eivät enää jaksa noudattaa rajoitustoimia ja suosituksia. Erityisesti aikuisten välisiä kontakteja tulisi välttää.

10.06: Vuodenvaihteen jälkeen tartuntamäärät olivat tasaantumisvaiheessa, mutta nousseet viimeisen viikon ajan. "Tämä on trendi, jota täytyy seurata tiiviisti", Salminen sanoo.

10.06: Mika Salminen alkaa puhua Suomen koronavirustilanteesta.

10.05: Euroopan maiden tilanne on edelleen suurilta osin heikko. Salmisen mukaan emme tällä hetkellä voi vetää johtopäätöstä, että epidemiatilanne olisi maanosassa rauhoittumassa.

10.04: Olemme maailmanlaajuisesti ylittäneet sadan miljoonan tartunnan rajan, sanoo Salminen. Yli 2,1 miljoonaa ihmistä on kuollut tautiin. 

10.02: Mika Salminen kertoo yleisesti pandemiatilanteesta.

Tuoreimmat aiheesta

Koronavirus