Hallitus pyrkii parantamaan suomalaisen työn ja tuotannon kilpailukykyä samalla, kun työttömiä patistellaan työnhakuun työttömyysturvaa muuttamalla ja kannustinloukkuja purkamalla.
Myös paikallista sopimista aiotaan helpottaa. Työministeri Jari Lindströmin mukaan kovat keinot ovat tarpeen tai Suomelle käy huonosti.
Hallituksen kaikkien kärkihankkeiden äiti, työllisyyden ja kilpailukyvyn edistäminen, sisältää muun muassa yritysten viennin ja rahoituksen tukemista, mutta myös yhteiskuntasopimusyrityksestä tuttuja työelämäuudistuksia.
– Nyt edetään kahdessa aallossa. Ensi vaiheessa ovat keinot, joilla parannetaan suomalaisen työn ja tuotannon kilpailukykyä aika akuutistikin, ja toisessa vaiheessa mietitään, miten paikallista sopimista ja henkilöstön edustamista kyetään kehittämään, sanoo elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk.).
Luvassa muutoksia työttömyysturvaan
Työttömyysturvaa uudistamalla ja kannustinloukkuja purkamalla pyritään nopeuttamaan työn vastaanottamista. Lisäksi säästetään.
Työttömyysturvaa ollaan uudistamassa ja samalla pitäisi säästää pari sataa miljoonaa. Mitä se käytännössä tarkoittaa?
– Kyllä se tarkoittaa joko sen tasoon tai kestoon puuttumista, linjaa työministeri Jari Lindström (PS.).
Vuorotteluvapaankin ehtoja tiukennetaan. Lindströmin mukaan ei ole poissuljettua, että vuorotteluvapaa poistuu kokonaan.
Myös paikallista sopimista aiotaan helpottaa.
– Kyllä se onnistuu silloin, jos luottamus pelaa ja on ymmärrys siitä, että jos paikallisesti sovitaan jotain, siitä hyötyvät molemmat, sekä työntekijä että työnantaja. Silloin se on parasta mahdollista paikallista sopimista, Lindström sanoo.
Työelämäuudistuksia valmistellaan yhdessä työmarkkinajärjestöjen kanssa, mutta sopuratkaisusta ei ole takeita. Myös konfliktien vaara on olemassa.
– Ainahan on mahdollista syntyä konflikti silloin, kun mennään saavutetuille eduille. Mutta tilanne on nyt sellainen, että jotain pitää ruveta tekemään tai Suomen käy huonosti, Lindström sanoo.
Eli luvassa on sekä keppiä että porkkanaa työttömille?
– Kyllä, kyllä. Iso ajatus on kuitenkin se, että ihmiset saisivat töitä. Tässä ei ole mielessä pahan tekeminen vaan hyvän tekeminen. Ja se vaatii joskus kovia päätöksiä ja niitä hallitukselta odotetaan, Lindström jatkaa.
Osa esityksistä alkaa täsmentyä jo syys- ja lokakuun aikana.