Työministeri: Hallitus muuttaa kritisoitua esitystään – irtisanominen helpottuisi alle 10 työntekijän yrityksissä

Lindström Jari työministeriö LK
Lehtikuva
Julkaistu 02.10.2018 10:19(Päivitetty 02.10.2018 10:52)
Toimittajan kuva
Janne Puumalainen

janne.puumalainen@mtv.fi

@puumajanne

Hallitus muuttaa esitystään irtisanomisen helpottamisesta pienissä yrityksissä, työministeri Jari Lindström (sin.) kertoi juuri tiedotustilaisuudessaan.

Irtisanomisen helpottamisen raja laskee alle 10 työntekijän yrityksiin aiemmasta: 20 työntekijän yrityksistä. Lisäksi työttömyysturvan karenssiaika henkilöperusteisesta irtisanomisesta lyhenee 90 päivästä 60 päivään.

Muutosten tavoitteena on madaltaa pienten yritysten kynnystä työllistämiseen ja lisätä siten työpaikkoja Suomessa. Lindströmin mukaan se pienentäisi riskiä virherekrytointeihin, jotka pahimmillaan vaarantavat yrityksen tulevaisuuden.

Vaikutusarvioissa esitys on saanut sekä positiivista että negatiivisia arvioita. Lindströmin mukaan esitys on erityisen tarpeellinen, koska pienyritysten viesti hallitukselle on ollut myönteinen.

– Yrittäjäkentästä on tullut viestiä, että jopa 40 prosenttia näistä yrityksistä todennäköisesti palkkaa uutta työvoimaa tämän lain vaikutuksesta, Lindström perusteli lain tarpeellisuutta.

Esitys on kerännyt kritiikkiä muun muassa siitä, että se mahdollistaisi mielivaltaisen irtisanomisen niin sanotun "pärstäkertoimen" perusteella.

– Tämä säännös ei oikeuta siihen. Ne argumentit ovat yksinkertaisesti vääriä, Lindström sanoi.


Kovaa kritiikkiä palkansaajilta

Esitys on herättänyt kovaa vastustusta palkansaajapuolella. Ammattiliittojen kritiikki on kohdistunut myös siihen, että esitys asettaa työntekijät työmarkkinoilla eriarvoiseen asemaan. Useat ammattiliitot ovat käynnistäneet työtaistelutoimia vastustaakseen irtisanomislakiesitystä. Niistä on myös viestitty, että esityksen muuttaminen ei riitä, vaan se on vedettävä kokonaan pois.

Ammattiliitot ovat jo aiemmin käynnistäneet muun muassa ylityökieltoja, mutta huomenna monet ammattiliitot vastustava esitystä poliittisella lakolla. Elinkeinoelämän keskusliiton arvion mukaan lakon vaikutukset Suomen taloudelle ovat noin 50 miljoonaa euroa.

Koskisi noin viidennestä työntekijöistä

Työ- ja elinkeinoministeriön osastopäällikön Antti Neimalan mukaan työntekijöistä noin 22 prosenttia työskentelee alle 10 työntekijän  yrityksissä. Aiemmalla rajauksella alle 20 työntkeijän yrityksiin osuus oli noin 31 prosenttia.

Tuoreimmat aiheesta

Sipilän hallitus