Hallitus julkisti tänään muutoksia palkansaajajärjestöjen ja opposition kritisoimaan irtisanomislakiin. Ammattiliittoja muutokset eivät vakuuta, vaan ne vaativat edelleen esityksen vetämistä kokonaan pois.
Video: Työministeri Lindström esitteli muutoksia aamupäivällä.
Aiemmin esitys olisi helpottanut irtisanomista alle 20 työntekijän yrityksissä. Muutosten jälkeen raja olisi 10 työntekijää. Lisäksi työttömyysturvan karenssiaika henkilöperusteisesta irtisanomisesta lyhenee 90 päivästä 60 päivään. Hallitus perustelee esitystään sillä, että se parantaa työllisyyttä.
Useat ammattiliitot olivat jo etukäteen ilmoittaneet, etteivät ne luovu vastatoimista, ellei hallitus vedä esitystään kokonaan pois. Yksikään liitoista ei ole muutosten myötä ilmoittanut peruvansa työtaistelutoimiaan.
Valmiita uusiin painostustoimiin
Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL aloitti maanantaina ylityö- ja vuoronvaihtokiellon lähes kaikilla aloillaan. JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine sanoo, että liitto on valmiina muihinkin toimiin, jos lain valmistelu jatkuu.
Teollisuusliiton mukaan se aikoo yhä toteuttaa huomenna vuorokauden mittaisen lakon. Sen piirissä on 150 toimipistettä ja noin liiton 22 000 työntekijää. Huomisiin lakkotoimiin osallistuu myös monia muita liittoja.
Eriarvoisuus kerää kritiikkiä
Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n kritiikki keskittyy siihen, että laki asettaisi työntekijät keskenään eriarvoiseen asemaan.
– Mitkään vaikutusarviot eivät myöskään puolla hallituksen esitystä, sillä asiantuntijoiden näkemyksen perusteella ei syntyisi lisää uusia työpaikkoja eikä työllisyys paranisi. Sen sijaan epävarmuus ja epäluottamus lisääntyisivät, puheenjohtaja Antti Palola sanoo.
STTK:n kritiikkiin esityksen eriarvoistavasta vaikutuksesta yhtyvät oikeastaan kaikki asiaan kantaa ottaneet palkansaajajärjestöt. Neuvottelupöytään mennään vasta, jos esitys vedetään pois.
Neuvotteluihin vasta puhtaalta pöydältä
Liitot sanovat olevansa valmiita keskustelemaan työllisyyttä parantavista toimista, jos hallitus vetää valmistelussa olevan esityksensä kokonaan pois.
– Keskustelu toimista on aloitettava puhtaalta pöydältä, STTK:n Palola sanoo.
– Emme näe edellytyksiä neuvotella irtisanomislaista hallituksen kanssa. Tällä hallituskaudella toteutetut kiky-sopimuksen vaatimukset sekä tuntuvat heikennykset työttömyysturvaan vievät pohjan vaatia työntekijöiltä uusia myönnytyksiä, SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta toteaa.