Hallitus muutti yli 70-vuotiaita koskevan liikkumisrajoituksen velvoittavasta suositukseen – Sosiaali- ja terveysministeriö valmistelee nyt uusia ohjeita ikäihmisille

2:25img
80 000 kotona asuvaa vanhusta vaarassa menettää toimintakykynsä poikkeusolojen vuoksi.
Julkaistu 05.05.2020 20:59

MTV UUTISET – KAUPPALEHTI

Sosiaali- ja terveysministeriö kertoo, että valmistelee uusia koronavirukseen liittyviä ohjeita yli 70-vuotiaille ihmisille hallituksen tuoreimpien linjausten vuoksi.

Sanna Marinin (sd) hallitus lievensi maanantaisessa koronarajoituksia purkavassa paketissaan yli 70-vuotiaita koskevaa liikkumisrajoitusta aiemmasta velvoittavasta käytännöstä suosittavaksi. Hallitus korostaa nyt ihmisten omaa harkintaa.

Sosiaali- ja terveysministeriöstä (STM) kerrottiin tänään tiistaiaamuna Uudelle Suomelle, että siellä tarkennetaan ohjeistuksia ikäihmisille.

– Ohjeistuksia tarkennetaan nyt hallituksen linjaamalla tavalla, STM:n neuvotteleva virkamies Satu Karppanen sanoo.

Maaliskuun puolivälissä, kun hallitus pani koronaepidemian alkuvaiheessa isot rajoitukset päälle, tuli myös yli 70-vuotiaille hyvin tiukka linjaus.

– Toimintaohjeena yli 70-vuotiaat velvoitetaan pysymään erillään kontakteista muiden ihmisten kanssa mahdollisuuksien mukaan (karanteenia vastaavat olosuhteet), pois lukien kansanedustajat, valtiojohto ja kunnalliset luottamushenkilöt, hallitus linjasi 16.3.

Kolme päivää sen jälkeen 19.3. sosiaali- ja terveysministeriö antoi ikääntyneille omat tarkemmat ohjeensa, joissa sanottiin muun muassa näin:

”Toimintaohjeena yli 70-vuotiaat velvoitetaan pysymään erillään lähikontakteista muiden ihmisten kanssa mahdollisuuksien mukaan, eli karanteenia vastaavissa olosuhteissa. Valtioneuvosto kehottaa yli 70-vuotiaita välttämään lähikontakteja ja liikkumista kodin ulkopuolella, koska ne lisäävät tartuntariskiä.”

Sanat olivat painokkaita, sillä hallitus velvoitti yli 70-vuotiaat pysymään erillään karanteenia vastaavissa olosuhteissa. Perinteisesti velvoittaminen tarkoittaa sitä, että joku on velvollinen tekemään jotain.

Riskiryhmäläisille korostetaan omaa harkintaa

Maanantaina hallitus linjasi samaa asiaa pehmeämmin sanakääntein. Nyt sen viesti oli, että se suosittelee välttämään fyysisiä kontakteja:

”Yli 70-vuotiaiden suositellaan edelleen välttävän fyysisiä kontakteja mahdollisuuksien mukaan. Valtioneuvosto korostaa riskiryhmään kuuluvien omaa harkintaa toimintaohjetta noudatettaessa.”

Karanteenia vastaavia olosuhteita hallitus ei nostanut enää eilisessä tiedottamisessaan esiin. Sen sijaan se päätti korostaa riskiryhmään kuuluvien omaa harkintaa.

Pääministeri Marin muistutti tiedotustilaisuuden jälkeen Ylen A-studiossa, että ikäihmiselle ja muille riskiryhmiin kuuluville covid-19-tauti on pahimmillaan tappava, minkä vuoksi suositus pysyä erillään säilyi.

Hän kertoi hallituksen käyneen kuitenkin keskustelua eristäytymisen vaikutuksista ihmisten terveyteen ja hyvinvointiin.

– Kävimme läpi sitä, että sosiaali- ja terveysministeriön on hyvä antaa selkeämpi ohjeistus siitä, miten esimerkiksi turvallisesti voi ulkona liikkua ja millä tavalla turvallisesti voi elää elämäänsä ilman, että ei ole täysin esimerkiksi oman kotinsa vanki, Marin sanoi.

Pääministeri painotti hallituksen linjausta siitä, että ihmiset käyttävät omaa harkintaa toimintaohjeiden noudattamisessa.

– Minä en voi pääministerinä sanoa sitä, että ikäihminen ei voi lapsenlastansa halata. Se on se oma vastuu ja oma harkinta, joka jokaisen pitää tehdä. Kumman asettaa tärkeämmäksi omassa elämässänsä, fyysisen kontaktin läheiseen vai oman terveyden suojelemisen, hän sanoi A-studiossa.

"Siinä jätettiin vastuuta myös näille ihmisille"

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) toimitusjohtaja Juha Tuominen kertoi televisiossa kuunnelleensa tarkoin pääministerin sanoja.

– Jos tähän asti kuri on ollut ihan ehdoton niin, nyt hän antoi tässä hivenen myöden, ja siinä jätettiin jonkin verran vastuuta myös näille ihmisille, Tuominen totesi toivoen, ettei kuri hirveästi nyt löystyisi.

Gerontologian professori Marja Jylhä Tampereen yliopistosta puolestaan piti yli 70-vuotiaille asetettuja rajoitteita hyvin ristiriitaisena asiana.

– Sehän on selvä asia, että jo 60:stä ylöspäin kuolleisuusaste nousee, jos koronaviruksen saa. Siltä kannalta voi sanoa, että se toimii hyvin. Sitten tulee suuria muttia.

– Nämä ovat niitä tavoiteltuja seurauksia, sitten on hyvin monenlaisia ei-tavoiteltuja seurauksia, jotka myös johtavat sekä sairauksien pahenemiseen että suuriin yhteiskunnallisiin kysymyksiin siitä, että mitä ikä merkitsee, millä perusteella ihmisiä voi kieltää siitä ja tästä, Jylhä sanoi Ylellä.

Iäkkäät ovat noudattaneet ohjeistusta

STM:ssä maaliskuussa ohjeita laatimassa ollut Satu Karppanen toteaa, että tähänkään asti erillään pysymisen velvoittaminen ikäihmisiltä ei ole ollut juridisesti velvoittavaa, mutta iäkkäät ovat hyvin ymmärtäneet asian vakavuuden ja noudattaneet ohjeistusta. Hallituksen uudesta linjauksesta on seuraamassa uudenlaista ohjeistusta.

– Ministeriössä lähdetään nyt valmistelemaan ohjeistuksen täsmentämistä hallituksen päätöksen mukaisesti, Karppanen sanoo.

STM:n voimassa olevat ohjeet ikäihmisille on laadittu vajaa kaksi kuukautta sitten. Niissä puhutaan muun muassa siitä, että ”etäisyyttä muihin ihmisiin on pidettävä vähintään metrin verran”, kun nykyisin käytäntö on kaksi metriä.

Esimerkiksi sisäministeri Maria Ohisalo (vihr) puhui eilen Säätytalolla ”kahden metrin yhteiskunnasta”.

STM:n maaliskuissa ohjeissa ohjeistetaan lisäksi esimerkiksi omaisia ja läheisiä mahdollisilla vierailuilla yli 70-vuotiaiden luona. Välttämättömiksi luonnehdituilla vierailuilla ”pitää käyttää esimerkiksi huivia tai suojata muutoin hengitystiensä”, ohjeissa sanotaan.

Karppasen mukaan tämän ohjeen merkitys on jäänyt olemattomaksi.

– Se on pikkaisen kuollut kirjain, koska vierailuja ei ole mitenkään suositeltu ja toisaalta kotihoidon henkilökunnan on edellytetty käyttävän suojainta erillisen ohjeistuksen nojalla.   

– Tilanne on elänyt sen verran nopeasti, että nuo kaksi kuukautta sitten annetut ohjeet ovat jo osin vanhentuneet ja ne on hyvä muutenkin päivittää.

STM pohtii uutta ohjeistusta yhdessä THL:n kanssa.

– Sosiaali- ja terveysministeriö arvioi yhdessä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kanssa, miten ohjeistus ja siitä viestiminen toteutetaan kansalaiset parhaiten tavoittavalla tavalla, Karppanen sanoo.

Tuoreimmat aiheesta

Vanhukset