Matkustusrajoituksista puhutaan, vaikka matkustaa saa – professori kritisoi hallituksen tiedottamista: "Koko ajan on ollut oikeus lähteä ja saapua"

2:37imgKatso yllä oleva video: Eurooppa aukeni suomalaisille, mutta tarpeetonta matkustamista tulee välttää – näihin maihin Suomesta saa mennä ilman karanteenia.
Julkaistu 26.06.2020 06:12
Toimittajan kuva

Eerikki Pitkänen

eerikki.pitkanen@mtv.fi

Helsingin yliopiston valtiosääntöoikeuden professori Tuomas Ojasen mukaan hallituksen tiedottaminen koronasuositusten osalta on ollut ongelmallista. Hallitus on puhunut muun muassa matkustusrajoituksista, mutta ei Ojasen mukaan aluksi tuonut riittävän selvästi ilmi, että Suomen kansalaisella on oikeus poistua maasta ja saapua takaisin.

Hallitus päätti alkaa rajoittaa rajaliikennettä koronaviruspandemian vuoksi 19. maaliskuuta alkaen, josta lähtien hallitus on puhunut matkustusrajoituksista, vaikka suomalaisten osalta kyse on ollut suosituksesta.

Näin sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) tiedotti hallituksen matkustamiseen liittyvistä päätöksistä 17. maaliskuuta. Tekstiä on lyhennelty:

"Monet näistä päätöksistä tulevat hankaloittamaan usean suomalaisen ja Suomessa asuvan arkea valitettavasti, mutta näitä päätöksiä tehdään nyt, koska se on välttämätöntä. - - Koronavirukseen liittyen Suomen rajaliikennettä aletaan rajoittaa 19.3. kello 00.00 aina 13.4. asti. Rajoitukset koskevat sekä ulkorajaa että sisärajaa.

- - Rajavalvonnan osalta käyttöön astuvat erittäin tiukat rajoitteet. - - Ulkomaille ei pidä matkustaa nyt lainkaan tämän sulun aikana. Tämä koskee liikennettä niin maateitse, meriteitse kuin lentäen.

- - Suomen kansalaiset ja vakituisesti Suomessa asuvat ihmiset saavat totta kai aina palata Suomeen. - - Välttämätön työmatkaliikenne on edelleen mahdollista ja jatkuu EU:n sisärajoilla. - - Rajavartiolaitos voi sallia työmatkaliikenteen välttämättömästä ja perustellusta syystä."

Sisäministeri ei siis puhunut tuolloin suosituksesta, vaikka totesikin, että ulkomaille "ei pidä matkustaa lainkaan". Lisäksi hän totesi, että työmatkaliikenne voidaan sallia "välttämättömästä ja perustellusta syystä".

Katso yllä oleva video: Eurooppa aukeni suomalaisille, mutta tarpeetonta matkustamista tulee välttää – näihin maihin Suomesta saa mennä ilman karanteenia.

"Tiedottaminen oli turhan epäselvää"

Valtionsääntöoikeuden professori Ojasen mukaan hallitus ei kertonut keväällä riittävän selvästi matkustamiseen liittyvistä oikeuksista.

– Alkuvaiheessa oli turhan epäselvää tiedottaminen varsinkin siltä osin, että jäi kertomatta, että Suomen kansalaisilla ja maassa vakinaisesti asuvilla yleisemminkin kansalaisuudesta riippumatta on ollut koko ajan oikeus lähteä ja saapua maahan.

Lue myös: Professori: Suositukset ja määräykset menivät sekaisin STM:n hoivakotien vierailuohjeessa – Ministeriö: "Saattoi pelastaa kuolemia"

– Eri asia on, mikä oikeuden todellinen merkitys on ollut tilanteessa, jossa monet maat ovat sulkeneet rajansa eivätkä ole päästäneet ketään muista maista tulemaan.

Esimerkiksi Ojanen nostaa Rajavartiolaitoksen verkkosivut, joilla hänen mukaansa tiedottaminen oli "aika yksiniittistä".

Myös muiden suositusten kertomisessa ongelmia

Ojanen arvioi, että ihmiset eivät aluksi välttämättä ymmärtäneet, että matkustusrajoitukset ovat olleet suositusluontoisia eivätkä normeihin perustuvia.

Hänen mukaansa väärinymmärrykset eivät rajoitu vain matkustusrajoituksiin, vaan ongelmia on ollut myös muilta osin.

Lue myös: Hallitus lupaili rajojen avaamista – matkanjärjestäjä TUI kertoi heti aikovansa aloittaa lomalennot Kreikkaan heinäkuussa

– Ehkä eniten suositusluontoisten asioiden väärinymmärrys on ollut kotona asuvien yli 70-vuotiaiden ihmisten asioiden ympärille menevät suositukset. Huomattavan moni tuntuu ymmärtäneen ne käskyinä ja määräyksinä.

Matkustajallakin velvollisuus perehtyä oikeuksiinsa

Ojasen mukaan matkustusrajoituksista tiedottaminen on parantunut parin viime kuukauden aikana.

Hänen mukaansa myös ulkomaille matkustavilla henkilöillä on velvollisuus itse perehtyä oikeuksiinsa.

– Jos katsoo tällä hetkellä Rajavartiolaitoksen sivuja, niin mielestäni siellä tuodaan jo esiin ihmisten oikeuksia.

Rajavartiolaitoksen sivuilla muun muassa todetaan yksiselitteisesti, että "Suomen kansalaista ei saa estää saapumasta maahan, ja jokaisella on myös oikeus lähteä maasta, ellei tätä oikeutta ole lakiperusteisesti rajoitettu". Sivun julkaisu- tai päivitysajankohtaa ei kuitenkaan kerrota.

Ulkoministeriön sivuilla 12. kesäkuuta julkaistussa ja 22. kesäkuuta päivitetyssä uutisessa todetaan, että jokaisella on oikeus lähteä Suomesta, mutta tarpeetonta matkustamista on syytä välttää.

Ulkoministeriö kehottaa ulkomaille matkustavia tarkistamaan ajantasaiset maahantulosäädökset ennen matkan alkamista kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi kyseisen maan lähimmästä edustustosta.

Näin Ohisalo kertoi matkustusrajoitusten purusta hallituksen tiedotustilaisuuksissa kesäkuussa

Sisäministeri Ohisalo ei tämän viikon tiistaina 23. kesäkuuta pidetyssä hallituksen tiedotustilaisuudessa todennut matkustamiseen liittyvästä oikeudesta.

Hän kuitenkin puhui asiasta rielu viikko aiemmin, 11. kesäkuuta järjestetyssä tiedotustilaisuudessa, kun hallitus kertoi matkustusrajoitusten purkamisesta. Tekstiä on lyhennelty.

"Hallitus on tehnyt uusia linjauksia rajaliikenteeseen ja matkustamiseen liittyen. Nämä asiat koskettavat monia matkaa suunnittelevia suomalaisia, ulkomailta matkaa Suomeen suunnittelevia ja totta kai meidän matkailualamme yrittäjiä ja yrityksiä. Matkustamisen osalta merkittävin tekijä, joka vaikuttaa rajoitusten purkuun on epidemiatilanne Suomessa ja muissa maissa.

- - Euroopan komissio on aiemmin suosittanut, että rajoitusten purku aloitetaan vaiheittain ja lähialueilta. - - Tätä periaatetta myös Suomen hallitus noudattaa.

- - Siihen kuinka suomalaiset voivat matkustaa ulkomaille, vaikuttaa ensisijaisesti se, millaisia rajoituksia muut maat ovat maahantulolleen asettaneet. Suomen ratkaisut vaikuttavat ennen kaikkea muiden maiden kansalaisten mahdollisuuteen tulla Suomeen, koska Suomen kansalaisten ja täällä pysyvästi oleskelevat voivat aina palata Suomeen ja poistua Suomesta.

Näin ministeri lausui 23. kesäkuuta hallituksen tiedotustilaisuudessa. Tekstiä on lyhennelty:

"Olemme tosiaan hallituksessa määritelleet hieman kriteerejä sille, millä tavalla rajaliikenteen rajoituksia seuraavassa vaiheessa voidaan taas purkaa. - - Sisärajavalvonnasta ja rajaliikenteen rajoituksista luovuttiin jo aiemmin Norjan, Tanskan, Islannin, Viron, Latvian ja Liettuan osalta. Seuraava vaihe rajoitusten purkamisessa astuu voimaan 13.7. mihin mennessä. - - Tällöin sisärajavalvonnasta ja rajanylitysliikenteen rajoituksista luovutaan niiden EU- ja Shengen-maiden osalta, joissa tautiesiintyvyys 14 vuorokauden tarkasteluvälillä on samalla tasolla tai matalampi kuin 8 uutta tautitapausta 100 000 asukasta kohden.

- - Tämänhetkisen tautitilanteen perusteella riittävän matala taudin esiintyvyys olisi seuraavissa maissa: Italia, Itävalta, Kreikka, Liechtenstein, Saksa, Slovakia, Slovenia, Sveitsi ja Unkari. Sen lisäksi myös Kroatia, Kypros ja Irlanti ei-Shengen-maina. On kuitenkin syytä huomioida, että tämä ei ole lopullinen maalistaus, vaan päätökset tehdään silloin ajantasaisen tilannetiedon pohjalta.

- - Edelleen on kuitenkin tärkeää noudattaa taudin leviämisen estämiseen liittyviä ohjeita ja suosituksia, erityisesti hyvää käsihygieniaa ja etäisyyksiä. Samalla on selvää, että yhä voimassa olevat rajoitukset vaikeuttavat edelleen monen ihmisen elämää."

Tuoreimmat aiheesta

Koronavirus