Sipilän hallitus panosti kehysriihessään työllisyyden parantamiseen ja eriarvoisuuden vähentämiseen. Ay-liikkeen tiukasti arvostelemiin työaikalain muutoksiin paikallisesta sopimisesta hallitus ei ryhtynyt.
Hallitus on sopinut kehysriihessä noin 100 miljoonan euron työllisyys- ja osaamispaketista. Pakettiin kuuluu esimerkiksi muunto- ja täydennyskoulutusta. Sen tarkoituksena on helpottaa työvoimapulaa ja sitä kautta estää nopean talouskasvun hiipuminen.
Hallituksen kehysriihessä tekemän päätöksen mukaan alle 20 työntekijän yrityksissä irtisanominen helpottuu ja yrittäjien perheenjäsenten työttömyysturva paranee. Yritysten irtisanomisten helpottaminen sai heti kiitokset Suomen Yrittäjiltä.
– Työttömyyden ongelma on kääntynyt siihen, että emme löydä ammattilaisia avoimiin työpaikkoihin. Kainuu ja Satakunta ovat tässä listassa kärjessä, pääministeri Juha Sipilä kommentoi.
Hallitus ei tehnyt radikaaleja muutoksia työaikalakiin paikallisen sopimisen lisäämiseksi.
Eriarvoisuuden vähentäminen ei tyydyttänyt oppositiota
Toinen iso asia hallitukselle oli eriarvoisuuden vähentäminen.
– Tulee oppimateriaalilisä, joka takaa mahdollisuuksien tasa-arvon. Lääkekattoa lasketaan, vähimmäispäivärahoihin tehdään reilu korotus, ylivelkaantuneiden velkaneuvontaa lisätään, takuueläkettä korotetaan, eurooppa-, kulttuuri- ja opetusministeri Sampo Terho listasi eriarvoistamista vähentäviä tekijöitä tiedotustilaisuudessa.
SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne ei kuitenkaan ollut tyytyväinen hallituksen politiikkaan, vaan kertoi MTV:lle olevansa pettynyt siihen, ettei hallitus perunut aikaisemmin tekemiään leikkauksia.
– Olen pettynyt siihen, että hallitus ei perunut niitä leikkauksia, joita on tehnyt ja joilla se on eriarvoistanut suomalaista yhteiskuntaa. Edelleenkin työttömät, lapsiperheet, opiskelijat ja eläkeläiset joutuvat kärsimään leikkauspolitiikasta.
Myös Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson kommentoi Twitterissä, että hän on pettynyt hallituksen päätökseen muuttaa alle 30-vuotiaiden työsopimusehtoja. Muutoksessa alle 30-vuotiaan voisi ottaa töihin määräaikaisella sopimuksella ilman määräaikaisuuden perustetta, mikäli tämä on ollut kolme kuukautta työttömänä.
– Ylen mukaan hallitus on esittämässä, että alle 30-vuotiaiden työsuhteiden määräaikaisuudelle ei enää tarvita perusteita. Sekin vielä, jättimäisen opintorahaleikkauksen ja koulutusleikkausten jälkeen. Hallitus ei ole muuta tehnyt, kuin elänyt kädet tulevien sukupolvien taskussa, Andersson kommentoi Twitterissä.