Hallitusohjelma kirvoittaa epäuskoisia parahduksia ja kiitosta – lue Marinin ja monen muun kommentit linjauksiin

3:24img
Julkaistu 16.06.2023 23:11
Toimittajan kuva

Piia Turunen

piia.turunen@mtv.fi

Uusi hallitusohjelma julkistettiin perjantaina. 240-sivuinen eepos on kirvoittanut kommentteja sekä puolesta että vastaan. Kärkkäimmät kritisoijat näkevät sen sortavan kaikkein vähäosaisimpia.

Oppositioon jääneen toimitusministeristön pääministerin ja SDP:n puheenjohtajan Sanna Marinin mielestä uuteen hallitusohjelmaan kirjatut leikkaukset köyhimpien asumistukeen, työttömyysturvaan ja yhteisiin terveyspalveluihin "osuvat kipeästi moneen jo valmiiksi heikossa asemassa olevaan" ja lisäävät yleistä epävarmuutta. 

– Orpon oikeistohallituksen työelämälinjaukset ovat karua luettavaa erityisesti pieni- ja keskituloiselle työntekijälle, Marin sanoo SDP:n julkaisemassa kannanotossa.

15:09img

Orpo hallitusohjelman miljardisopeutuksista: ”Rahaa ei niin sanotusti enää ole – on jouduttu tekemään myös pahalta tuntuvia leikkauksia”

Samoilla linjoilla kannanotossa on SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman

– Työntekijöiden oikeuksien heikentäminen on hallitukselta selkeästi periaatteellinen valinta, sillä valtion velkaa ei näillä valinnoilla pienennetä, Lindtman toteaa kannanotossa. 

Myös vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson tuomitsee hallitusohjelman Twitterissä pienituloisten ja duunareiden kyykyttämiseksi.

– Poikkeuksellisen rajut, yli puolentoista miljardin leikkaukset sosiaaliturvasta tarkoittaa pidempiä leipäjonoja, yhä useampaa köyhyyteen tippuvaa ja yhä syvempää ahdinkoa heille, joilla on kaikkein vähiten, Andersson kuvailee päivityksessään. 

SDP:n kansanedustaja ja toimitusministeristön työministeri Tuula Haatainen epäilee, ettei linjauksissa ole otettu huomioon tasa-arvoa tai välitetty siitä. Haatainen kirjoittaa Twitterissä esimerkiksi sekä ensimmäisen sairaspäivän palkattomuuden että määräaikaisuuksien osuvan erityisesti naisvaltaisille aloille. 

Sekä SDP:n kansanedustaja Tarja Filatov että vihreiden kansanedustaja Saara Hyrkkö kritisoivat hallitusohjelmaa siitä, ettei leikkauksiin ole osallistettu hyvätuloisia. Hyrkkö kiteyttää asian tviitissään näin: "Mikä tulevan hallituksen leikkaus osuu minuun ja muihin hyvätuloisiin? Toivottavasti edes joku." 

"Mitenkähän onnistuu jos..."

Hallitusohjelma on kirvoittanut kommentteja myös eduskuntatalon ulkopuolelta. THL:n tutkimuspäällikkö Jussi Tervola pitää leikkauksia pienituloisten sosiaaliturvaan poikkeuksellisen suurina.

– Samalla "tavoitteena on vähentää toimeentulotukea saavien määrää puoleen nykyisestä". Mitenköhän onnistuu jos asumistuen tasoa leikataan ja työttömyysturvan lapsikorotukset poistetaan, Tervola miettii Twitterissä.

10:33img

PS:n Purra: ”Kipinöitä on sinkoillut – tässä on kompromissi, jonka kaikki me voimme hyväksyä”

Korkeakoulutettujen keskusjärjestö Akavan puheenjohtaja Maria Löfgren harmittelee järjestön verkkosivuilla julkaistussa kirjoituksessa esimerkiksi paikallisen sopimisen heikentämistä sekä työttömyysturvan leikkaamista, mutta kiittelee toisaalta TKI-toimintaan eli tutkimuksiin, tuotekehityksiin ja innovaatioihin panostamista.  

Opettajien ammattijärjestön OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto kuvailee kirjoituksessaan työelämälainsäädäntöön kaavailtuja muutoksia rajuiksi ja heikoimmassa asemassa osuviin. Murron mielestä on uhkana, että tulevaisuudessa työnantajapuoli vie sopimusneuvottelut suoraan valtakunnansovittelijalle, jolloin sovitteluinstituution merkitys rapautuu täysin.

– Tämän seurauksena laillisetkin lakot ja muut työtaistelutoimet menettäisivät vaikuttavuuttaan, Murto kirjoittaa. 

Positiiviseksi Murto näkee sen, että oppimistulosten ja koulutustason kasvuun halutaan panostaa, mutta rahoitus jää edelleen kysymysmerkiksi. 

"Tämä hallitus todella vihaa palkansaajia"

Tehyn puheenjohtaja Milla-Riikka Rytkönen rinnastaa Twitterissä hallitusohjelman linjauksia pakkotyölakiin ja epäilee, että "tämä hallitus todella vihaa palkansaajia ja erityisesti naisvaltaista alaamme". 

Lähi- ja perushoitajia edustava Super puolestaan tviittaa kerrottujen työelämän heikennysten rapauttavan palveluita ja olevan "häkellyttäviä aikana, jolloin sote-alan henkilöstöstä on valtava pula". 

Suomen Mielenterveys ry pitää hallitusohjelmassa positiivisena mielenterveyspalveluiden huomioimista ja kielteisenä sitä, että "leikkaukset ja toimeentuloheikennykset lisäävät eriarvoisuutta ja pahoinvointia, psyykkistä kuormitusta ja mielenterveysongelmien riskiä". 

Suomen Unicef pitää kaavailtuja leikkauksia valitettavina. Se huomauttaa Twitterissä, että sekä maailmalla että Suomessa on tällä hetkellä paljon apua tarvitsevia lapsia, eivätkä leikkaukset saisi heikentää heidän oikeuksiaan. 

Väestöliiton toimitusjohtaja Eija Koivuranta pitää myönteisenä seksuaali- ja lisääntymisterveystyön tukemista sekä parannuksia lapsilisäjärjestelmään ja opintotuen huoltajakorotukseen. Risuja Väestöliitolta saavat perheenyhdistämisen ehtojen kiristäminen, pakolaiskiintiön supistaminen ja kehitysyhteistyön leikkaukset. 

Tyytyväisten joukko

Elinkeinoelämän keskusliitto EK kuuluu tyytyväisten joukkoon. EK:n johtava ilmastoasiantuntija Janne Peljo kirjoittaa liiton verkkosivuilla, että "hallitusohjelman energiaosio on täynnä hyviä linjauksia". Peljo mainitsee esimerkkeinä kestävien ratkaisujen kehittämisen ja viennin ja innovaatioihin panostamisen. 

Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK puolestaan kirjoittaa antavansa vahvan tukensa hallitusohjelman linjauksille pidättäytyä maatalouden kustannuksia lisäävistä päätöksistä, lisätä ruokavientiä ja parantaa alkutuottajien asemaa myös lainsäädännöllisesti. Lisäksi liitto on tyytyväinen siihen, ettei metsien hakkuita aleta rajoittaa ja että metsien käytöstä päättävät jatkossakin metsänomistajat. 

9:49img

RKP:n Henriksson nauratti tiedotustilaisuudessa: "Olen hiukan yllättynyt itsekin – mahdottomasta tuli mahdollista"

Päivittäistavarakauppa ry PTY kertoo verkkosivuillaan olevansa tyytyväinen itsehoitolääkkeiden myynnin vapauttamiseen, mutta toteaa alkoholilainsäädäntöä koskevien uudistusten jääneen puolitiehen, kun ruokakaupassa myytävien alkoholijuomien prosenttiraja nostettiin 15:n sijaan 8:aan prosenttiin.

Keliakialiitto iloitsee siitä, että keliakiakorvaus palautetaan alaikäisiä ja alemman tulotason aikuisia painottaen.

– Iloitsemme, että näinä taloudellisesti haastavina aikoina päättäjät ovat pitäneet asiaa niin tärkeänä, että se on huomioitu hallitusohjelmassa, jossa muuten on vahvasti leikkauksia painottava linja, sanoo keliakialiiton sosiaaliturvan ja terveydenhuollon asiantuntija Minna Halve Twitterissä.

43:16img

Puolueiden puheenjohtajat esittelivät uutta hallitusohjelmaa

Tuoreimmat aiheesta

Hallitusohjelma