Hallitukselta odotetaan tänään päätöksiä ulkomaisia kausityöntekijöitä koskevista järjestelyistä koronapandemian oloissa. Neuvottelut asiasta jäivät viime viikolla kesken. Ensimmäisiä kausityöntekijöitä odotetaan maahan jo ensi kuusta alkaen, sillä istutuskausi alkaa varhain keväällä.
STT:n tietojen mukaan maa- ja metsätalousministeriö ehdottaa, että viime vuoden kaltaisista tilakohtaisista kiintiöistä luovuttaisiin ja tilat itse määrittelisivät työvoiman tarpeensa. Viime vuonna hallituksen määrittelemä kiintiö oli kaiken kaikkiaan 9 000 kausityöntekijää. Schengen-alueen ulkopuolelta tuli viime vuonna 7 000 kausityöntekijää.
Tästä tänään vielä keskustellaan. Normaalisti kausityöntekijöitä tulee Suomeen noin 15 000–16 000.
Kausityöntekijöitä koskeva ohjeistus päivitetään hybridistrategian muutosten mukaisesti.
– On tärkeää, että tiloille lähtevät terveysturvallisuutta koskevat ohjeet ovat kauttaaltaan linjassa hallituksen hybridistrategian kanssa. Niiden tulee olla myös selkeitä ja helppoja noudattaa. Nämä ohjeet tullaan lähettämään tiloille, kun olemme ne ensin hallituksessa käsitelleet, sanoi maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) viime viikolla neuvottelujen jälkeen tiedotteessa.
Tänään Leppää ei Säätytalon portailla ennen neuvotteluja nähty.
– Minun kantani on, että kaikki pitää tehdä terveysturvallisuus edellä, ja maa- ja metsätalousministeriö vastaa siitä, kommentoi työministeri Tuula Haatainen (sd.) neuvotteluihin mennessään.
Ei poliittista erimielisyyttä
Maahan saapuvilta työntekijöitä vaadittaisiin ministeriön ehdotuksen mukaan negatiivinen koronatesti. Työnantajat huolehtisivat kuljetuksista lentokentältä työpaikoille, ja tulijat olisivat omaehtoisessa karanteenissa, kunnes toinenkin testi olisi otettu 72 tunnin kuluttua ensimmäisestä.
Charter-lennoista on ministeriön mukaan viime vuoden perusteella hyviä kokemuksia. Kausityöntekijät itse maksaisivat lennot.
Maa- ja metsätalousministeriö perustaa esityksensä siihen, että huoltovarmuuden kannalta välttämättömiä ulkomaista työvoimaa edellyttäviä työtehtäviä on erityisesti muun muassa maa-, puutarha- ja kalataloudessa.
Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan kausityöntekijöihin liittyvistä kysymyksistä ei ole erimielisyyttä hallituksen sisällä.
– Uskoisin, että aika nopeasti saamme tämän kokonaisuuden käsiteltyä, Marin sanoi.