Hallitus on kokoontunut alkuillasta keskustelemaan uusista koronarajoituksista Helsingin Säätytalossa. MTV Uutisten tietojen mukaan hallitus neuvottelee uusien maiden ottamisesta sisärajatarkastusten piiriin. Esillä ovat olleet Tanska, Islanti ja Kreikka.
Tällä hetkellä Suomi pitää turvallisina maita, joissa koronatapauksia on 8 - 10 kappaletta 100 000 asukasta kohti viimeisen 14 vuorokauden aikana.
Hallitus kiristi matkustusrajoituksia edellisen kerran elokuun alkupuolella, jolloin rajavalvonta palautettiin Suomen ja Alankomaiden, Andorran ja Belgian välille.
Kiistaa maarajoituksista
Maarajoitukset jakavat hallitusta. Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) vaati eilen Ilta-Sanomien haastattelussa maarajoitusten lieventämistä ja vastaavasti kiristyksiä yökerhojen aukioloon. Lintilä lieventäisi rajoituksia EU-suositusten tasolle eli 15 – 20 koronatapaukseen 100 000 asukasta kohti, jotta työmatkustaminen ja talous eivät kärsisi liikaa.
Suomen linja on ollut tiukempi kuin muissa EU-maissa. Tästä muistuttivat myös oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (rkp) ja sisäminsteri Maria Ohisalo (vihr.) , kun ministerit kommentoivat tulevia neuvotteluja Säätytalon portailla.
Pääministeri Sanna Marin (sd.) puolestaan kirjoitti eilen Twitterissä, että nyt ei ole aika höllentää matkustusrajoituksia, koska tautitilanne pahenee eri maissa.
– On kuitenkin hyvä tuoda karanteenin rinnalle muita tapoja varmistaa maahantulon terveysturvallisuus, kuten hallitus on THL:ltä pyytänyt, Marin kirjoittaa.
Hallitus on pyytänyt Terveyden ja hyvinvoinnin laitosta valmistelemaan niin sanottua liikennevalomallia helpottamaan ja havainnollistamaan toimia, joita eri maista palaaviin matkustajiin voi kohdistua. Näitä olisivat esimerkiksi punaisten maiden eli korkean riskin maiden laajat testaukset ja viranomaispäätöksellä tehty karanteeni. THL:n mallin on määrä valmistua tällä viikolla. Hallitus saa selvityksen asiasta tänään Säätytalossa.
Skopjen lennot jäihin?
Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd.) tuo hallituksen neuvotteluihin myös esityksen, jonka mukaan Turun ja Skopjen väliset lennot katkaistaisiin väliaikaisesti heikentyneen koronatilanteen vuoksi.
Tähän mennessä Pohjois-Makedonian Skopjesta tulleista matkustajista 41:llä on todettu koronatartunta.
Hallitus painii testausruuhkan kanssa
Lisäksi hallitus yrittää löytää ratkaisua paljon keskustelua ja arvostelua herättäneeseen testaustilanteeseen. Testit ovat ruuhkautuneet eri puolilla maata ja esimerkiksi Helsingissä vastauksen saaminen koronaepäilystä testitulokseen on voinut kestää useita päiviä, jopa viikon.
Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk.) on ehdottanut testaamisen lisäämistä THL:n ehdottamalla rinnakkaisjärjestelmällä eli ns. Tanskan mallilla. Tanskassa testaaminen toimii varsinaisen terveydenhuollon rinnalla ja kuka tahansa voi hakeutua oma-aloitteisesti koronatestiin ilman lääkärin lähetettä.
– Tämä auttaisi katkaisemaan tartuntaketjuja jo ennakolta, koska myös oireettomat voivat tartuttaa, Saarikko sanoo.
Tanskassa väestötestaus on järjestetty julkisten ja yksityisten terveystoimijoiden yhteistyönä. Kuluista vastaa valtio.
MTV Uutisten tietojen mukaan hallitus ei valmistele tällä hetkellä uusia kokoontumisrajoituksia. Elokuun alusta on voinut järjestää yli 500 henkilön yleisötilaisuuksia sisä- ja ulkotiloissa, jos riittävät turvaetäisyydet ja hygieniakäytännöt pystytään takaamaan.