Hallituslähteet MTV Uutisille ravintolarajoituksista: "Ei voida tehdä kiristyksiä ellei ole näyttöä niiden vaikutuksista"

Ravintola keittiö kokki
Shutterstock
Julkaistu 18.02.2021 20:13
Toimittajan kuva

Antonia Berg

antonia.berg@mtv.fi

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) mukaan on vain ajan kysymys ennen kuin Suomen koronatautitilanne on toimenpidetasolla kaksi.

Kakkostaso tarkoittaisi, että koko maassa tai määritellyillä alueilla otetaan käyttöön leviämisvaiheen toimet.

– Tälle seuraavalle tasolle siirtyminen edellyttää erillistä valtioneuvoston puoltoa. Tämä ei enää taida olla kuin päivien kysymys, Kiuru sanoi eduskunnassa. 

Hallitus valmistelee parhaillaan ravintoloiden rajoitusten tiukentumista kakkostasolle siirtymisen takia. 

MTV Uutisten tietojen mukaan sosiaali- ja terveysministeriön pohjaesityksessä ehdotetaan, että anniskelu loppuisi kaikissa ravintoloissa kello 18. Rajoitus koskisi niin yökerhoja, pubeja kuin ruokaravintoloita.

Baarit ja muut anniskeluravintolat menisivät kiinni klo 19. Ruokaravintolat saisivat pitää ovensa auki kello 20 asti.

Tämä on kuitenkin vasta STM:n esitys. Selvää on, että tätä ei hyväksytä sellaisenaan.  Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru ja STM:n virkamiehet ovat tunnettuja siitä, että he haluavat voimaan tiukat rajoitukset, kun taas keskustan ja rkp:n ministerit ovat edustaneet maltillisempaa linjaa. Viime aikoina myös vihreissä on tuskailtu STM:n kieltolinjaa.

– Ei voida tehdä näin tiukkoja rajoituksia varmuuden vuoksi. Meillä täytyy olla näyttöä siitä, että sillä on vaikutusta tartuntatapausten määriin, jos anniskelu loppuu kello 18 eikä esimerkiksi kello 20, todetaan hallituksesta MTV Uutisille. 

Tällä hetkellä leviämisvaiheessa olevilla alueilla anniskelu ravintoloissa on lopetettava kello 22 ja ravintoloiden on suljettava ovensa tuntia myöhemmin.

Ravintolakonserni Noho Partnersin toimitusjohtaja Aku Vikström kertoi tänään, että kaikki konsernin ruokaravintolat suljettaisiin, jos anniskelu määrätään lopetettavaksi kello 18.

Lue lisää: Ravintola-ala varoittaa tilanteensa olevan ”katastrofaalinen” ja konkurssi uhkaa satoja yrityksiä – ”minkälainen kärsimys syntyy alan 80 000 työntekijälle”

Myös asiakaspaikkojen määrää halutaan rajoittaa nykyisestä. Leviämisvaiheessa olevilla alueilla ruokaravintoloissa saa tällä hetkellä olla käytössä enintään kolme neljäsosaa asiakaspaikoista. Anniskeluravintoloissa, kuten baareissa ja yökerhoissa, saa nykyään olla käytössä puolet normaalista paikkamäärästä.  

Eräs hallituspuolueen edustaja ihmettelee, miten asiakaspaikkojen tiukempi rajaaminen vaikuttaa tartuntatautitilanteeseen.

–  Eihän tällä hetkellä ole juurikaan asiakkaita ruokaravintoloissa, eli miten tämä voisi vaikuttaa, ihmetellään MTV Uutisille.

Ministereiden erityisavustajat jatkavat neuvotteluja ravintoloiden rajoituksista huomenna perjantaina.

Näillä näkymin esitys saadaan ensi viikolla valmiiksi. Ravintoloiden rajoitusten kiristykset sinetöidään vielä hallituksessa ennen kuin esitys annetaan eduskunnalle.  

Valmiuslakia ei haluta uudestaan käyttöön

Tällä hetkellä Suomen tautitilanne on kuitenkin vielä toimenpidetasolla yksi. Tämä tarkoittaa, että käytössä on eri toimet eri alueilla, riippuen siitä onko alue perustasolla, kiihtymis-, tai leviämisvaiheessa. 

Tasoilla 1 ja 2 ei voida sulkea baareja ja yökerhoja niin kuin THL tänään suositteli. 

Ravintoloiden sulkeminen vaatisi poikkeusolojen toteamisen ja valmiuslain käyttöönoton. Tämä tarkoittaisi että ollaan toimenpidetasolla kolme.

Lue myös:  Kansliapäällikkö MTV Uutisille: Ministeriössä ei pidetä mahdollisena ravitsemusliikkeiden sulkemista: "Meillä ei ole säädöspohjaa sulkea ravitsemusliikkeitä väliaikaisesti"

Tasolle kolme siirrytään, jos epidemia uhkaa välittömästi terveydenhuollon kantokykyä tai väestön terveyttä. Silloin todetaan poikkeusolot ja otetaan käyttöön välttämättömät liikkumisrajoitukset aiempien tasojen rajoitustoimien lisäksi. 

Eri vaiheiden aiheuttamista toimenpiteistä voi lukea täältä.

Hallitus on kuitenkin todennut tekevänsä kaikkensa, jotta valmiuslakia ei tarvitsisi ottaa käyttöön viime kevään tavoin. 

Tuoreimmat aiheesta

Koronavirus