Hallituslähteet STT:lle: Suomessa tullaan irtisanomaan tuhansia virkamiehiä

Tuhansia virkamiehiä työttömäksi säästöjen vuoksi? 9:01
Näin suunniteltuja leikkauksia kommentoitiin Huomenta Suomessa 23.4.2024.

Hallituslähteet arvioivat, että ensi vuonna Suomessa irtisanotaan tuhansia virkamiehiä tehtävistään. Aiotut säästöt osuvat poikkeuksellisen voimakkaasti myös julkiseen hallintoon.

Julkisen hallinnon virastoissa ja ministeriöissä on edessä laajat yt-neuvottelut. Osa ministeriöistä ja virastoista voi joutua turvautumaan lomautuksiin jo tänä vuonna.

Taustalla on hallituksen säästökuuri, joka osuu poikkeuksellisen voimakkaasti myös julkiseen hallintoon. Yhteensä hallitusohjelmassa jo päätetyn 250 miljoonan euron kanssa hallinnosta on tarkoitus säästää 400 miljoonaa euroa kauden aikana.

Erään hallituslähteen mukaan valtion työntekijöiden määrä on kasvanut 8 000:lla kymmenen viime vuoden aikana. Vain osa selittyy Puolustusvoimien, suojelupoliisin (supo), poliisin ja rajan viranomaisten määrän kasvulla. Hänen mielestään on nurinkurista, että valtionhallinto imee työvoimaa itselleen, kun maassa on krooninen työvoimapula ja yrityksillä vaikea löytää osaajia.

Ei koske tiettyjä ammattinimikkeitä

Valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.) kertoi hallituksen tiedotustilaisuudessa tiistaina, että sisäiseen ja ulkoiseen turvallisuuteen liittyvissä ministeriöissä eli oikeusministeriössä, sisäministeriössä ja puolustusministeriössä vaadittavat säästöt ovat pienempiä kuin muilla hallinnonaloilla. Niiden tulee säästää 0,81 prosenttia ja muiden hallinnonalojen 3,58 prosenttia menoistaan.

– Tiettyjä ammattinimikkeitä on jätetty säästöjen ulkopuolelle, koska sisäistä ja ulkoista turvallisuutta halutaan taata näinä aikoina. Säästöjä ei kohdisteta ammattisotilaisiin, poliiseihin, rajavartijoihin, tuomareihin, syyttäjiin ja vanginvartijoihin, Purra kertoi.

Ministeriöt valmistelevat itse, miten leikkaukset kohdennetaan. Hallitus seuraa valmistelun edistymistä.

"Suuri työkuorma rasittaa jo nyt"

Yhteiskunta-alan korkeakoulutettujen toiminnanjohtaja Simo Pöyhönen arvioi myös tuoreeltaan leikkausaikeiden tarkoittavan sitä, että joitakin vastuita tai tehtäviä karsitaan valtionhallinnossa.

– Valtion budjetissa valtionhallinnon lisäleikkaus on pieni kokonaisuus, jolla taloutta ei pelasteta. Kuitenkin laadukkaalle lainvalmistelulle ja lukuisten ykalaisten työoloihin leikkaukset tarkoittavat huomattavia heikennyksiä. Valtionhallinnolla suuri työkuorma ja päivittäinen kiire rasittavat jo nykyistä henkilöstöä, Pöyhönen kritisoi kehysriihen jälkeen tiedotteessa.

Lue myös: