Valtiovarainministeri Purra synkkänä: "Sää on aurinkoinen, talouden kuva ei niinkään"

Varsinaisia talouden lisäsäästöjä ei valtiovarainministerin mukaan ole luvassa.

Valtionvarainministeri Riikka Purra (ps.) sanoo, että hallitus joutuu pohtimaan korvaavia säästötoimia.

– Sää on aurinkoinen, talouden kuva ei niinkään, Purra sanoo.

Purra kommentoi julkisen talouden säästötarpeita ennen valtiovarainministeriön sisäisten budjettineuvotteluiden alkamista Espoon Moisionniemestä keskiviikkona MTV Uutisille.

Hallitus pitää kiinni säästötavoitteistaan

Korvaavia säästötoimiin joudutaan Purran mukaan turvautumaan niissä ministeriössä, joissa aiemmin asetettuihin säästötavoitteisiin ei ole päästy.

Purra ei tarkentanut, missä ministeriöissä lisätoimiin joudutaan turvautumaan.

Toimissa ei Purran mukaan ole kyse suurista summista, mutta niillä halutaan varmistaa, että hallituksen keväällä asettamaan yhdeksän miljardin suuruisiin säästötavoitteisiin päästään.

– Pidän erittäin tärkeänä, että kaavaillut säästötoimet ja veronkorotukset pannaan täytäntöön.

Purran mukaan keväällä otaksuttiin, että Suomen talous elpyisi nopeammin, mikä näkyy myös valtion verokertymässä.

– Olemme sopineet yhdeksän miljardin suuruisista säästöistä. Tätä emme ole muuttamassa, hän lisää.

Purra ei vastannut kysymykseen siitä, paljonko hallitus ennakoi joutuvansa ottamaan ensi vuonna velkaa. Hän kuitenkin totesi, ettei "tällainen velkalaiva nopeasti käännyt".

– Hyvinvointialueet ovat yksi murheen kryyni. Kuten uutisista on voitu lukea, niin nämä alijäämät ovat myös tänä vuonna selvästi kasvamassa.

Varsinaisia lisäsäätöjä ei suunnitelmissa

Säästöjen on tarkoitus toteutua kahden vaalikauden aikana siten, että kuuden miljardin euron säästöt ajoittuvat nykyisen hallituksen kaudelle ja kolme miljardia seuraavalle vaalikaudelle.

Varsinaisiä lisäsäätöjä Purran mukaan valtiovarainministeriö ei kuitenkaan nyt suunnittele.

Elinkeinoministeri Wille Rydman (ps.) sanoo niin ikään, että syksyn budjettiriihessä on tarkoitus nyt varmistaa se, että jo asetetut säästötavoitteet saadaan toteutettua.

– Vakavalla mielellä, mutta vakain mielin, Rydman muotoili.

Kansainvälisesti talouden luonne on Rydmanin mukaan muuttunut siten, että vapaakaupasta on siirrytty geopolitiikan määrittämään talouspolitiikkaan, jossa valtiot maksavat omille yrityksilleen merkittäviä valtion tukia yritysten investoinneille.

Suomi seuraa tätä kehitystä Rydmanin mukaan luomalla investointien verokannustin, josta päätettiin jo kevään kehysriishessä. 

Valtion vuoden 2025 budjetin valmistelu jatkuu tänään aamulla valtiovarainministeriön sisäisillä budjettineuvotteluilla. Purra johtaa valtiovarainministerinä neuvotteluja. Paikalla ovat myös kunta- ja alueministeri Anna-Kaisa Ikonen, elinkeinoministeri Rydman sekä ministeriön ylintä virkamiesjohtoa.

Valtiovarainministeriön budjettipäällikkö Mika Niemelä kertoi eilen MTV Uutisten haastattelussa, ettei valtion budjettiin tarvitse juuri nyt tehdä uusia leikkauksia. Niemelän mukaan suurin uhka kuitenkin liittyy sosiaali- ja terveyspuolen menoihin.

Lue myös:

    Uusimmat